Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Semne că eşti un părinte prea strict

Semne că eşti un părinte prea strict

De multe ori părinţii îşi pun întrebări dacă nu cumva sunt prea stricţi cu copiii lor. Dar cum îşi pot da seama dacă nu au depăşit limita exigenţei în ceea ce îi priveşte pe cei mici? Simplu, ghidându-se după câteva semne pe care tot copilul le oferă prin comportamentul său.

Toleranţă zero pe toate liniile

Deşi este important să îi impui un set de reguli celui mic, e la fel de important să îţi dai seama că mai există şi excepţii de la aceste reguli. Așadar, încearcă să tolerezi micile scăpări ale celui mic și să nu iei măsuri drastice de fiecare dată când greșește.

Copilul minte extrem de mult

Deşi este normal ca micuţii să mai ascundă uneori adevărul, studiile arată că exigența părinţilor îi determină pe copii să mintă. Aşadar, dacă eşti prea strict, copilul va avea tendința să mintă atât în legătură cu lucrurile minore cât şi cu cele importante, în speranţa că va scapă de orice formă de pedeapsă.

Copilul tău are mai multe restricţii decât alţii

Nu este nimic rău în a avea reguli diferite faţă de alţi părinţi. Dar dacă eşti de fiecare dată, în orice situaţie, cel mai strict părinte de pe pământ, ar putea fi un semn că ai aşteptări prea mari de la copilul tău.

Citește și:   Cum îl înveţi pe copil să devină un lider

Faci eforturi de a suporta lipsa de disciplină

Mulţi părinţi întâmpina dificultăţi în a tolera orice, de la modul în care un profesor îşi ţine ora la felul în care bunicii se comportă cu nepoţii.

Ai o listă lungă de reguli

Regulile sunt bune, dar prea multe reguli pot fi dăunătoare. Fă o listă cu câteva reguli simple care sunt importante şi pe care îţi doreşti să și le amintească copilul tău. Ţine lista la vedere!

Copilul tău are prea puţin timp liber

Copiii ai căror părinţi sunt foarte exigenți fac foarte multe activităţi şi au puţin timp liber. Deşi este foarte importantă formarea celui mic, la fel de important este şi timpul liber al copilului.

Nu-l laşi să greşească

Părinţii exigenți de cele mai multe ori preferă să se implice în toate problemele celui mic, decât să îşi lase copilul să greşească. Dar, copiii învaţă foarte multe din propriile greşeli atunci când trebuie să suporte şi consecinţele.

Cicăleala în exces

Cicăleala în exces îi împiedică pe copii să îşi asume responsabilităţi. Dacă îl cicăleşti prea mult pe cel mic, atunci va ajunge în situaţia în care se va teme să îşi asume responsabilități.

Citește și:   Cum îl faci să fie activ şi implicat când se joacă

Ameninţi

Pentru părinţii prea stricţi ameninţările sunt la ordinea zilei. “Dacă nu faci curat în camera ta, îţi voi arunca toate jucăriile”, ar fi doar un exemplu dintr-o lungă serie de amenințări de acest fel pe care părinții le adresează copiilor lor. Evită să îl ameninţi pe cel mic foarte frecvent şi ţine cont că consecinţele ar trebui să îl disciplineze, nu să îl pedepsească.