Jocurile periculoase și sângeroase au depășit demult sfera virtualului și acum copiii noștri le încearcă la propriu, pe propria piele.
Jocul ”Moneda rusească” nu este nou, a mai făcut ravagii și în alte sezoane la noi și peste tot în lume, Acum se pare că a revenit și că ea amploare. Filmulețe pe TikTok, Facebook și alte rețele de socializare le alimentează teribilismul și puști de toate vârstele îl încearcă acum în părculețul din spatele blocurilor, în pauză în curtea școlii și în cele mai neașteptate locuri.
Iată ce spune o mămică pe una dintren rețelele sociale:
”Băiatul meu de 12 ani a venit acasă cu niște răni pe degete. Când am întrebat a zis că a căzut și s-a julit. Peste 2-3 zile am văzut același lucru la cel mic, de la clasa a IIa. Mi-am zis că e puțin posibil să se fi rănit și el în același mod. Am căutat pe telefonul lui R. să văd dacă sunt copii care îi amenință, cu care au un anumit conflict. Am găsit niște filmulețe cu ei dar și altele descărcate cu un așa-zis ”joc” numit Moneda Rusească. Jucat de copii și tineri, se răneau, se făceau numai sânge și considerau asta amuzant! Cum de nu a observat nimeni ce jucau ei în pauze, că acolo l-au jucat ai mei?”
Ca să aveți idee că acest joc nu este deloc inocent, iată în ce constă: un copil roteşte o monedă şi un altul cu care joacă trebuie să o prindă cu două degete. Dacă nu o prinde, acesta va primi o lovitură cu moneda în pumn. Dacă reușește și o prinde, celălalt va primi cu moneda 5 astfel de lovituri. Imaginați-vă ce leziuni provoacă metalul pe mâinile lor, mai ales când monedele se aruncă în ei de la distanță. Ca și în cazul mămicii de mai sus, semnalul de alarmă pentru părinți și dascăli trebuie să fie observarea anumitor răni în zona pumnilor copiilor. Au fost raportate cazuri când monezile au ricoșat și i-au rănit la ochi sau la cap.
Mulți dintre micuți vor să demonstreze cât de buni sunt la acest joc așa că vor face poze ori filmulețe și le vor posta pe rețelele de socializare sau le vor trimite prietenilor. Nu este o idee rea să le verificați din când în când telefonul, ce postează ei sau prietenii lor, la ce se uită și ce fac atunci când nu sunt supravegheați.
Pericolul nu sunt numai aceste zgârieturi sau leziuni. Dr. Ieremia atrage atenția:
„Hepatita B, Hepatita C şi SIDA sunt câteva dintre bolile grave cu transmitere prin sânge! Riscul nu se rezumă doar la julituri, vânătăi sau zgârieturi”.
Home/
Sanatatea copilului/Atentie părinți- s-a reîntors jocul ”Moneda rusească” printre copiii!