”E greu să fii însărcinată vara, dar iarna e mai greu!” încerca să mă sperie mătușa mea de la țară. Evident pentru ea și alte persoane din acel mediu, frigul este un inamic major al sarcinii și gravidei și trebuie ”combătut” cu multe haine îmbrăcate, ceaiuri fierbinți și stat în casă la căldură.
Dar oare ce spun medicii și specialiștii despre persoanele însărcinate în relație cu teperaturile mai scăzute?
Iarna poate afecta fătul– adevărat, dar numai pentru gravidele în trimestrul 2 de sarcină. Un studiu american a observat că bebelușii născuți în perioada mai-iulie au greutate mai mică la naștere decât cei născuți în alte perioade ale anului. Ei concluzionează că a trece al doilea trimestru prin iarnă afectează puțin sarcina, aceasta fiind perioada când fătul se dezvoltă cel mai mult intrauterin. Totuși diferențele nu sunt foarte mari, ci între 25-32grame. Cei mai mulți speciliști participanți la studiu nu leagă însă afectarea greutății bebelușului de temperaturile scăzute ci de absența sau prezența mai redusă a soarelui, ceea ce influiențează cantitatea de vitamina D, foarte importantă în sarcină.
Gravida trebuie să poarte multe haine- fals! Cum temperatura la gravide este de obicei puțin mai crescută, a te încotoșmăna poate să te facă de fapt să transpiri. În plus, îți poate afecta echilibrul pe zăpadă sau gheață. Trebuie doar să te simți confortabil, eventual să ai acoperite zonele mai sensibile pe ger: degetele mâinilor și picioarelor, urechile, bărbia.
Gravida poate răci din cauza frigului- fals! Aerul rece în sine rareori provoacă răceli (doar la expunere foarte prelungită). Responsabilii cu gripa și răceala sunt virușii și bacteriile care sunt mai frecvente în această perioadă. Adevăratul pericol pentru a te expune poate să nu fie plimbându-te prin parc ci pe holurile clinicii când mergi la controalele de rutină, dacă mergi în aglomerație, manânci cu mâinile nespălate după ce ai fost în afara casei sau la restaurante cu tacâmuri/ veselă insuficient dezinfectată etc.
Frigul provoacă infecții urinare- fals! Chiar dacă, tradițional, românii acuză frigul pentru infecțiile urinare (ți-a fost frig la picioare), doctorii ne asigură că infecția urinară este o afecțiune provocată de diferiți agenți patogeni precum bacterii, fungi și paraziți. La gravide cele mai frecvente sunt infectarea cu Escherichia Coli o bacterie existentă în intestinul gros, care atunci cand ajunge în tractul urinal provoacă infecția. De aceea ștergerea corectă și igiena sporită sunt esențiale în sarcină. Frigul și umezeala pot face simptomele să fie simțite mai proeminent dar nu constituie cauza în sine a acestei afecțiuni.
Așadar bucură-te zilnic de plimbările în aer liber, mănâncă citrice și alimente care îți cresc natural imunitatea, îmbracă-te confortabil, evită aglomerațiile și persoanele răcite, sporește igiena, ferește-te de alunecare și cădere pe gheață și atunci tu și bebe veți fi bine.