Copiii merg la școală sau grădiniță, la joacă, își întâlnesc prietenii, este aproape imposibil să nu ia pe timpul iernii un virus gripal sau să nu facă roșu în gât, broșite etc.
Pentru a preveni dar și a trata gripa și răceala, specialiștii recomandă să le pregătiți o alimentație sănătoasă, bogată în fructe și legume, dar și să le administrați sucuri naturale, delicioase, pe care le puteți prepara simplu, acasă, cu ajutorul unui storcător.
Dacă unele dintre sucurile de mai jos nu par să aibă un gust prea atrăgător pentru cei mici, puteți să le adăugați 1-2 lingurițe de miere naturală (nu zahăr sau alt îndulcitor).
- Sucul de kiwi – este un ajutor puternic al sistemului imunitar. Kiwi conţine niveluri ridicate de Vitamina A, Vitamina C şi Vitamina E, elemente esenţiale pentru buna funcţionare a organismului și lupta împotriva răcelii.
- Sucul de lămâie cu ghimbir– Lămâia este unul dintre cele mai ieftine fructe pe care le găseşti în piaţă sau în magazinele alimentare, dar totodată unul dintre cele mai benefice fructe pentru organism. Conţine antioxidanţi şi vitamina C, care ajută la intărirea sistemului imunitar şi la refacerea mai rapidă în caz de gripă sau răceală. Puteți folosi 1/2 lămâie la 1/2l de apă. Adăugați la acest suc și o rădăcină mică de ghimbir proaspăt pisată sau dată prin storcător (cam cât vârful unui deget). Puțin îndulcit, le puteți pune această limonadă delicioasă în sticla de apă pe care o iau la școală. Lămâia și ghimbirul se pot amesteca și cu sucuri proaspete de portocale, grefe, mandarine, care au același efect.
- Sucul de merişoare – Nu numai că este o băutură delicioasă, dar sucul de merişoare este şi o sursă excelentă de antioxidanţi puternici, cum ar fi Vitamina C şi flavonoidele, substanţe eficiente în protejarea sistemului imunitar la copii.
- Suc de cătină cu turmeric– Foloseşte cătina congelată pe care o găseşti la supermarket sau pentru a prepara pentru cei mici suc sau un smoothie. Se poate folosi și cea uscată dar se lasă de seara până dimineața la hidratat în apă mai întâi. Poți să o pui în storcător sau blender şi să amesteci sucul de cătină cu miere de albine şi 1/2 linguriţă de turmeric. Se mai poate adăuga o banană, puțină apă plată sau lapte.
- Sucul de sfeclă roşie – Pe lângă faptul că are abilitatea de a întări serios sistemul imunitar, sucul de sfeclă roşie este extrem de benefic pentru sănătate, în general. Are numeroşi nutrienţi esenţiali organismului, cum ar fi: Vitamina C, carotenoizi, sulf, fier, calciu, magneziu şi potasiu. Deşi se poate consuma simplu, dacă aroma li se pare copiilor prea puternică, poţi adăuga şi morcovi sau mere pentru savoare.
- Sucul de broccoli – Consumul regulat suc de broccoli în perioada friguroasă, poate avea numeroase beneficii asupra sistemului imunitar, deoarece conţine cantităţi ridicate de beta-caroten, Vitamina B1 şi Vitamina C, calciu, proteine, potasiu şi sulf. Sucul de broccoli pur este extrem de concentrat şi trebuie diluat cu alte sucuri mai zemoase, cum ar fi sucurile de lămâie sau morcovi.
- Sucul de morcovi – Este o băutură dulce şi extrem de iubită de cei mici. În plus, este un bun ajutor al sistemului imunitar şi al sănătăţii, în general. Conţine Vitamina C, complexul de Vitamine B, potasiu, fier, sodiu şi fosfor care ajută la prevenirea bolilor. Nu recomandăm sucul cu conservanți de la supermarket ci suc natural pentru eficiență sporită.
- Suc verde anti-răceală – recomandat de nutriţionistul David Wolfe- conţine vitamine şi minerale care întăresc sistemul imunitar şi acesta va lupta mai uşor cu răceala şi gripa. Ai nevoie de: frunze de spanac sau kale, 1/2 legătură de pătrunjel, 1 castravete, 4 beţe de ţelină apio, 3 mere, 1 lămâie, o bucată de ghimbir. Se foloseşte un storcător pentru a obţine sucul şi se consumă imediat.
- Oţetul de mere – Principalul ingredient din oţetul de mere este sucul de mere, care are un conţinut extrem de ridicat de vitamine şi minerale benefice organismului, inclusiv calciu, potasiu, sodiu, fosfor, magneziu, sulf şi fier. Al doilea ingredient, oţetul, este şi el extrem de benefic, deoarece este un lichid acid, care contribuie la funcţionarea corectă a sistemului imunitar. Poți adăuga câte o linguriță în sucuri de legume sau fructe dar și în salate proaspete.
- Suc natural cu fructe exotice – Ingredientele de care ai nevoie: câteva căpşuni sau o caserolă de zmeură, 1 banană, 2 kiwi, 1 portocală. Acest suc este bogat în magneziu, zinc, vitamina A şi C . Este delicios, dar şi sănătos, dacă ne uităm la proprietăţile sale nutritive. Căpşunile şi zmeura conţin zinc, o substanţă recunoscută pentru faptul că întăreşte sistemul imunitar.