Cafeaua este periculoasă în sarcină datorită conținutului său de cofeină, un stimulent care oferă un impuls de energie și te face să te simți mai alert. Cofeina este consumată la nivel mondial, cafeaua și ceaiul fiind două dintre cele mai populare surse ale ei.
În timp ce cofeina este considerată sigură pentru populația generală, autoritățile medicale recomandă limitarea ei atunci când sunteți însărcinată.
Ce cantitate de cofeină poate fi consumată în siguranță în timpul sarcinii?
Pentru multe persoane, cofeina are efecte favorabile asupra nivelului de energie, concentrării și chiar a migrenelor. În plus, unele băuturi cofeinizate oferă beneficii pentru sănătate.
Cu toate acestea, cofeina poate provoca reacții adverse negative la unii și poate prezenta riscuri în timpul sarcinii.
Beneficii potențiale:
- Cofeina este dovedită că îmbunătățește nivelul de energie și concentrarea. De aceea multe persoane își încep ziua cu o cafea sau consumă des atunci când lucrează în slujbe care le solicită mintea. O cafea consumată după-amiaza poate să dea un impuls energetic consumatorilor, aceasta fiind perioada din zi când organismul devine obosit.
- Cercetările arată că cofeina îți stimulează creierul și sistemul nervos central, ceea ce te poate ajuta să rămâi treaz și să-ți accentuezi vigilența mentală. În acest sens persoanele care lucrează noaptea, șoferii și alte categorii profesionale au în cafea un prieten nelipsit.
- Poate fi eficientă și în tratarea durerilor de cap atunci când este combinată cu calmante, cum ar fi acetaminofenul.
- În plus, unele băuturi cofeinizate conțin antioxidanți, compuși benefici care vă pot proteja celulele de deteriorare, reduc inflamația și împiedică cronicizarea unor boli.
- Ceaiul verde este deosebit de bogat în antioxidanți, dar și alte ceaiuri și cafeaua conțin cantități substanțiale de antioxidanți.
Riscuri potențiale:
Cofeina are multe beneficii potențiale, dar există îngrijorarea că poate fi dăunătoare atunci când este consumată în timpul sarcinii.
Femeile însărcinate metabolizează cofeina mult mai lent. De fapt, poate dura de 1,5-3,5 ori mai mult pentru a elimina cofeina din corp față de persoanele care nu sunt însărcinate. O cafea consumată de gravida foarte obosită de greutatea sarcinii în ultimile luni, poate fi benefică. Totuși multe viitoare mămici au probleme în sarcină cu somnul, așa că atenție când se consumă cafeaua, este de recomandat să se bea în prima parte a azilei.
De asemenea, cofeina traversează placenta și intră în fluxul sanguin al copilului, ridicând îngrijorarea că-l poate afecta.
Colegiul American de Obstetricieni Ginecologi (ACOG) afirmă că dacă se consumă cantități moderate de cofeină – mai puțin de 200 mg pe zi – nu reprezintă un risc crescut de avort sau naștere prematură. Cu toate acestea, cercetările sugerează că aporturile mai mari de 200 mg pe zi pot crește riscul de avort spontan.
Unele dovezi sugerează însă că chiar și un aport scăzut de cofeină poate duce la o greutate scăzută la naștere. De exemplu, un studiu a descoperit că un aport scăzut de 50-149 mg pe zi în timpul sarcinii a fost asociat cu un risc mai mare de 13% de greutate scăzută la naștere.
Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetări. Riscul de avort, greutatea scăzută la naștere și alte efecte adverse datorate aportului mai mare de cofeină în timpul sarcinii rămâne în mare parte neclar.
Alte efecte secundare negative ale cofeinei includ hipertensiunea arterială, creșterea ritmului bătăilor inimii, anxietate crescută, amețeli, neliniște, dureri abdominale și diaree.
În funcție de tipul și metoda de preparare, cantitatea de cafea recomandată este echivalentă cu aproximativ 1-2 cești (240-580 ml) de cafea sau aproximativ 2-4 cani (240-960 ml) de ceai preparat pe zi.
Alături de limitarea aportului, ar trebui să luați în considerare și sursa. De exemplu, Academia de Nutriție și Dietetică recomandă evitarea în întregime a băuturilor energizante în timpul sarcinii. Pe lângă cofeină, băuturile energetice conțin, de obicei, cantități mari de zaharuri sau îndulcitori artificiali, care nu au valoare nutritivă. De asemenea, conțin diferite plante medicinale, cum ar fi ginseng, considerate nesigure pentru femeile însărcinate. Alte plante medicinale utilizate în băuturile energizante nu au fost studiate în mod adecvat pentru siguranța lor în timpul sarcinii.
Mai mult decât atât, ar trebui să evitați anumite ceaiuri din plante în timpul sarcinii.
Următoarele ceaiuri de plante au fost raportate ca fiind sigure în timpul sarcinii:
- Radacina de ghimbir
- Frunza de mentă
- Frunze de zmeură roșie (limitați-vă aportul la 1 cană pe zi în primul trimestru)
- Zeamă de lămâie
Ca orice remediu pe bază de plante, este bine să vă consultați cu medicul dumneavoastră înainte de a bea ceaiuri din plante în timpul sarcinii. În schimb, luați în considerare băuturile fără cofeină, cum ar fi apă, cafea cu decaf și ceaiuri sigure fără cafeină.
Iată o listă a conținutului de cofeină din unele băuturi obișnuite:
Cafea: 60–200 mg la o porție de 240 ml
Espresso: 30–50 mg la 30 ml
Băuturi energizante: 50–160 mg la o porție de 240 ml
Ceai preparat: 20–120 mg la o porție de 240 de ml
Băuturi răcoritoare: 30–60 mg la o porție de 35 de ml
Ciocolată caldă: 3–32 mg la o porție de 240 de ml
Laptele cu cacao 2–7 mg la o porție de 240 ml
Cafea decofeinizată: 2-4 mg la o porție de 240 de ml
Rețineți că cofeina se găsește și în unele alimente. De exemplu, ciocolata poate conține 1-35 mg cafeină la 28 de grame. De obicei, ciocolata neagră are concentrații mai mari.
În plus, anumite medicamente, cum ar fi calmantele, pot conține cofeină și adesea se adaugă cofeină și la suplimente, cum ar fi pastilele pentru pierderea în greutate sau cele colosite de persoanele care merg la antrenament.
Asigurați-vă că consultați medicul dumneavoastră dacă sunteți preocupat de conținutul de cafeină din dieta dvs.