O poveste românească veche spune că atunci când părinții și rudele au descoperit un drob de sare gata să cadă peste copilul lor, au început să plângă și să se văicărească. Dar fără să-l miște din loc, fără să facă nimic. Acest articol nu este scris doar pentru a atrage atenția asupra posibilelor pericole ci și pentru a vă impulsiona să interveniți din timp și să preveniți ca bebelușul dumneavoastră să se accidenteze.
Iată care sunt cele mai frecvente situații de accidentare casnică a bebelușilor:
- Lovituri, zgârâieturi, tăieturi, chiar fracturi- majoritatea provin de la căzături, de la mobilier cu colțuri sau margini ascuțite, nefinisate în care ei se lovesc dar pot fi provocate și de mobilier sau obiecte care nu sunt fixate bine și ei le trag peste ei. Contactul cu obiecte ascuțite lăsate la îndemâna lor (cuțit, foarfecă, ac, lame etc) este iarăși un pericol pentru cei mici. Căderea pe scări, de pe scaune sau din pat trebuie iarăși atent prevenită cu ajutorul unor gărduțuri sau sisteme care să le limiteze accesul în zonele periculoase. O situație foarte gravă și cu șanse foarte mari de deces este căderea de la înălțime, din balcon sau de la fereastră.
- Arsuri – copii sunt curioși, trag de tot ce pot ajunge, e puțin probabil să înțeleagă interdicțiile noastre sau faptul că le spunem că frige sau îi poate răni. De aceea este bine să nu lăsăm la nivelul sau în apropierea lor vase cu mâncare fierbinte, ceaiul sau cafeaua pe care doar ce am luat-o de pe aragaz. Arsurile casnice sunt mai frecvente decât vă așteptați. Contactul cu soba, plita, fierul de călcat și alte obiecte fierbinți poate produce, de asemenea, arsuri. Mai rar, dar sunt și situații când copii provoacă un incendiu având acces la chibrituri, aragaz, candelă sau lumânare aprinsă.
- Electrocutare – un obiect băgat într-o priză de copii, jocul cu butoanele unui aparat, orice se poate transforma într-un potențial inamic. Când sunt foarte mici se pot instala protecții pentru prizele de la nivelul lor. Costă puțin și sunt foarte benefice. De asemenea nu trebuie să aibă acces la cabluri și aparate electrocasnice. Să nu vă amăgiți că vouă nu vi se poate întâmpla. Când băiatul meu mai mare avea 3 ani, obișnuiam să las o veioză aprinsă lângă pătucul lui seara, până adormea. Am înmărmurit să-l văd într-o zi cu becul de la veioză în mână și umblând la veioză. Probabil uitasem să o aprind și el a crezut că e stricată. Am fost foarte fericită că nu s-a electrocutat. Dar fetița s-a întins din scaunul ei și a apăsat butonul de la mixerul de pe masă. Doar o clipă am fost cu spatele să iau untul din frigider. Și-a prins părul în palete mixerului, nu a pățit mare lucru dar s-a speriat la culme. Așadar numai câteva secunde să-i scapi din ochi și pot să facă vreo trăsnaie.
- Ingerarea de substanțe/ obiecte – când prietena mea a avut primul copil și începuse să meargă de-a bușelea, a închis cu scoci lat toate ușile noptierelor și sertarelor de la mobilă de jos. M-am amuzat copios. Dar când am avut și eu copii, am înțeles cât este de util. Copiii pot bea sau pune în guriță orice, nu fac diferența și unele substanțe le pot pune în serios viața și sănătatea în pericol. Iată ce trebuie să puneți sus sau sub cheie atunci când aveți pitici: toate produsele de curățenie, cosmeticele, alcoolul, cutiile cu siropuri sau medicamente, produse otrăvitoare (pentru șobolani, gândaci), var, vopsea, ciment și alte substanțe nealimentare. Înghițirea de obiecte mici este iarăși periculoasă. Chiar dacă nu le produc otrăvire, se pot îneca cu ele, ploc bloca căile respiratorii și provoca alte neajunsuri. Băiețelul unei prietene a trecut printr-o operație abdominală majoră după ce a înghițit niște magneți mici pe care i-a desprins de pe o imagine prinsă pe frigider. Aceștia s-au prins unul de altul perforându-i stomacul și intestinul gros în 3 locuri. Atenție la indicațiile jocurilor și jucăriilor, verificați dacă au părți defecte , care se pot desprinde, desface, pentru că multe dintre obiectele înghițite sunt jucării, dar și nasturi, monezi, margele, agrafe, ace, sâmburi etc.
- Înec- bebelușilor nu le trebuie multă apă ca să se înece. Lăsați singuri într-un lighenaș sau în cada cu numai câțiva cm de apă, ei se pot rostogoli și înghiți fără să știe cum să se salveze. Un alt caz este cel când cad în piscină, fântână, bazinul sau bidoanele cu apă de ploaie etc.