Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Stilul tău de parenting este unul autoritar? Dacă da, la ce risc îți expui copilul

Stilul tău de parenting este unul autoritar? Dacă da, la ce risc îți expui copilul

Există mai multe stiluri de parenting, fiecare cu avantajele și dezavantajele sale. Astăzi vom vorbi despre stilul autoritar, cum îl poți identifica și în ce mod poate fi afectată viața copiilor.

Despre stilul de parenting autoritar

Parentingul autoritar este un stil de educație parentală care se concentrează pe control și disciplină strictă. Se caracterizează prin existența unor reguli rigide, pedepse severe și lipsă de libertate sau autonomie pentru copii. Părinții care adoptă acest stil au tendința de a-și impune punctul de vedere și de a dicta copiilor ce au de făcut, fără a lua în considerare punctul de vedere al acestora.

Pentru a determina dacă vă încadrați sau nu în acest stil de parenting, răspundeți sincer la următoarele întrebări:

  1. Utilizați adesea amenințări sau pedepse pentru a obține comportamente dorite de la copilul dvs.?
  2. Ați stabilit reguli clare pentru comportamentul copilului dvs. de la care nu doriți abatere?
  3. Doriți să controlați mereu activitățile copilului dvs.?
  4. Îi permiteți copilului dvs. să ia propriile decizii?
  5. Folosiți adesea autoritatea pentru a rezolva conflictele cu copilul dvs.?
  6. Abordați comportamentul necorespunzător al copilului dvs. cu pedepse aspre?
  7. Decideți totul dvs. fară să oferiți copilului dvs. alegerea între mai multe opțiuni?
  8. Nu îi permiteți copilului să-și exprime liber emoțiile sau dezacordul?

Răspunsurile pozitive la mai multe dintre aceste întrebări ar putea indica un stil de parenting autoritar.

Stilul de parenting autoritar poate avea următoarele dezavantaje

  • Copiii pot dezvolta frică sau anxietate – acest stil de parenting poate fi aspru și critic, ceea ce poate provoca copiilor frică sau anxietate.
  • Copiii pot fi mai putin independenți – copiii care cresc sub un stil de parenting autoritar pot avea o dificultate mai mare în a lua decizii și în a fi independenți, deoarece au fost învățați să asculte mereu și să se supună autorității necondiționat.
  • Copiii pot avea probleme cu încredere în sine – copiii care cresc cu un stil de parenting autoritar pot avea probleme cu încrederea în sine, deoarece sunt obișnuiți să fie criticați sau judecați în mod constant.
  • Copiii pot avea probleme emoționale – copiii care cresc cu un stil de parenting autoritar pot dezvolta probleme emoționale, cum ar fi depresie sau anxietate, datorită lipsei de afecțiune și încurajare în familie.
  • Relația cu copiii poate fi afectată – relația dintre părinte și copil poate fi afectată de un stil de parenting autoritar, deoarece copiii pot simți că sunt controlați sau oprimați.
  • Probleme în adolescență – există studii care arată că atunci când un copil crește într-un mediu foarte strict și autoritar, este mai mare probabilittatea să manifeste un comportament deviant în adolescență, izvorât deseori din dorința de independență.
Citește și:   Când hăinuțele nu le mai vin

Există și avantaje ale stilului de parenting autoritar?

Mulți vă întrebați probabil de ce să catalogăm doar negativ disciplina și regulile stricte. Chiar să iasă și ceva pozitiv din asta? Cu siguranță pot exissta diverse grade de strictețe și control și
Stilul de parenting autoritar are un număr redus de efecte care ar putea fi numite avantaje:

  • Copiii pot avea un comportament mai disciplinat si pot fi mai bine organizați, deoarece primesc reguli clare pe care trebuiesc strict să le urmeze.
  • Copiii pot învășa valori morale și respectul pentru autoritate, ceea ce poate fi important pentru formarea lor ca adulți.
  • Părinții au un control mai mare asupra situațiilor și comportamentului copiilor lor, ceea ce poate oferi un sentiment de siguranță și liniște (părinților).

Sunt un astfel de părinte autoritar- pot schimba ceva?

Pentru a ameliora un stil de parenting autoritar, părinții ar trebui să ia în considerare următoarele sfaturi:

  1. Comunicare: este important să ascultați și să discutați mai mult cu copilul dvs., astfel încât să puteți înțelege nevoile și dorințele lui.
  2. Limite clare și consecințe logice: asigurați-va că stabiliți limite clare pentru comportamentul copilului dvs. și că acestea sunt susținute de consecințe logice, nu de pedepse severe.
  3. Recunoașterea și valorificarea comportamentului pozitiv: puneți accent pe comportamentul pozitiv al copilului dvs. prin recunoașterea și valorificarea acestuia, astfel încât să se simtă apreciat și motivat.
  4. Implicarea copilului în luarea deciziilor: încurajați-vă copilul să participe la luarea deciziilor prin oferirea unui grad mai mare de autonomie și responsabilitate.
  5. Modelare pozitivă: acționați ca un model pozitiv pentru copilul dvs. prin manifestarea comportamentului pozitiv și prin respectarea limitelor și consecințelor stabilite.
  6. Pregătirea copilului pentru situații sociale: ajutați-vă copilul să se pregătească corect pentru situații sociale prin încurajarea comportamentului pozitiv și prin suportul oferit pentru a-și gestiona emoțiile corespunzător.
  7. Terapie familială: dacă este necesar, considerați să participați la ședințe de terapie familială, unde puteți învața să comunicați mai bine cu copilul dvs. și să găsiți noi modalități de a relaționa cu el.