Din păcate nu există o ”școală a părinților” propriu-zisă, majoritatea învățăm încercând divrse metode, eșuând, luând-o de la capăt. Ceva practicat foarte des de părinții români este: „a mers pentru mine, merge și pentru copiii mei” , sau ” așa face sora/ prietena/ vecina/ etc , așa trebuie să fac și eu”.
Aceste atitudini pot aduce cu ele erori, deoarece fiecare copil este unic și fiecare familie e diferită iar circumstanțele sunt altele.
Totuși, dragă mămică, dragă tăticule, nu te plafona, află că există totuși locuri în care poți apela la ajutor sau la informații. Iată câteva exemple utile:
-
înscrie-te în grupuri de părinți de pe facebook, alte site-uri de socializare sau pe forumuri cu subiectele care te interesează. Poți citi acolo lucruri interesante, afla ce folosesc alți părinți, chiar adresa întrebări pentru situații specifice prin care treci cu copilul tău și poți primi multe sugestii și sfaturi.
-
mergi la cursuri de parenting – din păcate nu sunt foarte multe cursuri de acest tip în România dar poți găsi organizate de unele organizații sau de specialiști în domeniu. Iată un exemplu aici de un curs gratuit care a fost desfășurat pentru viitoarele mămici în Cluj: https://shoppingcitytm.ro/stiri/curs-gratuit-de-parenting-pentru-viitori-sau-proaspeti-parinti-la-shopping-city-timisoara/
-
vizionează cursuri și emisiuni de parenting online – dați doar o căutare pe google sau YouTube despre subiectul specific de care sunteți interesați. De exemplu: ”alimentație sugar”, ”cum înveți copilul la oliță” , ”copilul supradotat”, ”cum ajuți un copil cu dislexie” etc. Vei descoperi multe informații utile și gratis în scurte videoclipuri/ emisiuni.
- documentează-te mereu– nu este nici o rușine să recunoști că ai anumite zone ca și părinte în care ai nevoie să știi mai multe, să te schimbi, să te dezvolți. Când primul meu copil a devenit adolescent și au început crizele specifice, am simțit că înnebunesc. Nu știam cum să-l mai abordez și cum să mă fac auzită. Așa că a trebuit să mă informez, să caut articole, cărți în acest domeniu. Mi-au dat idei foarte utile. Articolele în reviste, ziare, pe net pot fi foarte de ajutor în acest sens. Mai puteți citi cărți bune despre Parenting. Iată câteva exemple: Creierul copilului tău, de Daniel J. Siegel și Tina Payne Bryson, Parenting necondiționat, de Alfie Kohn , Comunicarea eficientă cu copiii, de Adele Faber şi Elaine Mazlish , Comunicarea Nonviolentă – un limbaj al vieții, de Marshall Rosenberg, Bebelușul meu înțelege tot, de Aletha Solter, Părinți liniștiți, copii fericiți, de Laura Markham, Părintele eficient, de Thomas Gordon. Puteți găsi și alte cărți bune, traduse în română, dar căutați după subiectul sau grupa de vârstă de care sunteți interesați.
- mergi în tabere de familii – de obicei taberele pentru toată familia au și cursuri/seminarii utile care se adresează părinților
- consultă un specialist- pentru probleme mai serioase ale copiilor (dependențe, traume, abuz, ADHD, probleme de învățare, handicapuri etc), poți cere părerea unui psiholog, consilier sau a unui specialist în domeniu. Va fi mult mai eficient decât să încerci tu singur să te lupți cu morile de vânt. Sfaturile binevoitoare de pe forumuri de discuții te pot ajuta, dar ele nu pot înlocui sfatul cuiva specializat în problema respectivă. La fel pentru problemele medicale ale copiilor, adresează-te medicilor sau pediatrilor și nu aplica tratamente și remedii la întâmplare.