Bunele maniere înseamnă mai mult decât “te rog” sau “mulţumesc”. Când îl înveţi pe cel mic să fie politicos nu te ghida doar după cele mai noi tendinţe în materie de socializare, ci aminteşte-ţi şi de regulile pe care poate şi tu le-ai învăţat când erai copil.
Sunt unele gesturi care s-au pierdut de-a lungul timpului, dar care cântăresc extrem de mult. Iată care sunt bunele maniere de care foarte multă lume a uitat şi pe care ar fi frumos să le cunoască acum, copilul tău.
- Ridică-te pentru a arăta respectul. Este un gest pe care puţini îl mai fac, dar sunt multe ocazii în care este necesar să te ridici pentru a fi respectuos: atunci când saluţi pe cineva, când dai mâna cu o persoană, când vin sau pleacă musafirii.
- Respectă spaţiul celor din jur. Trăim într-o lume agitată, în care toţi suntem pe fugă, chiar dacă ne grăbim să ajungem undeva sau doar ne plimbăm în parc. Amintește-i tot timpul copilului tău să fie atent atunci când merge pe stradă, la şcoală, la mall sau în parc pentru a nu lovi sau răni pe cineva.
- Arată-le respect celor în vârstă. Pentru a deprinde acest comportament, copilul poate începe prin a le arăta bunicilor cât de mult îi apreciază şi îi iubeşte.
- Învaţă şi ţine minte numele persoanelor pe care le cunoşti. Copiii uită imediat numele celor pe care îi întâlnesc pentru prima dată. Pentru asta este nevoie de exerciţiu. Pune-l să repete numele noii sale cunoştinţe imediat şi găseşte ocazii în care să îl pui să îşi aducă aminte numele oamenilor pe care i-a cunoscut.
- Nu trebuie să fii mereu în centrul atenţiei. Compania copiilor este întotdeauna apreciată, mai puţin însă atunci când cei mici încep să fie exagerat de gălăgioși, întrerup conversaţia adulţilor, fac anumite gesturi intenţionat doar ca să primească atenţia pe care şi-o doresc. Copilul trebuie să ştie care sunt limitele şi este bine să înţeleagă că nu trebuie să fie tot timpul în centrul atenţiei.