Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Semne care indică probleme în dezvoltarea bebelușului

Semne care indică probleme în dezvoltarea bebelușului

Uneori se știe încă din perioada prenatală sau de la naștere că bebelușul are anumite probleme genetice sau de altă natură care produc handicapuri sau probleme în dezvoltare. Alteori întârzierile se pot observa după naștere, în primii 2 ani de viață, și pot avea ca și cauze: nașterea prematură, probleme neurologice, infecții, efecte ale unor medicamente, afecțiuni ale mușchilor, oaselor etc. De asemena, alături de cauzele fizice pot crea probleme expunerea la mai mult de o limbă, abandonul și neglijarea, abuzurile, trauma. Există situații când nu poate fi depistată clar cauza.

Este foarte important ca problema să fie descoperită cât mai curând de către părinți pentru a se sesiza specialiștii și a se începe la vârste fragede un program de recuperare.

Iată după ce semne v-ați putea uita:

  1. Copilul are probleme de auz – nu tresare la zgomote puternice (asta se poate vedea în mod obișnuit și la nou-născuți); au 6 luni sau mai mult dar nu se întorc spre persoana care vorbește; trec 12 luni și nu a început să gângurească, să repete sunete sau cuvinte simple.
  2. Copilul are probleme de vedere– ochii lui nu se mișcă normal, poate observăm o asimetrie sau ceva diferit de normal; bebelușul are mai mult de 1 lună dar luminile, telefonul și alte obiecte din jur nu-i atrag atenția; după 3 luni copilul nu urmărește cu privirea părinții sau o jucărie plimbată în fața lui; un ochi nu se deschide sau are o culoare ciudată; copilul clipește des sau pupilele i se mișcă foarte repede; copilul dă ochii peste cap.
  3. Bebelușul poate avea probleme de vorbire dacă – nu gângurește și nu imită sunete după 3-4 luni; la 1 an nu vorbește și nu pronunță cuvinte simple (mama, papa etc); la 2 ani cunoaște mai puțin de 15 cuvinte, nu face propoziții simple de 2-3 cuvinte; nu folosește cuvintele pentru a exprima nevoile lui ci doar semne, sunete; la 3-4 ani pronunță cuvintele neinteligibil sau cu probleme mari de pronunție (are litere pe care nu le poate pronunța, le înlocuiește cu altele etc).
  4. Probleme în dezvoltarea motorie- după 3-4 luni contactați medicul dacă copilul dumneavoastră: nu se întinde după jucării sau obiecte, nu le poate prinde, ține în mână; nu-și sprijină bine capul; nu aduce obiecte la gura (la 4 luni); nu se împinge cu picioarele atunci când îl puneți pe o suprafață plată (începând cu 4 luni); de asemenea dacă trec 6-7 luni și nu-și întoarce capul după obiecte, nu se rostogolește, nu stă în funduleț; la 1 an ar trebui să meargă în brânci și chiar în picioare sprijinit; la orice vârstă, contactați imediat medicul dacă observați că bebele folosește doar o parte (mână, picior), că are membrele prea moi, zăcând nemișcate sau prea rigide.
  5. Copilul are întârzieri de dezvoltare mentala și cognitivă- copilul învață foarte greu cuvinte noi, nu folosește gesturi, semne pentru a comunica; la 1 an nu recunoaște obiecte simple și nu arată spre ele dacă le numiți, nu asociază obiectele cu poza lor; la 2 ani nu cunoaște funcția unor obiecte uzuale ca pieptene, lingura, telefon, nu urmează instrucțiuni simple (Da-mi jucăria, Ridică mâna) și nu imită sunete sau acțiunile celor din jur.
  6. Copilul nu ține pasul din punct de vedere social și emoțional- datorită unor probleme medicale (autism, Sindrom Down) sau pur și simplu neglijării, abandonului, traumelor la vârste fragede. Semnele pot fi: la 3 luni bebelușul nu zâmbește, nu dă nici o atenție celor din jur sau se sperie de persoanele noi și evită orice contact; la 7 luni nu-i place să fie luat în brațe, alintat, nu arată afecțiune celor din jur, nu râde, nu este interesat de jocuri și relaționarea cu alte persoane sau alți copii din jur; la 1 an nu comunică, nu răspunde la comenzi scurte, nu face gesturi simple (să arate ce vrea, să se ceară în brațe, să spună la revedere etc); mai târziu se vor observa probleme în integrarea lui în grupuri de copii de la creșă, grădiniță, școală.