Anumiți specialiști recomandă ca exercițiile cu cel mic să înceapă după primele 6 luni de viață, alții consideră că un bebe poate învăța încă din pântece, așa că nu o să punem accent foarte mult pe vârstă. Copiii se dezvoltă diferit, unii vorbesc repede și corect, alții mai târziu, cu multe defecte de vorbire, unii sunt considerați copii geniu și la 2-3 ani cunosc denumirile capitalelor lumii, știu mai multe limbi, pot să citească deja.
Așa că folosiți exercițiile de mai jos încă de la primele zile ale copilului, introducându-le gradat, testând ce merge pentru copilul dumneavoastră. Secretul constă în a nu avea prejudecăți că ceva e prea devreme, în a-ți rezerva timp pentru asta în fiecare zi și a nu renunța.
1. Vorbește, vorbește, vorbește
Cei mici învață repetând, copiind persoanele din jurul lor. Vorbește-i tot timpul cât ești cu el, clar, calm. Este important să-i vorbești copilului corect, nu cu diminutive sau cuvinte de alint stâlcite, cum mulți părinți fac greșeala. Acesta va fi primul pas către învățarea cuvintelor fără greșeli.
2. Arată-i obiectele din jur si pronunță-le clar numele.
Introdu mai întâi cuvinte simple, formate din 1-2 silabe: mama, apa, tata, cana, papa, nani… Apoi treci la cele complicate.
3. Ia-l în brațe, privește-l în ochi și vorbește-i
Copiii au nevoie de multă atenție și conexiune umană pentru a învăța. De asemenea, vor deprinde vorbirea nu doar auzind cuvintele ci urmărind cum se pronunță. Vei observa că cel mic îți va privi cu atenție buzele când vorbești cu el, îți va atinge cu mânuțele fața. El nu și-a folosit încă gura și mușchii pentru așa ceva și e normal să descopere treptat cum să o facă. Încurajează-l să gângurească pronunțând mai întâi sunete care se pronunță diferit : uuuuu, aaaaaa, ooooooo. Abia apoi treci la silabe. Lasă-l să îți atingă gura când pronunți apoi pe a lui.
3. Încurajează bebelușul să folosească anumite semne până învață să folosească limbajul
Cei mici vor imita semnele mai repede decât vorbirea. Poți alege orice: să-și atingă stomăcelul cu mâna pentru a cere mâncare, a duce mâna la buze când vrea apă, a atinge pampersul când e plin etc. Atenție însă, sunt copii care ajung destul de mari și folosesc doar semne. Așa că, atunci când copilul învață sau folosește un semn pentru ceva, pronunță-i clar și cuvântul respectiv de mai multe ori: apa, papa.
4. Joacă jocuri cu el
Cucu-bau (ascunde-te după pătuț). Cip, cip, uraaa! (pune-i mânuțele una peste alta și apoi ridicâ-le în sus la uraa!). Apoi când învață câteva cuvinte, chiar dacă nu poate pronunța totul, întreabă-l ca să îți arate: Unde este ursulețul? Unde e mama? Unde e papa?
5. Cărți cu poze
Citește-i povești simple din cărți cu poze, arată-i imaginile. Folosește cărticele cu imagini tip bebe, din diverse domenii, pentru a-l învăța pe rând denumiri de animale, culori, forme etc. Pune-l să repete și laudă-l când știe cuvintele corect.
6. Cântă-i și pune-i cântecele simple de copii
Vei fi surprins să-l auzi repetându-le după o vreme.
7. Limitează zgomotele și media
Nu-l lasa la TV, computer sub 2 ani, iar apoi timp foarte limitat, 1-2h/zi. Zgomotele și imaginile îl vor distrage și va învăța mai greu să vorbescă. Amintește-ți când învățai o limbă străină cât de greu era să distingi cuvintele atunci când era gălăgie, muzică și alte sunete împrejur. Pentru bebeluș este la fel, are nevoie de liniște să te poată auzi vorbind, să se audă gângurind etc.
8. Cei mici învață vizual și experimentând
Du-l afară și în locuri noi și exlică-i ce vede acolo: animale noi, mijloace de transport, meserii, obiecte etc. Este o modalitate excelentă de a-i dezvolta vocabularul. Încurajează-l să atingă, să experimenteze, să guste și explică-i ceea ce simte prin cuvinte sau propoziții scurte- Ursulețul este moale, zăpada este rece, soba este fierbinte nu atingem! etc. Du-l la oglindă și explică-i cine este. Învață-l părțile corpului arătându-i-le la tine și la el. Introdu antonime simple demonstrându-i practic înțelesul lor: mare-mic, aproape-departe, mult-puțin, plin-gol, cald-frig. Învață-l numele, vârsta, membrii familiei.
9. Dezvoltă cuvintele
Când copilul spune un cuvânt, tu formează o propoziție cu acel cuvânt: apa. Tu : Vreau apa. Acest tip de exercițiu îl va ajuta să treacă mai repede de la folosirea cuvintelor la propoziții.
10.Jocuri de roluri
Mânuiește păpuși sau jucăriile lui preferate și fă simple jocuri de roluri: Uite păpușa Tina vrea să se joace cu tine. Ursulețul vrea mâncare. Unde e biberonul? etc. Astfel va învăța să interacționeze și va fi mai mult motivat să comunice.
11. Întrebări și repetiții
Când copilul a învățat mai multe cuvinte, joacă jocuri care să îl ajute să le repete, să facă mai bine conexiunea cu obiectele: Cine este el? Ce este asta? Ce culoare are mingea?
12. Încurajează-i orice mică încercare sau reușită.
Nu-l critica și nu râde de greșelile lui de vorbire pentru că asta îl va descuraja.
13. Răspunde-i cu răbdare la întrebări
Chiar dacă te va bombarda cu de ce-uri sau vor părea fără sens.
14. Învață-l formule de politețe
De tip te rog, mulțumesc, scuze. Repetă-i-le mereu și folosește-le și cu alții pentru că bebelușul învață prin exemplu.
15. Ajută-l să interacționeze
Încurajează-l sa înteracționeze și să comunice cu alți copii, alte persoane din familie sau din afară. Copilul va practica frazele învățate, va învăța practic noi situații de comunicare și va achiziționa noi cuvinte și fraze în vocabular. Atenție, poate ușor învăța și înjurături sau alte cuvinte mai puțin ”folositoare” dacă le va auzi la tine sau în anturaj!