Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

10 complicații comune la naștere

10 complicații comune la naștere

Uneori nașterea nu decurge așa cum noi sau medicii noștri au planificat-o. Pot interveni o serie de complicații, unele care pot fi remediate dacă se ajunge la timp, altele mai grave.

Iată care sunt complicațiile comune la naștere:

  1. Travaliu prelungit- practic travaliul începe cu primele contracții regulate care vestesc nașterea, dar în termeni medicali acesta nu este calculat decât când dilatația ajunge la 4-7 centrimetri. Dacă acesta durează mai mult de 20 de ore, atunci se vorbește despre travaliu prelungit. Cauzele pot fi diverse: o dilatație mai lentă, sarcină gemelară, bebelușul nu are încă o poziție optimă pentru naștere, emoțiile sau panica mamei etc. Mama și fătul sunt atent monitorizați. Medicii pot prescrie anumite medicamente pentru întărirea contracțiilor și mărirea dilatației, iar în caz că se consideră gravida sau bebelușul în pericol se poate interveni cu o cezariană de urgență.
  2. Poziție anormală a fătului- pentru o naștere normală, fătul trebuie să fie în momentul travaliului cu capul în jos, în zona pelvisului. Dar în 3% dintre cazuri fătul nu este întors sau nu este complet în poziția corespunzătoare, acest fapt fiind numit de medici prezentație pelvină, afecțiune ce crește riscurile de complicații la naștere. Dacă este descoperită din timp se poate interveni cu cezariană.
  3. Cordon ombilical în jurul gâtului- este o complicație rară, doar 1-2% dintre bebeluși pot fi afectați în acest mod. Uneori problema este depistată înainte de naștere, fătul prezentând un puls sau bătăi de inimă anormale. Cea mai bună soluție este intervenția rapidă cu cezariană, nașterea naturală implicând mai multe riscuri.
  4. Prolaps de cordon ombilical- în anumite cazuri cordonul ombilical este eliminat primul prin canalul nașterii, iar mai apoi fătul, în acest caz existând riscul de presiune pe cordon și întreruperea alimentării cu sânge și oxigen a celui mic. Trebuie intervenit rapid chirurgical (cezariană), altfel bebele este în pericol.
  5. Ruptură de perineu- întâlnită mai ales la prima naștere. Spațiul dintre vagin și anus se secționează în timpul ieșirii fătului și de obicei necesită cusături. Unii medici aleg să facă o intervenție chirurgicală numită epiziotomie, pentru a preveni ruprurile de perineu și incontinența urinară. Aceasta constă în secționarea mucoasei vaginale și a mușchilor superficiali ai perineului cu scopul de a mări orificiul vulvei și de a ușura expulzia fătului.
  6. Embolism cu lichid amniotic- poate să apară în timpul unui travaliu prelungit, al unei sarcini multiple, dificile etc. O cantitate mică din lichidul amniotic pătrunde în circuitul sanguin al mamei, putând provoca reacții grave: formarea de cheaguri de sânge, modificarea ritmului cardiac și chiar deces.
  7. Hemoragie post-partum- este normal să pierzi o anumită cantitate de sânge la naștere, dar dacă e mai mult de 1/2 l, atunci se vorbește despre hemoragie post-natală. Pacienta va necesita tratament care să stimuleze contractarea uterului și oprirea hemoragiei și în cazuri rare trebuiesc făcute transfuzii și intervenții chirurgicale.
  8. Eliminare incompletă a placentei- sunt cazuri rare când placenta este atașată puternic de uter și după naștere fragmente din ea rămân în uter crescând riscul de sângerări și infecții. Este mai frecventă la nașteri prin cezariană, femei peste 35 de ani sau care au suferit intervenții chirurgicale ale uterului înainte de sarcină.
  9. Ruptură uterină- poate apărea înainte sau în timpul travaliului și constituie o urgență medicală care necesită intervenția chirurgicală pentru eliberarea fătului în siguranță și repararea peretelui uterin. Poate surveni mai ales când gravida a avut o operație cezariană înainte.
  10. Uter retrovers – poate să apară la naștere, când placenta este atașată prea strâns de uter și medicul forțează eliminarea ei prin tragere. În acest caz uterul poate ieși și el prin vagin sau prin colul uterin, întorcându-se pe dos. În cele mai multe cazuri medicul îl poate pune manual în poziție normală cu anestezie locală sau generală, rareori este nevoie de o intervenție chirurgicală.