Colega mea de serviciu are o fetiță de 8 ani și un băiat de 11. Ambii au telefoane și tablete și acces fără restricții la desene animate, filme, poze, orice pe internet. Am stat cam 2h ore cu ei în birou cât ea s-a dus cu niște acte la bancă. Foarte mirată am văzut că cei mici au și conturi de facebook și de instagram și aproape tot timpul conversează și trimit poze, fac schimb de linkuri cu diverse persoane.
– Sunt colegii voștri, i-am întrebat?
– Unii sunt colegi, alții din alte locuri, ne-am cunoscut la un joc, mi-a spus băiatul.
După două zile am stat puțin de vorbă cu mama lor la o cafea, în pauza noastră de prânz. Am fost curioasă cum și-au putut face copiii ei conturi pe rețelele de socializare la vârsta asta și dacă ea știe ce activitate au ei acolo, dacă știe cum își adaugă prieteni și cine sunt aceia, ce mesaje și linkuri își trimit unii altora? Aceasta a recunoscut mândră că chiar ea i-a ajutat să-și facă conturi pentru că toți colegii lor au și că, într-adevăr nu știe ce prieteni au și nu-i verifică mereu pentru că nu are timp. Personal am avertizat-o că sunt prea mici ca să aibă acces nesupravegheați la tot ce este online pentru că indivizi rău-intenționați pot să profite de naivitatea lor și să le facă propuneri indecente ori copiii pot ajunge să acceseze pagini web sau materiale care nu sunt pentru vârsta lor. Colega mi-a dat dreptate dar părea puțin ofensată de sfatul meu.
Doar cu câteva zile în urmă am văzut la știri un individ de 30 de ani din Timiș arestat pentru că a ademenit pornografic o fetiță de 10 ani, tot pe Facebook. Probabil că mama acesteia a avut mai mult timp și a controlat mesajele și postările copilei. Văzând ce primea de la acest individ (fotografii și mesaje greu de imaginat), a anunțat imediat poliția și a fost depistat. Pe acesta l-au prins dar mai sunt mulți alții liberi, acolo, și mulți copii vulnerabili cu acces nesupravegheați online. Ei știu exact unde sunt copiii și cum să-i abordeze, unii chiar își fac profil de copii și intră pe site-uri de jocuri sau informații pentrun cei mici.
Un experiment interesant este și cel realizat de Sloane, o femeie de 37 de ani, mamă și lidera unor proiecte speciale pentru o companie care luptă pentru siguranța online a copiilor, numită Bark.us. Aceasta și-a făcut un cont fals de Instagram, pretinzând că este o fetiță de 11 ani. A postat un selfie banal, îmbrăcată ca o pre-adolescentă, zâmbind și purtând un hanorac, nimic senzual. La mai puțin de un minut de la publicarea pozei, au venit două mesaje private. De la bărbați adulți. Apoi au urmat altele 15 în primele două ore. Femeia le-a răspuns, păstrându-și anonimatul în spatele profilului de copil. Aceștia i-au spus că e frumoasă, au întrebat-o dacă are prieten… apoi au trecut la chestii mai ”serioase” trimițându-i poze și filmulețe cu organele lor sexuale sau masturbându-se, cerându-i să le trimită și ea etc.
”Poate aș putea fi eu iubitul tău de Instagram? Tu decizi. Asta înseamnă că putem vorbi aici, că ne putem trimite selfieuri unul altuia și să fim aici unul pentru altul. Și dacă tot suntem împreună, ești gata să ne trimitem niște poze sexi?” a scris unul.
Sloane și-a mai făcut cont și pe alte rețele de socializare, tot ca o fetiță de 11 ani.
După numai o săptămână:
- 52 de bărbați au contactat-o, niciunul cu intenții onorabile.
- a primit 7 apeluri video
- a ratat alte 24 de apeluri video
- a conversat pe chat cu 17 bărbați
- 11 dintre ei i-au trimis poze cu penisul lor
Dragi mămici și tătici, nu considerați că astfel de lucruri nu se pot întâmpla copiilor voștri. Nu-i puneți în pericol lăsându-i nesupravegheați pe net. Folosiți softuri de restricționare a accesului la materiale cu conținut de adulți, cereți-le să folosească tableta sau telefonul doar în prezența voastră sau a altui adult, verificați activitatea lor online, nu-i înscrieți pe site-uri de socializare sau de chat până când nu au vârsta legală să facă asta singuri și vorbiți-le des despre situații cu care se pot confrunta în acel mediu.