Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Hrănește corect bebelușul

Hrănește corect bebelușul

Eram de curând la o nuntă și la masa noastră au stat două familii care aveau fiecare câte un copil sub un an. În majoritatea timpului mamele doar s-au certat și s-au contrazis despre ce are și ce nu are voie să mănânce un bebeluș. Când copiii mei erau mici, nu am avut neaparat atâtea materiale și surse de informare, dar surorile mele mai mari, care au avut primele copii, m-au învățat tot ce trebuia să știu.

Pentru mămicile cu bebe sub un an, m-am intresat și am aflat următoarele:

Între 1-3 luni:

Bebelușii își iau toți nutrienții necesari din laptele matern. Alăptați-l la fiecare 2-3 ore. Va mânca aproximativ 150ml lapte la fiecare alăptare.

Dacă îl hrăniți cu formule de lapte praf pentru bebeluși, va avea nevoie să fie hrănit la 3-4 ore (60-100ml lapte preparat).
Cei mici plâng de obicei când le este foame, la vârsta asta nu avem alte semne după care să ne ghidăm.

Între 4-5 luni:

La vârsta asta probabil vă vor arăta că le este foame și căutând sânul sau biberonul cu mânuțele, gurița. Și desigur vor plânge. Hrana va consta în mare parte tot din lapte.

Când au abilitatea de a apuca și trage spre ei jucării și alte obiecte, poți încerca să introduci în alimentația lor 2-4 linguri de cereale speciale pentru bebeluși pe zi, pe lângă lapte.

Este bine să începeți să fixați un program pentru mesele bebelușului, la 3-4h distanță și să nu-l mai puneți la sân de câte ori plânge.

La 6-8 luni

După 6 luni cantitatea de lapte de care au nevoie bebelușii crește 180-250 ml la o masă (maxim 1litru pe zi) iar mesele se pot administra mai rar, la 4-5h.

Diversificați alimentația bebelușului atunci când observați că acesta înghite singur, coordonarea lui ochi, mâini, picioare s-a îmbunătățit, stă în funduleț și își ține capul. Dacă îi dați ceva semisolid și scuipă afară, nu înghite, mai bine mai așteptați puțin. La fel dacă schimbarea de alimentație îi produce diaree sau vărsături.

Citește și:   Test de sarcină

Mâncăruri pe care le puteți introduce:

  • piureuri de legume fierte sau piureuri speciale pentru bebeluși (morcovi, cartofi, cartofi dulci, dovleac plăcintar, păstârnac, avocado, ardei gras, sfeclă roșie, rădăcină pătrunjel)
  • fructe rase sau pasate (mere, pere, banane, piersici, caise, nectarine, pepene galben)
  • cereale moi cu lapte
  • orez fiert, pasat, cu puțină zeamă sau lapte adăugat (cel brun este mai hrănitor)
  • supe de legume pasate
  • biscuiți (nu alegeți din cei foarte dulci sau cu creme)
  • paste fierte, griș cu lapte, piure de mei
  • carne slabă de pui sau pește (nu în fiecare zi, doar după 7 luni și nu mai mult de 2 lingurițe de carne mărunțită pe zi)
  • ouă fierte tari și pasate ( doar gălbenușul)
  • brânză nesărată de vaci și iaurt simplu (din lapte integral este mai benefic pentru creștere)
  • borș de casă

Între 9-12 luni

Alimentația lui trebuie să fie dominant compusă din alimente solide dar laptele nu trebuie să totuși să lipsească. Poți împărți 1/2 l în două și să îi dai dumineața și seara. Este foarte important pentru dezvoltarea oaselor, musculaturii și creierului.

Legume permise începând cu 9 luni: andive, anghinare, ardei, cartofi, ceapă, dovleac/dovlecel, fasole verde, fenicul, mazăre, morcov, pătrunjel, păstârnac, praz, sfeclă roșie, țelină. În lunile 10-11 poți introduce salata verde, spanac, roșii, vinete, usturoi.

Toate tipurile de cereale sunt permise, inclusiv mălaiul, grâul, orezul, ovăzul, grisul, cous cous sau quinoa. Servește-i-le cu lapte sau fierte, împreună cu legume sau carne la prânz/ cină.

Ca fructe îi poți da banane, caise, cireșe, afine, pepene roșu și galben, prune, avocado, corcodușe, mere, nectarine, pere, papaya, piersici, struguri, vișine, mango, fructul pasiunii, struguri. Gutui, kiwi, smochine poți să îi dai după 10 luni. Pe cele mai tari le poți rade sau mixa, pe măsură ce îi ies dinții și poate ține singur mâncarea, îi poți da și câte o bucată de fruct mai moale pe care să o mănânce singur.

Citește și:   A crezut că bebelușul ei avea o simplă diaree dar a sfârșit tragic

Dintre lactate poți să îi dai iaurturi naturale, neîndulcite, fără adaosuri, brânză de vaci, smântână, chefir, sana, mozzarella și unt. Se pot da și iaurturi cu fructe dar verifică dacă sunt fructe naturale amestecate și dacă nu sunt adaosuri de zahăr, conservanți, coloranți.

Ca și carne menține pe cea slabă- curcan, pui, fiartă și poți introduce treptat carne de miel sau vită, pește (cod, păstrăv, merluciu, macrou, chefal, șalau ), fructe de mare. Nu trebuie să depășească 20gr/ zi.

Ce să nu dați unui copil sub un an:

  • copilul alaptat și sub 6 luni nu are nevoie de apă sau ceaiuri; în caz de febră, caniculă, diaree, pune-l la sân mai des; după 6 luni poți introduce câte 100ml/kgcorp/24ore și menține asta până la 3 ani- poți folosi apă plată simplă, nu din cele minerale care pot afecta rinichii celui mic
  • fructe acide: portocale, mandarine, ananas
  • carne de rață, gâscă, vacă, porc, vânat și de capră
  • lapte praf în alte cantități și concentrații decât cele prevăzute pe pachet sau prescrise de medic
  • zahăr sau dulciuri
  • miere și produse apicole (risc de botulism)
  • nu includeti nucile, stafidele, popcornul, legumele crude, fructele cu coaja sau untul de arahide în alimentația bebelușului, până la vârsta de 2 ani
  • nu le dați sucuri de fructe până la 1 an, chiar dacă sunt preparate în casă, din fructe proaspete
  • cacao și alune (anumiți specialiști spun că se pot introduce după 10luni)
  • nu se adaugă sare în mâncarea lui
  • ceaiuri și preparate naturiste care nu au fost prescrise de medic
  • porumb fiert/ copt
  • alimente ca fasolea uscată, varza, ceapa, brocoli, lintea, conopida pot produce gaze și fermentație și anumiți nutriționiști nu le recomandă sub 1 an
  • mezeluri, produse conservate și alte alimente semipreparate; alimente care conțin conservanți, E-uri, condimente puternice
  • albuș de ou