Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Dezvoltă-i copilului tău gustul pentru lectură

Dezvoltă-i copilului tău gustul pentru lectură

Multe mămici se plâng pe forumuri că au copii cărora nu le place să citească. Și că mulți nu vor să parcurgă nici măcar lecturile obligatorii date de la școală.

Cauzele pot fi multiple:

  • copiii de azi trăiesc într-o lume digitală și nu mai sunt interesați de cărți și alte activități care nu au legătură cu computerele/ mobilul/ tabletele
  • nu au fost încurajați de mici să citească și acum le vine greu
  • copiii au prea multe opțiuni- cand eram eu copil singurele opțiuni pentru timpul liber era să citesc sau să ies afară la joacă. Mai erau și cele 10min de desene animate seara la TV. Astăzi aceste opțiuni sunt nenumărate: numeroase canale, jocuri, aplicații, pagini, clipuri, filme, imagini care pot fi accesate numai cu câteva clicuri. Trist este că acestea au și alte efecte nefaste, în afară de pierderea interesului pentru lectură: izolare, dezvoltarea unor comportamente antisociale, expunerea la conținut nepotrivit entru vârsta lor etc (vezi și articolul Pericole pe internet https://parenting.anidescoala.ro/pshihologia-copilului/pericole-internet/ ). Copii învață să le butoneze cu rapiditate și treptat le scade răbdarea și concentrarea și de fapt nici online nu mai urmăresc multe lucruri până la capăt. De aceea devine extrem de greu să îi pui să stea și să citească o carte.
  • lipsa de modele- copilul copie multe din comportanetele celor din imediata lui apropiere. Dacă singurul lucru pe care-l citesc părinții sunt subtitrările la filme sau câte o revistă ori ziar, asta nu-i va comunica celui mic despre importanța cititului.

”Ţin minte, din copilărie, că bunicul avea tabietul său fix. De la ora 3 după amiaza îşi făcea un ceai, se aşeza în fotoliul verde de lângă bibliotecă, şi începea să citească. Pentru mine era, în primul rând, o imagine de linişte şi siguranţă: orice s-ar fi întâmplat, aceea era ora când, zilnic, se petrecea acelaşi lucru. Dar mai era ceva: imaginea lui, în fotoliu, cu ceai şi carte, îmi provoca o curiozitate enormă. Îmi doream să ştiu să citesc pentru că atunci când citea, bunicul părea că intră într-un alt univers.

Pe scurt, era vorba despre puterea exemplului. Citeam pentru că îl vedeam pe el citind, pentru că voiam să am parte, şi eu, de aceeaşi bucurie şi linişte, de acelaşi mister care se petrecea în cartea lui, iar mai apoi, pentru că voiam să-i povestesc ceea ce el pretindea că uitase, fapt ce mă făcea să mă simt un partener real de discuţii (deşi aveam 7 ani). Mă asculta fascinat, punea întrebări, făcându-mă astfel să judec, să cunosc cuvinte noi, să povestesc şi toate celelalte minunăţii care derivau din citit şi povestit.” mărturisește Stela Giugeanu pe blogul Dilema veche.

Deci, dacă ai un copil care nu citește, problema s-ar putea să fie la tine.

  • cititul nu mai este considerat o valoare ci o activitate care ”trebuie făcută”- atât printre prietenii lui, poate și acasă ori în alte cercuri copilul aude că ”trebuie” să citească poezia. ”trebuie” să împrumute cartea din care va face referatul etc.
Citește și:   Soluţii pentru cele mai frecvente probleme pe care le au părinţii cu temele copiilor

Soluții practice pentru a-i dezvolta gustul pentru lectură:

  1. Când copilul este mic, citește-i cărți de povești, pune-l să povestească după imagini
  2. Limitează-le și condiționează-le copiilor accesul la tablete și TV: ”îți termini temele, citești un capitol din carte și apoi poți să intri pe net.”
  3. Pune-i des să citească și să-ți povestească ce au citit, ce le-a plăcut, ce personaj preferă și de ce.
  4. Când vin să te întrebe ceva, trimite-i la dicționar sau să caute pe net despre acel subiect să citească, în loc să-ți expui cultura ta generală. Va fi mai eficient pentru ei.
  5. Amenajează o mică bibliotecă în camera copiilor.
  6. Cumpără-le cărți cu benzi desenate, imaginile îi vor stimula să citească.
  7. Cumpără-le cărți cu personajele preferate din desene animate, filmele la modă de care vezi că sunt atrași. Poți profita de filmele în serie pentru copii (Narnia, Harry Potter) și să le spui că în cărți sunt mai multe detalii interesante, că pot să afle despre ce va fi următorul film din serie înainte să apară, etc.
  8. Dacă găsiți varianta audio a cărții repective, copii o pot asculta și urmări pe carte textul. Aceasta va compensa și nevoia lor continuă de dispozitive media. Sau descarcați cartea pe tabletă.
  9. Dacă au o pasiune sau arată interes față de ceva, cumpără-le cărți în acel domeniu. Și cărți despre animalul lor preferat pot să îi facă interesați de citit.
  10. Trezește-le curiozitatea, cumpără-le cărți și reviste de cultură generală.
  11. Când vrei să îi motivezi să citească nu folosi rațiuni ca: ”trebuie” ”o să iei note mici” etc. Ci arată-le cum îi va ajuta cititul: ”vei cunoaște mai multe lucruri”, ”îți va dezvolta mintea”, ”vei scrie mai corect”, ”vei reuși mai mult în viață”, ”vei fi mai bun în meseria pe care ți-o vei alege pentru că trebuie să fii mereu informat”
  12. Nu face din citit o pedeapsă- mătușa mea îi punea pe verișorii mei să citească atunci când făceau o prostie și nu aveau voie afară. Cititul trebuie să fie percepută ca o activitate plăcută.
  13. Mergi cu el încă de mic la bibliotecă, la librării sau în locuri în care copii pot citi, la evenimente, târguri de carte etc.
  14. Cumpără-le și cărți de ziua lor nu doar jocuri sofisticate sau tablete.
  15. Fă din citit o prioritate în familia ta: fă un program de familie destinat doar lecturii. De exemplu sâmbăta de la 10-13 toate mijloacele media se închid și toți cei din familie citesc, fără alte activități sau jocuri permise. Dacă este frumos în parc, ieși cu copiii la un scurt picnic cu o pătură, câteva sandviciuri și o carte bună fiecare și stați undeva la umbră să citiți.