Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Când îți prinzi prima dată adolescentul fumând

Când îți prinzi prima dată adolescentul fumând

”Eu și soția mea nu fumăm. Am încercat cândva în tinerețe dar m-am lăsat când mi s-a născut primul copil. Am mai încercat așa la câte o petrecere, un eveniment, dar nu m-am simțit bine după aia, așa că le-am abandonat de tot. 
Săptămâna trecută parcam mașina în fața blocului. Era pe la 7 seara dar acum se înoptează devreme. Am văzut pe o bancă siluetele unor copii și luminițele unor țigări. Mă pregăteam să-i alung de acolo să nu-i învețe și pe copiii din bloc, când l-am descoperit cu stupoare între ei pe Cosmin al meu. Are doar 13 ani. A fost surprins să mă vadă. A aruncat repede chiștocul și a plecat spre intrarea în bloc. Personal am fost șocat și nu știu deloc cum să abordez așa ceva. Să îl cert, să îl pedepsesc să nu mai iasă afară? Să îi explic … cum să-l fac să înțeleagă? Voi cum ați proceda? ”

Acest tătic are o problemă reală pe care considera că va mai trece ceva timp până să o descopere la adolescentul lui. Statisticile spun că 223.000 de copii din Romania, cu vârste între 13-15 ani fumează doar că părinții se gândesc că ”poate nu al meu” sau ”poate nu așa curând”.  Dincolo de faptul că aceste date negative ne situează pe locul 4 în Europa, ne întrebăm ce îi face pe copii să aleagă ceva atât de nociv, de la vârtse atât de fragede?

Citește și:   Cătina, depozitul vitaminelor

Specialiștii vorbesc despre lipsa educației preventive din familii și școli, astfel încât copiii știu prea puține despre pericolele la care se expun datorită unui astfel de obicei. Chiar dacă s-au făcut pași importanți în interzicerea fumatului în unitățile comerciale și anumite zone închise, copiii au încă foarte multe exemple în locuri publice, acasă la membrii de familie fumători și în media unde există reclame de-a dreptul agresive la țigările obișnuite și cele electronice. Este ceva ce îi atrage și la 13-15 ani influiențele exterioare câștigă teren în viața lor.
Se mai pot adăuga ca și cauze prețurile scăzute ale unor astfel de produse (față de prețurile în alte țări) și faptul că se mai vând încă minorilor, cu toate reglementările care interzic asta.

Nu există soluții standard să previi ca băiatul sau fata ta să ia acest obicei prea devreme. Dar o metodă sigură este să fii tu un exemplu bun pentru ei și să nu fumezi în casă ori de față cu ei. Discută deschis cu copiii despre pericolele consumului de țigări, alcool, droguri, nu lăsa asta în seama profesorilor sau a altcuiva. Poți începe pe la 10-11 ani. Stabilește-le reguli și limite, verifică-le cercul de prieteni. Nu sunt niciodată prea mici să înceapă așa ceva. Mulți încep din curiozitate sau pentru că vor să arate cool în cercul lor de prieteni.

Citește și:   Cum să-i ajuți pe copii să nu mai ude patul

Adolescența este și vârsta rebeliunilor și fumatul poate fi un mod de a-și demonstra independența și propriile alegeri. Nu va fi ușor să îi dezveți fără să îi faci să se simtă lezați sau îngrădiți în acest caz.

Dincolo de influențe, unii adolescenți aleg țigările ca să-și aline anumite probleme emoționale. La unii pot fi doar tulburările hormonale caracteristice vârstei dar poate fi și stresul examenelor, conflicte cu părinții sau prietenii, depresii, stimă redusă de sine etc.

Un alt motiv este faptul că mulți adolescenți și tineri folosesc țigările pentru a slăbi sau a-și păstra greutatea scăzută a corpului. Se cunoaște că fumatul reduce pofta de mâncare.

O abordare plină de dragoste, răbdare și înțelegere va fi mai eficientă la acea vârstă fragilă. Asigură-i că-i iubești și că ești acolo pentru ei când au nevoie să vorbească sau de altceva. Nu le lua în râs sentimentele și nici nu-i jigni și înstrăina drept pedeapsă.