Dacă ai un copil căruia îi place să atragă atenția în permanență, dacă domină de fiecare dată conversațiile, vorbește peste restul, țipă și se răzvrătește chiar și când este în public, atunci este cazul să iei măsuri. Nu trebuie să îl pedespești pe cel mic, ci să îl înveți un lucru foarte important: autocontrolul! Copilul tău trebuie să învețe încă de mic care sunt limitele pe care nu trebuie să le depășească și cum să își stăpânească reacțiile, în așa fel încat să se dezvolte normal și armonios.
Dacă copilul tău nu reușește să își controleze impulsurile, nu înseamnă că e ceva în neregulă cu el. Micuțul trebuie să afle că autocontrolul este ceva ce ține de el și nu un lucru pe care îl va învăță de la tine sau de la profesori.
De multe ori părinții au tentința să îi considere pe micuții lor mai avansați decât sunt doar pentru că merg, vorbesc sau își susțin cu tărie punctele de vedere, însă copii se dezvoltă în ritmul lor și este foarte bine așa.
Autocontrolul se învață prin cunoaștere și repetiție, nu prin morală și pedepse, iar cunoașterea și repetiția au loc pe tot parcursul copilăriei.
Poți să îl ajuți pe copilul tău autocontrolul folosind câteva dintre sfaturile de mai jos:
Ajută-l să își observe impulsurile
Comportamentul impulsiv al copilui tău ajunge la un moment dat să te copleșească și chiar să te facă să crezi că tot ce știai până acum despre educarea și dezvoltarea lui este inutil. În loc să îi ții lecții despre autocontrol, ajută-l să își conștientizeze impulsurile înainte de a se ajunge într-o situație nedorită sau înainte să ia o decizie proastă. Dacă reușești să îl faci să își analizeze comportamentul și să își conștientizeze reacțiile, atunci va reuși foarte ușor să își controleze reacțiile și impulsurile pe viitor.
Oferă-i direcții clare
Nu este suficient să îi atragi atenția asupra a ceea ce a făcut rău. Este foarte important să îi trasezi direcții clare, să îi spui exact ce îți dorești de la el, ce fel de comportament ți-ai dori să aibă într-o situație anume.
Folosește tonul ferm și mesajele succinte
Folosește un ton ferm, fără să ridici vocea, în așa fel încât copilul tău să înțeleagă ca subiectul discuției voastre este serios. La fel de importante sunt și mesajele care trebuie să fie succinte, pentru ca micuțul să le rețina și să își amintească frecvent de ele.
Repetați împreună
Soluția pentru a corecta comportamentul impulsiv al copilului este să îl înveți cum să gândească înainte să acționeze, iar acest lucru presupune, poate, pentru tine, repetarea unor lecții pe care le-ai învățat la rândul tău.
Nu trebuie însă să intri în panică dacă, cu toate metodele pe care le aplici, copilul tău continua să își păstreze cu greu cumpătul și acționează impulsiv, de cele mai multe ori. Autocontrolul va veni odată cu vârsta, așadar pe măsura ce crește copilul tău își va da seama singur când întrece măsura și cu siguranță va reuși să se controleze singur.