Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Despre homeschooling in Romania – legalitatea

Despre homeschooling in Romania – legalitatea

Articol preluat de pe educatielibera.blogspot.com

Asa…am tot postat diverse traduceri pana acum fiind convinsa ca ele exprima mai bine , in cuvinte mai potrivite sa zicem, lucrurile despre care eu consider ca trebuie cunoscute atunci cand vrem sa aflam mai multe despre HS ca filosofie educationala. Am sa fac asta in continuare, dar imi propun ca in paralel sa incepem o discutie mai putin formala despre aceste realitati in Romania.

Si asta pentru ca , discutand pe diverse forumuri acest subiect (HS) am remarcat o gramada de probleme pe care si le pun oamenii, obstacole pe care le vad, prejudecati pe care le au, la care nici nu m-as fi gandit. Este adevarat ca ele sunt de multe ori tangentiale cu Hs, dar exista in acest context pentru simplul motiv ca oamenii isi pun aceste probleme in acest mod.

Astazi cate ceva despre legalitate.

Im majoritatea tarilor civilizate (spre exemplu USA, Canada, Australia., Noua Zeelanda, Cehia, Danemarca, Finlanda, Franta, Belgia, Olanda, Scotia, Spania, Italia, Elvetia, Marea Britanie, Ungaria, Irlanda, Israel, …si lista continua atat in Europa cat si raspandindu-se si pe alte continente) educatia acasa este perfect legala, explicit mentionata in lege.
Diferentele care sunt de la stat la stat in aceasta privinta sunt reprezentate de legile conexe care se refera la modul de control, de prevenire a abuzurilor, lucru perfect firesc.

Citește și:   Incepe scoala! Ce stim despre achizitionarea rechizitelor?

In Romania, educatia acasa era explicit mentionata de lege ca forma alternativa de invatamant inainte de nationalizarea invatamantului facuta de regimul comunist in 1948.

Dupa ’90, reflexele etatiste si totalitare in aceasta privinta au continuat insa si aceasta forma alternativa de educatie nu a mai fost mentionata de legea invatamantului, ba statul s-a intins cu controlul nepermis de mult si asupra invatamantului privat si confesional (pe care le permite) reglementandu-le curriculumul. Practic se intampla asa: statul emite o curricula unica, oficiala, “de stat” pe care toata lumea trebuie sa o urmeze. Daca scolile private si/sau confesionale doresc sa faca alte materii, nu le pot face decat in plus, peste curricula oficiala, unica. Ceea ce logostic este foarte greu. Plus ca este absurd.

In acest moment totusi, homeschooling in toate formele sale (de la foarte structurat la total nestructurat – vezi radical unschooling) se poate, din fericire practica in Romania datorita unei portite in lege.

Portita despre care vorbesc, permite ca un copil sa fie educat inafara Romaniei, intr-o scoala care ofera foaie matricola, diploma si toate celelalte hartii necesare birocratiei, toate oficial emise de catre statul respectiv. Ceea ce poate folosind HS, dat fiind ca sunt atat de multe stat care il recunosc, cum este si firesc.

Citește și:   Ce îl înveţi pe copil înainte să meargă la grădiniţă

Exista scoli care ofera celor educati acasa, asa numite programe-umbrela, emitand toate actele necesare (in urma unor teste ce se pot desfasura prin corespondenta sau on line, prezentari de portofolii si asa mai departe) , acte ce sunt perfect recunoscute de statul roman. Copiii se pot transfera in sistemul romanesc daca o doresc oricand in timpul scolii si pot obtine diploma de absolvire a liceului emisa de autoritatea educationala a statului respectiv, indiferent ce metoda de invatare a ales (inclusiv RU). Fireste, toate aceste servicii sunt contra cost, dar costurile nu sunt insurmontabile, vorbim despre niste sute de dolari pe an. Un exemplu aici: http://www.independent-learning.com/newsite/news.htm

Pe mine personal aceasta veste m-a facut sa ma simt mai bine, desi doresc sa lupt in continuare pentru a obtine legalitatea explicita a HS in legile romanesti, asa cum este corect intr-o tara denumita “libera”.
M-a facut sa ma simt mai bine pentru ca ceea ce ma interesa in primul rand era ca educatia copiilor mei sa aiba loc asa cum consider eu ca este cel mai bine si ma bucur ca se poate fara a risca pentru mine si ei , probleme legale.

13 comentarii

  1. Super!!! Ma bucur ca exista aceasta portita in lege. Multumesc pentru informare!!!
  2. Citeam articolul asta

    http://pajamasmedia.com/blog/why-some-kids-arent-heading-to-school-today/2/

    si primul meu gand a fost: „Dinozauroizii comunisti din Romania nu ma vor lasa niciodata sa fac asa ceva” (si acum chiar sunt pornita… asta daca o sa am copii bineinteles) asa ca iti multumesc ca dupa ce m-am repezit la google sa vad care e situatia in Romania, m-ai mai linistit putin. 🙂

  3. Ma bucur pentru ca ai scos la lumina ca totusi exista in legislatie o astfel de portita! E foarte ciudat ce se intampla in scoli… Mita fara limita, violenta intre copii la maximum, sexualitate gresit inteleasa, etc etc… astfel incat copiii iti devin niste copii de strada de indata ce i-ai trimis la scoala… si in loc sa devina fiinte elevate, tind tot mai mult sa devina mici animalutze in loc ca ratiunea sa le fie intarita spre bine… Daca doriti, putem sa colaboram in initierea homeschooling-ului si in Romania, ca o metoda absolut legala de invatamant, asa ca in oricare alt stat democrat civilizat! Mult succes! (0742493860-seara)
  4. Daca vreti sa va distrugeti copiii din punct de vedere social, atunci apelati la homeschooling. Cum puteti sa va impiedicati copiii sa interactioneze cu lumea inconjuratoare? Vor sta 12 ani inchisi in propria celula si apoi, cand isi vor lua zborul si isi vor cauta drumul in viata, isi vor da seama ca sunt singuri, straini de tot ce exista.
  5. distrugi copilul dpdv social?? nu prea cred! casa pt copii mei nu este o celula ,nu e un clopot de sticla. Au rude ,vecini,prieteni ,au cu cine socializa.Ca sa nu mai vb despre moralitate…
  6. Si eu plang dupa legalizarea homeschooling in Romania…de fapt sunt disperata, nu credeam ca o sa spun acest lucru vreodata, insa scoala m-a dezamagit complet!
  7. Există speranță! Doamna deputat Carmen Axenie are o inițiativă demnă de atenție: conturarea unui proiect de lege privind educația la domiciliu. Are nevoie de sprijinul părinților care își doresc să existe acest drept și la noi în țară. Puteți găsi informații pe blogul dumneaei, carmenaxeniedep.blogspot.com.
  8. si eu cred ca HS ridica serioase probleme de socializare. cineva spunea mai sus „casa pt copii mei nu este o celula ,nu e un clopot de sticla. Au rude ,vecini,prieteni ,au cu cine socializa.Ca sa nu mai vb despre moralitate…” – dar rudele, vecinii, prietenii nu sunt un grup similar cu cel de copii de varsta asemanatoare cu al copilului in cauza, cu care acesta sa se compare si sa intre in competitie. scolile cu rezultate bune sunt de regula cele care asigura un cadru bun pentru competitia de calitate intre elevi, care e practic inexistenta in HS. la varsta scolara copilul este extrem de deschis si receptiv, deci experientele educationale ar trebui sa fie cat mai diverse. in ce masura un parinte care preda toate materiile poate asigura acest lucru? unde va gasi copilul educata acasa 7, 8, 12 – poate mai multi prieteni noi pe care si-i face orice copil la scoala? iar moralitatea – copiii invata cel mai bine regulile de comportare prin exemplul pe care-l primeste in familie, dar si contraexemplele au rolul lor in intelegerea si dezvoltarea unei constiinte de sine. plus ca un copil educata acasa va fi un strain si un „ciudat” chiar intre copiii vecini si prieteni care merg la scoala in mod normal.
    sigur ca scoala are problemele ei, dar izolarea de ea nu se reduce numai la izolarea fata de un proces educativ si fata de probleme legate de conditiile materiale, mita etc – pe care copiii nici nu le percep ca atare pana relativ tarziu, in adolescenta. in schimb izolarea sociala e perceputa de la cele mai mici varste. iar un alt aspect nu lipsit de importanta se refera la faptul ca raportarea la o alta autoritate decat cea a parintilor (respectiv profesori) contribuie si ea la formarea personalitatii si a constiintei de sine, a auto-controlului etc.
    tarile care admit HS au conditii mult mai generoase si variate de socializare a copiilor in afara scolii (centre sportive si culturale”de masa”, adica ieftine etc), ceea ce in romania nu e cazul.
  9. Teoria e frumoasa si pare adevarata….cand totusi te confrunti cu unele lucruri negative in 3 ani de scoala,esti determinat sa treci la fapte.Ceea ce am si facut si deocamdata sunt multumita.
    Nu toti copiii sunt la fel, unii se adapteaza foarte bine la toate aspectele scolii publice.Nu toate scolile sunt la fel, insa cele bune sunt rare si nu toti doritorii au acces la ele.
    Si nu e bine sa vorbesti impotriva unui lucru cu vehementa daca nu l-ai experimentat.Nu se stie daca nu o sa vina ziua cand o sa ai nevoie de acel lucru….mie mi s-a intamplat…. si din doua rele sa fii nevoit sa il alegi pe cel mai putin grav.
  10. Exista un grup yahoo cu tema homeschooling unde practicantii si cei interesati pot sa discute liber. Daca va intereseaza va asteptam acolo. Ati mentionat acea portita, ma mira ca nimeni nu a intrebat unde exact se afla aceasta portita in lege. Eu as vrea sa fac un studiu mai atent al legislatiei pe aceasta tema si de aceea va rog sa-mi spuneti exact la ce articol din lege va referiti.

    Multumesc mult.

    Potoroaca Madalin

  11. Sunt mama unui baiat care acum este in clasa a IVa. M-am gandit si eu la invatatul acasa cand am vazut ce se petrece in multe din scoli, intre copii, chiar asa mici cum este el…Nu spun ca e alternativa cea mai buna, mai ales daca nu exista un parinte care sa fie capabil 100% sa-si educe copilul la fel ca un cadru didactic.Dar este o solutie ideala pentru cei care trebuie sa plece in exterior pentru anumite perioade si nu vor sa-si desparta familiile. Eu, trebuie sa-mi urmez sotul in Irlanda de Nord, pentru ca va lucra acolo pentru 2 ani…si pentru ca suntem o familie si dorim sa fim impreuna. Dar as vrea sa ma ocup de copil acasa si sa-l pot reinscrie in Romania dupa 2 ani…Normal ca ar da orice teste s-ar cere si as putea sa-l pregatesc pentru ca am terminat o facultate de Litere, dar nu stiu cum e legislatia in Romania…Deci, imi e de folos ce am citit aici si o sa incerc sa citesc „in lege” , poate descopar acea portita…Credeti ca am sanse de reusite?Si…stie cineva in ce mod acele familii care deja practica acest tip de invatamant au reusit sa o faca?Multumesc!!!Numai bine tuturor!
  12. Parintii de azi sunt niste rebuturi din punct de vedere educational : hiperprotectivi,orgoliosi, inconstienti, niste „closti” permanente ! Nu inteleg de ce i-au mai scos din burta, daca le e teama de ce e in jur! ce sa zic, parca ei au crescut sub „cupola de sticla”! mi-e GREATA!
  13. Ptr Catalina:
    Eu am inceput de anul acesta si sunt foarte multumita si la fel si copilul meu.Are progrese mari fata de scoala publica.
    Daca copilul este inscris la o scoala oriunde in lumea asta si poti dovedi lucrul acesta autoritatilor, atunci e legal.Il poti transfera inapoi dupa ce te intorci, ministerul va echivala studiile.
    Ptr. un om:
    Domnule sau doamna, copiii nu sunt toti la fel, iar daca te priveste binele unui copil, atunci ii vei oferi ce are nevoie, nu ce spune ”statul” ca are nevoie copilul tau.Ceilalti 2 copii ai mei sunt la scoala publica si se descurca….nu la fel este cu acesta… Sa dea Domnul sa nu fii nevoit sa ai vreun copil cu probleme sau alte circumstante sa te puna in situatia asta….