Agresivitatea între copii, în special la școală, este un subiect mereu de actualitate. Mulți părinți se tem ca fii sau fiicele lor să nu devină victimele agresivității colegilor lor și vor să le insufle propriilor copii metode de a se apăra și de a face față atacurilor violente, verbale sau fizice, ale celor cu care interacționează. Există însă și o altă parte a baricadei. Aceea a părinților care au copii ce își agresează colegii.
Pentru fiecare părinte este dificil să primească plângeri din cauza comportamentul copilului lui. Instinctul le va spune să le ia apărarea, iar atunci când această plângere îl ia prin surprindere pe părinte, tendința este de negare pentru că îi este greu să creadă că copilul său ar putea face așa ceva.
Oricât de tentat ar fi pentru un părinte să nu ia în considerare criticile aduse, refuzul de a acționa va fi în detrimentul dezvoltării sănătoase a copilului.
Într-o astfel de situație, părinții nu ar trebui să considere reproșurile ca fiind un atac la modul în care și-au educat copilul, din moment ce sunt multe motive din cauza cărora comportamentul anti-social al copilului nu poate fi, mereu, observat acasă.
Deși poate fi greu de acceptat, toți părinții ar trebui să țină cont de urmatoarele:
- Pe măsură ce copiii cresc nu veți mai ști totul despre ei. Aceștia vor începe să aibă o viață a lor și vor ține anumite lucruri secrete.
- Copiii se comportă rar acasă așa cum se comportă la școală sau când sunt cu prietenii.
- Copiii pot să inducă în eroare în mod deliberat. Ei sunt receptivi la comportamentul părinților lor și pot folosi inteligent acest lucru în avantajul lor.
Pot fi, desigur, și situații în care copiii pot fi acuzați pe nedrept, dar un părinte implicat va reuși să scoată adevărul la lumină, foarte ușor.
Iată și câteva semne care pot indica faptul că un copil este agresiv cu colegii săi:
- Le este greu să coopereze cu adulții sau alți copii
- Îi jignesc pe cei din jur pentru felul în care arată sau pentru trecutul lor
- Folosesc cuvinte discriminatorii
- Se amuză când alții suferă
- Nu sunt responsabili pe ceea ce fac
- Știu să manipuleze
- Au prieteni care îi agresează pe alții
- Au tendința de a căuta tot timpul atenția altora