Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

De la ce vârstă pot da bebelușului ouă?

De la ce vârstă pot da bebelușului ouă?

Pantru că vine Paștele, cu ouă roșii și multe bunătăți, aceasta este o întrebare legitimă pentru părinții cu copii mici.
Am făcut o încercare să aflu despre asta chiar de la mămicile ieșite cu bebelușii lor în parc zilele trecute. Le-am întrebat următoarele:
– Dați deja bebelușilor ouă? De la câte luni? Câte pe săptămână? Ouăle le-ați introdus întregi sau treptat gălbenușul sau albușul mai întâi? Cum le preparați ouăle pentru ei?

Spre surprinderea mea, răspunsurile au fost foarte diferite, mergând dintr-o extremă în alta, unele chiar amuzante:
– Copilul meu primește mâncare pasată de la 5 luni. Îi dau și ouă, îi dau de toate. Tot ce poate fi pasat.
– Al meu are un an de luna trecută dar nu îi dau ouă încă. Noi în familie suntem mai vegetarieni așa, iar el suge și acum, de ce să risc să îi dau otrăvuri?
– Eu i-am dat albuș doar de la ou fiert, amestecat cu griș. Am auzit că e mai mare riscul de alergii la gălbenuș.
– Fata mea are 9 luni dar deja mănâncă tot ce mâncăm noi. Ouă îi dau fierte sau prăjite moi și amestecate cu miez de pâine.
– Eu îi dau ouă de la 8-9 luni, nu cred în alergia la ouă. Și nouă mama ne-a dat de mici și nu am avut nimic.
– Eu îi dau și 3-4 pe săptămână, îi plac mult. Am auzit că bebelușii au nevoie de multe proteine ca să se formeze mușchii, oasele, să crească sănătoși. (mămică bebe de 14 luni)

Ce spun specialiștii în nutriția copiilor:

  • contrar zvonurilor și părerilor de prin cartier, dacă ai un copil sub un an, medicii recomandă introducerea ouălelor doar după 6 luni;
  • mai întâi se introduce treptat gălbenușul, albușul este cel care poate produce alergii, așa că se introduce doar după 12 luni ;
  • bebelușii pot dezvolta alergii la unele proteine (incluzând ouăle), de aceea trebuie mare atenție și se dau mai întâi bucățele mici de gălbenuș, nu unul întreg. Cauza alergiei la ouă la copii este incapacitatea sistemului imunitar de a diferenția proteinele de ou de agenții patogeni care cauzează boli. Corpul vede proteinele de ou ca invadatori străini și face un atac eliberând anticorpi numiți imunoglobulina E (IgE). Semnele posibile ale unei alergii la ouă: urticarie, erupții pe piele, umflarea limbii sau a buzelor, roșeața ochilor, congestie și mâncărime a nasului, diaree, vărsături, febră, agitație, dificultăți în respirație. Pentru simptomele severe trebuie să vă prezentați cu el la urgențe;
  • este important ca ouăle să fie fierte bine, tari, pentru a evita toxiinfecțiile alimentare (în special cu Salmonela), deci nu gălbenușuri moi! De asemenea nu li se dau creme, maioneză sau preparate care au încoprorate ouă crude.
  • Cât despre cantitate, între 1 și 3 ani nu este recomandat ca un copil să consume mai mult de 2 ouă pe săptămână, cu distanțe de 3-4 zile între ele.
Citește și:   Ce povești să-i citesc celui mic

Deci după un an, oul de Paște poate fi oficial consumat întreg… dar respectând indicațiile specialiștilor!