Când ai copii atunci ai și…. măzgălituri prin cele mai neașteptate locuri. Cele mai frecvente sunt cele de pix, mai ales cînd cei mici au ajuns la vârsta școlară, dar și mai înainte. Numai cunoscătorii știu ce e în stare să facă un bebeluș care a pus mâna pe un pix din geanta părinților sau de pe biroul fraților mai mari.
Acest articol te va învăța cum să scoți petele de pix de pe diverse materiale. Este important să știi și ce tip de pix a fost acela, pentru că petele se scot diferit. Uneori scrie pe pix sau în descrierea produselor tipul de cerneală folosit. Dacă nu poți să afli, poți încerca mai multe metode.
Cum să scoți petele de pix de pe țesături
Diferă puțin în funcție de material iar la nevoie poți încerca mai multe dintre aceste metode dacă una nu funcționează sau nu ești sigură ce tip de pix este. Petele pot fi pe haine, genți sau alte obiecte din material textil, cearcefuri, coverturi ori chiar piese de mobilier tapițate.
- pentru cerneala bazată pe uleiuri- ai nevoie de o soluție care conține alcool, ce ai prin casă: spirt, dezinfectant pentru mâini, spray de păr, colonie etc. Unele șervețele umede sau șervețele igienice pentru bebeluși conțin și ele alcool. Pune un șervețel sau un prosop sub țesătura cu pata de pix și toarnă alcoolul pe pată, să se îmbibe bine. Asigură-te că nu ai altă parte a hainei sau o altă țesătură dedesubt, pentru că pata se poate extinde. Așteaptă 3-5 minute apoi șterge locul cu măzgălitura cu un șervețel de hârtie. Cerneala sau o bună parte din ea ar trebui deja să se poată șterge. Dacă mai rămâne, poți repeta operațiunea de la început. La final pune puțun detergent de rufe, freacă și clătește haina.
- cerneala de pix bazată pe apă (Water-based Ink) – înmoaie haina în lapte. Laptele degresat funcționează cel mai bine. Nu este nevoie să înmoi întreaga haină, ci doar bucata care este pătată. Așteaptă cel puțin o jumătate de oră, apoi freacă ușor pata cu o periuță de dinți sau o perie similară cu peri moi și clătește bine cu apă călduță. Dacă pata nu s-a dus în întregime, poți repeta procedura.
- există și cerneală mai pigmentată care iese mai greu (Highly-pigmented Ink) , de obicei poate fi scris pe pix ”permanent”. Petele sau măzgăliturile de acest tip au o șansă să iasă dacă le speli imediat ce s-au pătat cu detergent de rufe sau de mâini și apoi tamponezi locul cu un șervețel uscat. Mai poți încerca să dizolvi o lingură de amoniac în apă călduță și lasă acolo haina sau doar partea cu pata sa spea o oră, apoi spal-o cu detergent obișnuit și freacă ușor pata cu o periuță.
- pentru țesături albe, poți folosi și clor.
- o altă metodă de scos pete de pe țesături este să amesteci o soluție de alcool cu oțet alb, în cantități egale și să aplici pe pată să se îmbine bine, iar după 10 min clătești cu apă călduță
- același efect îl poți obține și cu acetonă de curățat oja de pe unghii pentru că are alcool.
- poți îndepărta cerneala și prin simpla îmbibare a petei (nu freca) în cremă de mâini și apoi să clătești locul cu apă calduță și săpun.
Cum să scoți pete de pix de pe obiecte din plastic
Por fi penare din plastic, măsuțe sau alte jucării și obiecte din casă. Dacă este un plastic moale pata poate intra chiar în sprofunzime.
- înmoaie un șervețel sau o bucată de vată în detergent de vase sau săpun de mâini și șterge pata.
- folosește amoniac
- folosește o soluție pe bază de spirt
Cum să îndepărtezi pete de pix de pe mobile sau obiecte din lemn
Soluțiile cu alcool pot să afecteze lemnul așa că încearcă mai întâi cu o cârpă moale înmuiată în detergent de vase sau detergent lichid de mâini. Mai poți încerca cu cremă de ras care face spumă.
Mai poți încerca alcool amestecat cu oțet.
Atenție!
Produsele de curățare pot provoca iritarea pielii. Purtați mănuși pentru a vă proteja mâinile.
Nu amestecați niciodată amoniac cu înălbitor care conține clor. Dacă utilizați amoniac pentru a scoate o pată, asigurați-vă că clătiți foarte bine îmbrăcămintea înainte de a o spăla cu înălbitor.
Căldura de la uscătorul de haine va face ca o pată de cerneală să se fixeze permanent. Nu uscați niciodată o haină până când pata de cerneală nu este complet îndepărtată.