Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Activităţi în aer liber pentru minte şi trup

Activităţi în aer liber pentru minte şi trup

Lasă copilul să petreacă cât mai mult timp în aer liber, beneficiile sunt uluitoare!

Dacă celui mic îi place să alerge, să sară, să se caţere în copaci ori să se rostogolească prin iarbă sau nisip, nu îi lua niciuna dintre aceste plăceri, din contră, încurajează-l să continue să facă mişcare în natură.

Specialiştii spun că această dragoste a copiilor pentru natură şi aer liber este scrisă în ADN-ul fiecăruia.

Nevoia de a se juca afară este importantă şi esenţială pentru dezvoltarea socială, emoţională, congnitivă şi bineînţeles, fizică. Toate sunt extrem de importante pentru viitorul adult.

Alergările şi rostogolirile, jocurile creative şi activităţile care solicită imaginaţia, atunci când se desfăşoară în aer liber, contribuie la conexiunile creierului şi mielinizării neuronilor, un proces extrem de important pentru un creier care se dezvoltă sănătos.

Iată trei moduri în care poţi face ca activităţile în aer liber să aibă loc zilnic:

  1. Scoate afară jucăriile de interior. Jocurile de construcţii pot fi o variantă foarte bună şi în aer liber. Datorită spaţiului, acestea se pot desfăşura diferit şi pot capăta dimensiuni gigant. Copilul poate construi turnuri pe care să le compare, ca mărime, cu alte obiecte din natură, exersând astfel la matematică. Poate face construcţii pe care le poate dărâma cu ajutorul unui element din natură şi în felul acesta cel mic poate învăţa despre fenomenele naturale sau despre procesul cauză-efect. Puteţi organiza mici petreceri în natură, cel mic poate învăţa despre felul în care cresc şi se dezvoltă plantele de la o zi la alta şi aşa mai departe. Atunci când foloseşti jucării de interior în exterior îi soliciţi celui mic să fie cât se poate de creativ, pe măsură ce descoperă noi modalităţi de a se juca.
  2. Jocurile care presupun urcări, alergări, rostogoliri contribuie la dezvoltatea echilibrului şi coordonării celui mic. Atunci când copilul experimentează activităţile în aer liber dintr-o nou perspectivă, vizual vorbind de această dată, creierul lui eliberează oxitocina, care îi oferă sentimentul că este iubit şi aparţine cuiva.
  3. Lasă-l să îşi dezvolte parte artistică. Dacă cel mic adoră să deseneze, încurajează-l să facă acest lucru şi când este afară. Desenele pe asfalt îl ajută să îşi îmbunătăţească funcţiile motorii, dar şi pe cele care, în viitor, îl vor ajuta să îşi organizeze şi execute activităţile. Gândirea, atenţia şi răbdarea sunt de asemenea stimulate atunci când face desene pe asfalt şi toate acestea îmbunătăţesc capacitatea lui de învăţare.