Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Obiceiuri parentale bizare de pe glob

Obiceiuri parentale bizare de pe glob

Eram într-o stație de autobuz într-un frumos sat românesc și alături aștepta microbuzul o mamă cu un bebeluș. La un moment dat, probabil din cauza căldurii în care așteptam toți, bebelușul a început să plângă. Mama l-a scuipat și s-a grăbit să-i spună un descântec de deochi.
Multora vi se pare poate bizară practica, pe când mulți am crescut cu ea și poate că chiar o folosim la copiii noștri.
Să știți că, obiceiuri bizare de parenting sunt în multe locuri din lume și iată numai câteva:

În Solapur, India
În fiecare an, acolo se practică un obicei care datează de vreo 700 de ani, și anume bebelușii cu vârsta de până la 2 luni sunt aruncați de pe acoperișul unui altar 3-4m jos. Nu sunt însă puși în pericol. Sunt prinși în siguranță într-un hamac moale de persoane din familie. Tradiția datează de când mortalitatea infantilă era mare și oamenii căutau orice fel de speranță. Un guru i-a sfătuit pe oamenii ai căror copii mureau să-și arate credința în zei, încrezându-se în ei prin această ceremonie simbolică extremă.
Ritualul a devenit un fel de ofrandă unui zeu care are puterea de a oferi copilului o viață lungă, sănătoasă și norocoasă. Deși practica este acum ilegală conform legilor Indiei privind drepturile copiilor, unele sate susțin că micuții nu suferă niciun rău și continuă să facă acest lucru în privat.

Bali, Asia
Nașterea copiilor în Bali include o serie de ceremonii foarte ciudate. Una dintre cele mai ciudate implică placenta în care a stat copilul. Părinții balinezi cred că placenta (sau ari ari) are o viață și un spirit propriu și acționează ca un înger păzitor al copilului.
Pentru că are propriul său spirit, trebuie să fie îngropată. După nașterea unui copil, placenta este pusă ritualic la odihnă într-un cimitir special.
O altă ceremonie balineză neobișnuită implică nou-născuții și pământul. În Bali, bebelușii nu au voie să atingă podeaua până la vârsta de 3 luni. Se crede că bebelușii sunt puri și orice contact cu podeaua în primele trei luni de viață le va afecta această puritate.
În cele din urmă, la împlinirea celor 3 luni, familia organizează o ceremonie în care bebelușul pune piciorul pentru prima dată pe pământul necurat și toată lumea sărbătorește evenimentul.

Citește și:   10 lucruri pe care copiii şi le doresc de la părinţii lor

Nigeria, Africa
În tribul Igbo și cultura Yoruba din Nigeria,  când un nou-născut este dus la casa familiei, o rudă (care este aleasă cu grijă de către părinți), mestecă piper, îl scuipă în mână și îl pune în gura copilului.
Acest ritual este gândit ca un fel de menire, de urare, ca micuțul să crească și să vorbească clar la fel ca ruda care l-a binecuvântat.

Western Cape, Africa
Între a treia și a paisprezecea zi după nașterea beblușilor, are loc ceremonia Sifudu (trecerea copilului prin fum). Frunzele unui copac special sunt smulse și puse deasupra unui foc mic în mijlocul colibei.
Frunzele, care au o aromă puternică, ard și produc fum. Copilul este ținut cu capul în jos și forțat să inspire fumul, care îi irită gura, nasul și ochii. Copilul este apoi predat mamei lui. Ea trece copilul pe sub unul dintre picioarele ei, apoi pe sub celălalt. Acest ritual se spune că este se face pemntru a se asigura că copilul nu va fi niciodată fricos sau sau timid.

Grecia
În Grecia, spiritele rele și ghinionul sunt o mare îngrijorare.
De exemplu se considerat a fi ghinion dacă un copil nu plânge în timpul botezului său. Orice părinte se roagă și speră că micuțul lor,  în mod normal vesel și liniștit, va deveni brusc morocănos în ​​timpul ritualului și va scoate un bocet bun.
Pot să existe și ajutoare la asta, unii nași își pișcă micuții fini care dorm sau nu se manifestă în nici un fel, ca să fie sigur că aceștia plâng. Se crede că durerea temporară este costul unei vieți de protecție!

Irlanda
Cuplurile irlandeze păstrează tortul de la nuntă pentru a-și binecuvânta primul copil. La botezul copilului lor, tortul este servit invitaților și apoi se presără niște firimituri și pe capul bebelușului, pentru noroc.

Citește și:   Nu vă mai plângeți de dezordinea făcută de copii

Vietnam
Întâmpinați probleme să vă învățați copiii să facă la oliță? Poate ar trebui să încercați modul vietnamez…folosind un fluier! Părinții vietnamezi observă semnele când micuții vor să meargă la toaletă și atunci îl iau, îl țin deasupra toaletei sau oliței în timp ce fluieră dintr-un fluier.
Până la vârsta de 9 luni cei mai mulți dintre acești copii sunt instruiți la oliță – cu aproape un an mai repede decât majoritatea copiilor din Occident.

America Centrală
În țările calde și umede precum Guatemala, femeile mayașe le fac baie bebelușilor în apă înghețată pentru a lupta împotriva căldurii.
Se crede că apa înghețată calmează și erupțiile cutanate provocate de căldură și ajută bebelușii să doarmă.
Deși unii copii țipă în timpul ritualului, pe mame nu le deranjează – ele spun că într-adevăr vindecă erupțiile cutanate de la căldură.

Kenya
În Kenya, mămicile Kisii sau Gusii sunt extrem de grijulii și își poartă bebelușii peste tot într-o cârpă în spate, dar nu se joacă deloc cu copiii lor și evită cu orice preț contactul vizual cu ei.
Această cultură consideră că contactul vizual conferă multă putere celui care este privit, iar puterea nu este ceva ce acești părinți doresc să le ofere copiilor lor. În mod interesant, cercetătorii au descoperit că copiii Kisii cresc fără să solicite așa multă atenție, în comparație cu copiii occidentali sau alți copii.

Mauritania
Etnia wolof din Mauritania are un ritual super special care presupune scuiparea unui bebeluș. Când se naște un copil, femeile scuipă pe fața copilului, iar bărbații îi scuipă în ureche pentru noroc. Apoi frecă cu saliva pe tot capul bebelușului, astfel încât binecuvântările să se „lipească”.

Tonga, Pacific 
Un ritual vechi presupune ca bebelușii să doarmă până la 6 luni pe pieptul mamei, toată noaptea. Se consideră că aceștia vor fi mai sănătoși și că… vor mânca mai bine.