Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

10 sfaturi pentru a fi un tată mai bun

10 sfaturi pentru a fi un tată mai bun
  1. Un tată bun este un soț bun– nu-ți fă griji că nu știi să schimbi scutecul de la început sau să joci perfect rolul dorit de fiica ta în jocul ei de gătit. A fi un tată bun este a începe să fii un soț bun. Unul care se implică încă din perioada prenatală și face zilnic eforturi pentru a crea o familie solidă, plină de stabilitate și dragoste. Restul va veni de la sine.

  2. Nu fă din nașterea unui copil un eveniment stresant- mulți părinți, mai ales după nașterea primului copil, tratează evenimentul ca pe un cutremur care schimbă și devastează tot ce a fost înainte. Unii nu părăsesc orașul sau casa 2 ani și se panichează la orice strănut al celui mic, orice febră când le ies dinții, îl cocoloșesc ca pe un ou. Acest tip de comportament este nociv nu numai pentru noul născut ci și pentru cuplu. Crează stres, izolează soții de prieteni sau familia lărgită, duce la neglijarea activităților plăcute de dinainte. Nu vă fie teamă să ieșiți împreună, să luați copilul cu voi peste tot. Este mic dar mai rezistent și adaptabil decât vă închipuiți.

  3. Dă-i soției un timp de refacere- de multe ori soții continuă lucrul sau activitățile lor de peste zi și soția rămâne cu treburile casei dar și cu bebelușul sau chiar mai mulți copii acasă. Nu este o treabă simplă. Încercați în weekend sau după-amiezele să o ajutați, să stați cu cel mic cât merge la o cafea cu o prietenă sau la o plimbare, sau când vizionează serialul preferat. Veți vedea că este o treabă dificilă și care te stoarce de energie. Ea se va bucura de o mică pauză iar tu vei avea un timp minunat cu bebele.

  4. Ajută-ți soția în schimbul de noapte- este clasică imaginea când soțul sforăie și mama trebuie să se trezească la fiecare plânset al celui mic să îl hrănească, schimbe sau să-l aline. Apoi el pleacă la serviciu și ea continuă istovitoarea rutină toată ziua. Lipsa de somn poate afecta sănătatea mamei și relația. Și chiar dacă este singura ”sursă de lapte”, nu este sigurul părinte. Așa că faceți cu schimbul. Ea îl poate hrăni, tu te poți trezi să îl schimbi sau să-i ții companie cât ea se odihnește. Nu va fi simplu dar e singurul mod de a-ți lua rolul în serios de la început.

  5. Petrece timp cu copii– un tată bun nu este doar cel care trebuie să trudească din greu și să aducă bani acasă. Copiii au nevoie de apropiere, de timp de calitate cu tata, de îmbrățișări, vorbe bune, să se joace, să facă lucruri cu tata. Doar așa se vor dezvolta armonios. Du-i în parc, la un film, ieși cu băieții tăi la un meci, la pescuit, la orice vă face plăcere.

  6. Tratează-ți copilul așa cum îți doreai să fii tratat când erai copil– mulți adulți uită ce gândeau și simțeau când erau copii. Mie nu-mi plăcea ca părinții să țipe la mine și să-mi spună vorbe grele. Sufeream enorm, mai mult decât dacă m-ar fi lovit. Mi-am promis că eu nu o să fac asta cu copiii mei. Dar m-am surprins făcând aceeași greșeală câteodată când mă enervez. Au fost lucruri care ți-au plăcut în relația cu tatăl tău? Le poți aplica. A fost ceva negativ? Încearcă să eviți!

  7. Nu-ți abuza copilul niciodată- vecinul meu considera că a da câteva palme unui copil nu e o problemă. Nu vreau să discut aici modurile tradiționale românești de corecție, dar el a văzut pe propia piele că nu a fost o metodă bună. Și-a lovit fetița furios o dată și ea s-a dezechilibrat și a căzut cu capul de perete. A stat 3 săptămâni în spital și a trebuit operată de un hematom care îi putea pune în pericol viața. Furia te poate face să uiți că tu ești mare și puternic iar în fața ta e numai un copil. La știri e plin de copii abuzați, internați cu urme și sechele grave, chiar probleme emoționale din cauza abuzurilor parentale. Iar uneori pornește numai de la impresia că 2-3 palme nu strică la educația celui mic.

  8. Bucură-te să fii părinte– copiii cresc repede. Nici n-o să observi când îți ajunge la umăr și te anunță că iese cu iubitul. Așa că nu risipi acest dar minunat care nu ține o veșnicie. Nu amâna să fii în preajma lor, să-i alinți, să râzi și să te joci cu ei, să te bucuri că un pitic se uită cu mândrie la ”super-eroul” lui și crede că totul îți este posibil.

  9. Fii un model bun pentru copilul tău- nu uita că un copil copie totul și învață din ceea ce faci și spui în fiecare moment. Nu trebuie să le ții predici și nici un timp special din zi. Ai grijă ce spui, cum te comporți, cum îți tratezi soția, părinții, cum îi înveți din propriul exemplu să fie cumpătați, integri, de încredere, muncitori etc.

  10. Răbdare, iertare, sacrificiu continuu- acestea sunt secretele reușitei ca și părinte. Nu e o slujbă mereu ușoară sau frumoasă dar te va învăța multe. Așa că fii gata să înveți mereu și să te lași modelat, schimbat.

Lasa un comentariu