La fel că şi adulţii, copii pot dezvolta o serie de obiceiuri nepotrivite care de multe ori apar la vârste fragede. Pentru a nu se transforma în adevărate tulburări de comportament, părinții trebuie să le indentifice şi să îl ajute pe cel mic să scape foarte repede de ele pentru a nu-i afecta dezvoltarea şi viitorul copilului.
Iată care sunt problemele de comportament ale copilului de care trebuie să îl scapi rapid!
Minciuna
Minciuna poate fi extrem de nocivă, dacă nu este îndepărtată din comportamentul copilului în timp util. Adulţii ar trebui să stabilească relaţii autentice, bazate pe onestitate, să devină responsabili, recunoscători, să fie demni de toată încrederea. Minciuna “netratată” la timp va duce la dezvoltarea unul comportament total opus, pe care copilul tău l-ar putea avea atunci când creşte.
Lipsa de respect faţă de cei cu autoritate
Lipsa de respect pe care copilul ar putea să o aibă făță de o autoritate, fie că vorbim de părinţi, profesori, instituţii etc., ar putea fi periculoasă. Învaţă-l să se poarte cu respect faţă de orice autoritate. Asta nu înseamnă că nu pot avea păreri diferite faţă de aceștia.
Cuvintele urâte
Cuvintele pe care le folosim îi afectează direct pe cei cărora le adresăm şi pot provoca răni adânci. Poate vor exista situaţii de-a lungul timpului, în care cel mic nu va fi de acord cu ceea ce i se întâmplă, sau cu oamenii din jurul său, dar nu va exista niciodată o scuză pentru a jigni prin intermediul unor cuvinte urâte. Cuvintele urâte ar trebui să dispară din vocabularul copilului tău, foarte repede!
Comportamentul agresiv
Comportamentul agresiv al copiilor are întotdeauna o cauză. Va trebui să identifici cauza şi să iei măsuri cât mai repede. De foarte multe ori comportamentul agresiv al copiilor este provocat de sters, nesiguranţă şi sentimente contradictorii. Atunci când îl vezi că devine agresiv, va trebui să îţi păstrezi calmul, să îi asculţi cu atenţie şi să iei măsuri.
Lenea
Copiii trebuie responsabilizaţi de mici, altfel te vei lupta mai târziu cu un adolescent leneş. Cel mic trebuie să aibă un program pe care să îl respecte: să facă ordine în camera lui, să îşi facă în fiecare dimineaţă patul, să scoată câinele la plimbare etc. Încurajează-l şi recompensează-l atunci când consideri că este cazul. Aceste obiceiuri îl responsabilizează, dar îl vor face să îşi cultive şi respectul faţă de muncă şi cei care muncesc, îl va învăţa valoarea lucrurilor încă de la vârste mici.