De sărbători mi-am vizitat părinții la țară. Deși zăpada era cam de 20 cm, numai bună de săniuș, pe ulițele copilăriei mele nu mai erau cârduri de copii cu sănii ca pe vremea mea. Foarte ciudat, mai ales că era perioadă de vacanță! Migrația familiilor către țări mai bănoase are un cuvânt bun de spus în asta, dar mai există și alți dușmani ascunși ai sporturilor și mișcării în aer liber: alternativa oferită de mijloacele media. Copiii sunt țintuiți acum în fața tabletei, computerului, televizorului, jocurilor video.
O vecină a motivat că e frig și că ei nu vor să mai iasă așa mult pe afară. Pot pune pariu că și vara este la fel.
Ca și părinți, sănătatea copiilor trebuie să ne preocupe, iar o viață sedentară, fără mișcare, nu poate fi decât dăunătoare. Este de datoria noastră să punem limite altor activități, să luăm inițiative și să îi ajutăm să iasă în aer liber.
Eu și soțul meu nu avem așa de mult timp de ieșiri din cauza programului încărcat, dar am hotărât ca în fiecare weekend să facem ceva cu copiii înafara locuinței. Pentru că stăm la oraș, cei mici nu pot ieși pur și simplu la săniuș în fața blocului așa că am găsit alternative. Cam la 3-4 săptămâni mergem la munte la ski, snowboarding, curse pe cauciucuri sau pe sănii. Petrecem o seară la un hotel ieftin sau la o pensiune, ne luăm mâncare de acasă, așa că nu ne costă foarte mult. Când nu putem face asta, găsim alte activități.
La doar 15km de oraș este un popas lângă șosea cu mici și ceva mâncăruri tradiționale iar în spate are un deal tocmai bun pentru derdeluș. Este locul preferat de ieșiri iarna pentru noi și copii.
În oraș s-a amenajat un patinoar și este deschis din noiembrie până aproape de martie. Nu pierdem oportunitatea de a petrece după-amieze și weekenduri amuzante, toată familia pe patine.
Pentru că avem doi băieți, desigur că le place fotbalul. Ca să îi încurajeze să iasă pe terenul din spatele blocului, soțul meu și alți tătici ies cu ei sâmbăta seara și nu lipsește nimeni chiar dacă e noroi sau zăpadă. Se încing adevărate campionate și este și un timp de calitate tată-fii. Eu și fetița ieșim să îi privim, să construim oameni sau castele de zăpadă.
Desigur că am mai descoperit și alte sporturi și activități care se pot desfășura și iarna în săli și spații amenajate: mergem la înnot, am înscris copiii la un curs de cățărări și de tenis de masă.
Acum copiii noștri nu ne cer niciodată să rămânem în fața computerului sau televizorului ci ei sunt cei care ne amintesc nerăbdători că este ziua de fotbal, cursul de tenis, timpul pentru ieșirea la munte etc. Deci, dragi părinți, se poate! Cere puțin efort dar se merită!