Mișcarea este importantă pe perioada sarcinii și orice medic îți va spune asta. Și iată care sunt beneficiile activităților fizice în această perioadă:
- Pregătește organismul pentru naștere- întărește mușchii abdominali, pelvini
- Previne obezitatea și kilogramele nedorite
- Ameliorează anumite probleme care pot apărea în sarcină: dureri de spate, de picioare, vergeturi, celulită
- Antrenarea respirației, foarte importantă pentru gravidă dar și pentru copil
- Relaxare, reducerea stresului, câștigarea unei atitudini pozitive
- Ajută la dezvoltarea sănătoasă a fătului – se pompează o cantitate mai mare de sânge, foarte necesară creșterii fătului
- Facilitează digestia și previne constipația
- Organismul se reface mai repede după naștere
Contraindicații exerciții fizice în sarcină:
Exercițiile recomandate gravidelor sunt diferite, în funcție de stadiul sarcinii. Așa că este indicat să te documentezi sau să întrebi medicul înainte de a începe o activitate fizică. De exemplu în iminența de avort, de sarcină prematură sau o sarcină cu risc, medicii pot să vă prescrie repaos total sau numai exerciții de respirație ori plimbări scurte, fără eforturi suplimentare.
Dacă înainte de sarcină ai fost o persoană activă, implicată în fitness, sporturi, va fi mult mai simplu să abordezi ca și gravidă exerciții ceva mai complicate decât persoanele cu ocupații sedentare și interes scăzut pentru sport.
Exercițiile pilates sau Yoga sunt diverse și necesită consultarea unui specialist în domeniu pentru a fi siguri că sunt potrivite pentru persoane însărcinate, nu este recomandat să le luați pur și simplu de pe net și să le faceți.
Înotul este benefic pe toată perioada sarcinii pentru tonifiere musculară și menținerea elasticității pielii dar nu se recomandă scuba divingul sau skiul nautic, în cazul cărora pot să apară accidente neprevăzute. De asemenea, asigură-te că apa sau bazinul în care înoți are apă curată, dezinfectată și că nu riscați să luați bacterii, giardia sau alte boli infecțioase, care ar aduce complicații într-o sarcină.
Evită exercițiile care cresc riscul de cădere, lovituri și traumatisme în zona burții. Indiferent de exerciții, în caz că apare durere, sângerări și alte simptome bruște, trebuie să teoprești imediat și să nu le reîncepi fără avizul edicului care îți urmărește sarcina.
Ai grijă ca pe timpul exercițiilor să fii îmbrăcată comod și să te hidratezi.
Ce exerciții se pot face:
- plimbări în aer liber
- exerciții simple de fitness ori gimnastică acasă sau la sală
- Yoga
- înot
- pilates
În video de mai jos sunt doar câteva exemple de exerciții considerate sigure pentru persoanele însărcinate. Dar nu uitați că trebuie să consultați mai întâi medicul care vă urmărește: