Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

M-am pierdut de mama

M-am pierdut de mama

Cu câteva zile în urmă, în timp ce mă aflam în stația de autobuz, o fetiță de 4-5 anișori s-a apropiat de mine și mi-a spus:
-M-am pierdut de mama. Vreau acasă.

Încercând să înțeleg de la ea cine e mama și unde e acasă, am fost surprinsă că nu știa numele întreg al mamei, nici adresa. Doar un singur lucru am înțeles clar; că era cu ea în Kaufland. Era unul chiar peste drum și am dus-o acolo. Au anunțat prin stație și mama a venit s-o ia, o căuta disperată prin magazin.

La fel ca această fetiță, copiii mici se pot pierde oricând. Nu trebuie decât o clipă să îi scapi din mână sau din ochi. Chiar și copiii mai mari se pot afla într-un loc nou la un moment dat și pot să se rătăcească.

Iată ce ar trebui să îi înveți:

 • Dacă s-au pierdut, să rămână în locul în care se află, să nu iasă din magazin/ clădiri/mijloace de transport, să nu intre în altele, să nu se urce în mjloacele de transport sau să încerce să găsească singuri drumul. Vor fi cel mai ușor găsiți dacă rămân pe loc.
 • Dacă sunt într-un supermarket, învățați-i să ceară cuiva să îi ducă la casă, pentru că acolo se poate anunța prin stație sau cineva se va ocupa să-i găsească persoana de care s-a pierdut
 • Învață-i încă de mici numele părinților și adresa de acasă, un număr de telefon. Când fetița mea era foarte mică și am mers într-o stațiune aglomerată, i-am pus un medalion cu inimioară la gât și înăuntrul inimii o hârtiuță cu numele și telefonul meu. I-am spus să o arate cuiva dacă se pierde. Nu vorbea multe cuvinte și nici clar la vremea aceea dar a știut să facă asta atunci când ne aflam la un rând și m-a pierdut din vedere. Era doar la câțiva metri, m-a sunat o doamnă. Există și brățări pentru copii pe care poți scrie numărul de telefon.
 • Dacă se află pe stradă, în parc sau în alt loc public, să caute în jur un polițist, pe cineva în uniformă sau o femeie, o mămică cu copii să-i spună că s-a pierdut. Spune-le că este periculos să meargă la băieți/ bărbați, mai ales dacă sunt fetițe. În nici un caz să nu se urce la indivizi necunoscuți în mașină, chiar dacă le promit că îi duc acasă sau alte promisiuni (la polițiști pot). Dacă cineva încearcă să îi ia cu forța, învață-i să țipe și să ceară ajutor. Dacă este destul de mare, să ceară cuiva un telefon să vă sune sau să intre la un birou din apropiere să îi roage să sune.
 • Sfătuiește-l să nu plângă sau să fie speriat pentru că va fi găsit repede dacă va respecta pașii de mai sus.
 • Explică-le cum pot să își descrie locația unde sunt în caz că sună, și practică împreună cu ei când sunteți pe afară, de exemplu: ”sunt pe o stradă mare, lângă un magazin cu 3 etaje, cu geamuri roșii. În față este un McDonalds și o trecere de pietoni etc”.Poți să îl ajuți cu întrebări ca să știe la ce să se uite.
 • Dacă plouă, e frig sau e noapte, să caute repede un adăpost– să intre într-un magazin, școală birou, instituție publică și acolo să spună unui adult că s-a pierdut (doar în ultimă instanță să sune la ușa cuiva, când nu sunt alte opțiuni). Expunerea la condiții nefavorabile de climă poate să le afecteze sănătatea. La fel și dacă este foarte cald să stea undeva la umbră, dar într-un loc unde să fie văzut, să nu se ascundă.
 • Învață-i pe copii în nici un caz să nu intre într-o pădure, parc sau alt loc cu multă vegetație singuri. Se pot repede rătăci acolo și vor fi și greu de găsit.
 • Dacă un copil (poate fi și un coleg, un prieten din vecini) le propune să meargă undeva singuri, fără voia părinților, să refuze
 • Ca să te asiguri că cel mic a înțeles sfaturile tale, discută cu el din când în când și întreabă-l: ”Dacă ai fi acum în parc și te-ai pierde de mami, ce ai face?” Mai poți juca cu el jocuri de roluri folosind păpuși sau jucăriile sale preferate: ”Eu sunt trenulețul Tibi și m-am pierdut de mama! Ce să fac?”
 • Dacă au telefon mobil, înregistrează la numere favorite numărul tău cu numele ”mama” pentru că și alte persoane vă pot contacta dacă i se întâmplă ceva copilului (nu trebuie să-și pună parole). Există aplicația Telefon Localizare Tracker sau alte aplicații de urmărire prin GPS care se pot instala pe Android. Telefon Localizare Tracker poate fi folosită ca o aplicație de securitate pentru copii trimițând alerte de urgență pentru familia lor, atunci când se află în pericol. Pot face asta doar prin agitarea telefonului de câteva ori, fără a deschide telefonul sau aplicația. Acesta va trimite detalii despre locația lor familiei. Aplicația are, de asemenea, un mesaj text de urmărire cu ajutorul căruia puteți găsi telefonul și copilul pierdut.

Lasa un comentariu