Pregătirea pentru sosirea unui nou bebeluș poate fi copleșitoare, dar mamele în așteptare ar trebui să știe că de fapt corpul lor le va trimite câteva semnale pentru a le anunța că bebelușul lor se va naște foarte curând. Totuși o mare parte din ceea ce auziți de la alții, din obiceiurile din popor sau scenele din anumite filme/ emisiuni nu sunt tocmai exacte; fiecare mamă trece de fapt prin experiențe diferite.
Iată care sunt cele mai frecvente 10 semne care nu vă vor înșela niciodată:
- Capul copilului coboară- cu aproximativ 2 săptămâni înainte de naștere, copilul se întoarce în uter cu capul în jos și chiar îl veți simți ca pe o presiune pelvină. Unele mame totuși nu simt asta și sunt și cazuri când copilul nu se întoarce. Un alt semne că bebelușul este pregătit în partea de jos este și acela că respiri mai bine, acum nu-ți mai apasă pe plămâni.
- Crampe și dureri de spate- durerile de spate pot să apară oricând pe timpul sarcinii datorită greutății în creștere a fătului, a schimbărilor hormonale și chiar a stresului. Totuși la peste 60% dintre gravide durerile de spate se întețesc cu câteva zile sau ore înainte de naștere și sunt diferite, seamănă cu niște contracții ale musculaturii decât cu o durere continuă. Practic, ligamentele bazinului încep să se întindă, iar articulațiile să se înmoaie, pentru a facilita trecerea copilului prin bazin.
- Diaree- în sarcină diareea poate să apară datorită schimbărilor în dietă dar și imunității scăzite care predispune la infecții și probleme digestive. În ultimul trimestru însă diareea poate fi și un semn că travaliul este aproape.
- Se oprește creșterea în greutate- în trimestrul al 3-lea creșterea în greutate la gravide este rapidă, de cel puțin 1-2 kg pe lună. Dar cu câteva zile înainte de începerea travaliului veți observa că greutatea stagnează, chiar poate să arate o ușoară descreștere. Asta se datorează faptului că procesul de eliminare de lichid amniotic și alte lichide din organism începe în preajma nașterii.
- Creșterea nivelului de energie- specialiștii cred că este datorată mai mult unui sentiment care vine din subconștientul gravidei, fiind un amestec de nerăbdare/ emoție de a-și întâlni bebelușul, dar și o pregătire fizică pentru efortul mai mare care este travaliul.
- Scurgeri vagiale mai abundente- sunt un semn că mucoasa vaginală se pregătește pentru eliminarea în siguranță a fătului și lubrifierea ei crește.
- Scurtarea colului uterin- poate fi observată la ecografie. Înainte de travaliu dimensiunile colului se reduc considerabil.
- Sângerări- multe dintre viitoarele mame au o scurgere rozalie cu o zi sau două înainte de a începe contracțiile. Această sângerare este de fapt mucusul care a sigilat cervixul pe timpul sarcinii. Această sângerare nu trebuie confundată cu cea de sânge roșu sau maroniu care poate fi un semn că ceva nu este în regulă pe timpul sarcinii.
- Ruptura membranelor (sacul amniotic) numită popular și ”ruperea apei”. În unele cazuri cantitatea de lichid pierdută este mare, alteori doar parțială, câteva picături, putând chiar trece neobservată. Se mai poate întâmpla ca să ai contracții și travaliul să înceapă înainte de a ți se rupe apa. Nașterea poate începe curând după asta (câteva ore) dar și mai târziu, aproximativ 24h.
- Contracțiile- este un semn foarte des întâlnit, rareori nașterea propriu-zisă se întâmplă fără contracții. La început apar la 20-30 min, apoi se îndesesc și cresc în intensitate. Medicii recomandă să nu te grăbești la spital decât atunci când acestea sunt la 10-5min.