Un bebeluş de opt luni din Vaslui a murit la Spitalul Huşi, după ce a fost diagnosticat cu „boală diareică acută” şi „sindrom de deshidratare acută”.
Așa sună unul dintre titlurile din vara aceasta, dintr-un ziar nu din Africa, ci din România. Medicii spun că, în ciuda eforturilor lor de la urgențe, nu au mai putut face nimic deoarece copilul era prea deshidratat.
”Am crezut că este o simplă diaree, a motivat mama care se pare că a așteptat aproape o săptămână ca să-l ducă la medic. Îi dădeam lapte dar nu mai voia să bea.”
Deci atenție, părinți! Cazurile de deces datorate diareei acute sunt rare dar există!
Este binecunoscut faptul că vara există mai multe cazuri de diaree la copii, dar și la adulți. Căldura poate afecta alimentele, plecarea cu copiii în concedii nu oferă întotdeauna cele mai bune condiții de alimentație și igienă, cei mici intră în contact cu mai mulți copii sau adulți etc.
Cauze și simptome diaree
Bebelușii pot face gastroenterite virale (cel mai frecvent este rotavirusul), parazitare (de exemplu giardia) și bacteriene (salmonela, coli). Cei sub 3 luni, născuți prematur sau care sunt îngrijiți în comunități (creșe) prezintă risc crescut de a face diaree.
Mai există și alte situații când copilul face diaree ca și simptom al unor afecțiuni care nu au legătură cu sistemul digestiv (efect secundar la anumite medicamente, alergii, otrăvire accidentală etc).
În formele ușoare poți doar mări cantitatea de lichide (apă, lapte, alăptare, sucuri naturale care nu sunt dulci). Nu-i administra imodium sau alte medicamente care pot încetini eliminarea bacteriilor sau paraziților.
Poți observa că este un caz de diaree gravă atunci când:
- diareea ține mai mult de 12 ore
- scaunele sunt mai dese de 3h (sau dublu numărul avut de obicei zilnic)
- fecalele au firișoare de sânge proaspăt amestecate, au mucus sau culoarea negru lucios
- diareea este însoțită și de febră, vomă, transpirații excesive, stare generală proastă
- copilul elimină alimentele nedigerate sau sub formă de lichid, în jet
- fecalele au culoarea verzuie
- apare febra peste 38ºC
- refuză mâncarea și lichidele
Deshidratarea
Medicii avertizează că la bebeluși diareea este mult mai periculoasă decât la copiii mai mari sau la adulți deoarece se pot deshidrata mai repede. Dacă lichidele pierdute sunt doar peste 10% din greutatea lui corporală se vorbește despre deshidratare gravă. Asta înseamnă foarte puțin la cele 5-8 kg ale lor, așa că nu vă înșelați.
Dacă diareea este însoțită de febră, vomă, cu siguranță efectele sunt mai severe.
Nu trebuie să aștepți ci asigură-te că cel mic primește destule lichide pentru a le înlocui pe cele pierdute. Administrează-i apă, lapte și lichide cu electroliți. Este bine să ai mereu în casă câteva pachețele cu electroliți pe care să le folosești la nevoie. Dacă nu ai acest medicament dizolvă 1/2 linguriță sare și 6 lingurițe de zahăr în apă fiartă și răcită sau apă plată și dă-i să bea.
Chiar dacă ei nu îți pot spune că sunt deshidratați, iată câteva semne care trebuie să te îngrijoreze și să te facă să acționezi rapid:
- Bebelușul este încercănat, are ochii înfundați în orbite
- Arată obosit, este somnolent sau e treaz dar răspunde greu la stimuli
- Urinează foarte rar (la mai mult de 5 ore distanță) și urina poate fi închisă la culoare sau urât mirositoare
- Are pielea foarte uscată, buzele crăpate, limba pare arsă, scămoșată, mâinile și picioarele îi sunt reci; dacă prinzi cu 2 degete pielea de pe burtica bebelușului, pliul se menține mult timp înainte ca pielea să se întindă la loc.
- Poate plânge dar fără lacrimi sau nu mai transpiră deloc
Dacă observi unul dintre aceste simptome, este bine să mergi urgent cu el la urgențe sau la medicul de familie pentru că s-ar putea să aibă nevoie de hidratare intravenoasă și restabilirea echilibrului acido-bazic. Alimentația se va relua treptat, medicul poate recomanda schimbări până ce copilul își revine.