Copiilor le plac mult dulciurile, sneacksurile și gustările, cunoaștem asta prea bine ca și părinți. Doar că deserturile cu concentrație mare de zahăr, E-uri, grăsimi și alți aditivi, sunt responsabile de multe boli și afecțiuni pediatrice: obezitate, probleme de dantură, diabet, agitație și probleme de concentrare, dependență de dulce etc. În plus cei mici nu vor mai mânca bine la masă, vor începe să aibă probleme de alimentație.
Ca și adulți, trebuie să limităm pe cât posibil consumul de dulciuri procesate sau gustări nesănătoase și, de ce nu, să le oferim alternative care nu sunt dăunătoare.
3 exemple de rețete de deserturi sănătoase care pot fi preparate tapid și cu puține ingrediente în casă:
1.Chipsuri de casă
- 3-4 cartofi roșii de mărime medie
- condimente: sare, piper negru proaspăt măcinat, usturoi, ierburi aromatice (opțional)
- 1 – 2 linguri ulei
Mod de preparare:
Curăță cartofii și taie-i în felii rotunde, groase de 3-4 mm. Pune feliile câteva minute în apă ca să iasa cât mai mult amidon. Apoi pune-le în altă apă pe aragaz și fierbe-le 3-4 minute. Când sunt gata scurge-le apa, apoi amestecă-le cu condimentele alese și cu uleiul. Se poate folosi și unt sau ulei de măsline.
Tapeteaza tava cu hârtie de copt. Aranjează pe ea cartofii într-un singur strat.
Preîncalzește cuptorul la 230° C. Pune tava înăuntrul și lasă la copt cartofii 10-15min la aceeași temperatură, până devin aurii și crocanți. Se pot consuma de către copii imediat după după răcire și este o alternativă sănătoasă la chipsurile din comerț.
Chipsuri se pot face și din morcovi, cartofi dulci, banane, frunze de spanac, banane (acestea nu se fierb inainte, se aleg mai verzi) etc.
2.Fursecuri sănătoase pentru copii
Ingrediente:
-1 banana foarte coaptă
-100 g fulgi de ovăz
-2 linguri stafide
Mod de preparare:
Piseaza banana într-un vas și amestec-o cu celelalte 2 ingrediente. Dacă fulgii sunt prea mari și grunjoși, îi poți mărunți mai întâi, pentru a obține fursecuri mai fine.
Tapetează tava cu hârtie de copt. Ia cu o lingură din amestecul pregătit și așează la rând prăjiturile pe tavă (dacă vrei le poți da și un format modelându-le manual).
Dă tava la cuptor pentru 20 de minute și desertul tău sănătos este gata. Aceste fursecuri se pot da copiilor ca și desert dar și dimineața la micul dejun cu lapte.
3.Înghețată de casă
Dacă ai copii care îți cer mereu înghețată, iată și o alternativă sănătoasă.
Ingrediente:
- 4 banane foarte coapte (în loc de banane se pot folosi alte fructe moi ca pepenele galben, papapaia, perele coapte etc)
- 2 linguri unt de arahide sau o lingură de cremă de ciocolată
- 2 linguri lapte
Mod se preparare:
Curăță bananele și taiele în cuburi mici, apoi congelează-le pentru 1-2 ore. Scoate-le din congelator și pune-le într-un blender. Mixează-le să devină un piure fin, cremos. Adaugă untul de arahide sau crema de ciocolată și 2 linguri de lapte rece. O poți servi copiilor direct, dar dacă este foarte cald și o preferă mai rece, se mai poate da la congelator încă 1-2 ore înainte de constum. Ca idee, se pot adăuga și câteva fructe de pădure proaspete sau congelate. Copiii nici n-o să observe diferența, o vor prefera mai mult pe aceasta față de variantele din comerț.