Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Personalitățile multiple ale adolescenților

Personalitățile multiple ale adolescenților

Se spune despre pubertate că este precum o plimbare într-un roller-coaster, cu suișuri și coborâșuri.

Dacă eştipărinte şi ai un copil ce tocmai traversează vârsta adolescenţei, pregăteşte-te pentru o experienţă pe care nici măcar nu ţi-ai imaginat-o vreodată.

Într-o zi copilul tău este cel mai fericit de pe pământ, iar în ziua următoare comportamentul lui poate fi de-a dreptul îngrozitor.
Ceea ce trebuie să înţeleagă orice părinte este că, această perioadă nu va dura o veşnicie. Chiar dacă este cea mai plină de provocări şi cea mai complicată din viaţa de părinte, adulţii nu trebuie să se îngrijoreze.

La un moment dat adolescentul temperamental se va transforma într-un tânăr cu un comportament normal.

Până atunci, dacă te confrunţi cu această situaţie, încearcă să ai răbdare cu fiecare schimbare ce apare în comportamentul copilului tău şi vezi care sunt tipurile de personalităţi multiple pe care s-ar putea să le recunoşti şi la copilul tău adolescent.

Comportament antisocial

Nu te mira atunci când îi pui întrebări copilului tău şi pare că nici măcar nu te aude. Nu îţi va răspunde şi va fi în continuare preocupat de ceva – chiar dacă în realitate nu are nimic mai bun de făcut.

Citește și:   Echivalente alimentare pentru alcatuirea meniurilor la copii si adolescenti

Nu se cenzurează

Tot în această perioadă a pubertăţii, copilul va încerca să îşi schimbe şi vocabularul, din dorinţa de a fi acceptat în rândul altora de vârsta sa. Aşadar, ai toate şansele să auzi din gura lui cuvinte pe care sperai să nu le înveţe şi nici să le folosească vreodată.

Schimbări de look

În jurul acestei vârste, tinerii încearcă să îşi găsească un stil propriu cât mai apropiat de tendinţele momentului. Este perioada în care, cel puţin în cazul fetelor, are loc trecerea la ţinute mai sumare sau extravagante, care cel mai probabil nu sunt pe gustul părinţilor. Va fi extrem de greu să te impui să schimbi ceva!

Stări schimbătoare

Vei observa cum starea de spirit a copilului tău se schimbă de la o zi la alta. De cele mai multe ori îl va indispune ideea că toată lumea este împotriva lui şi nu te va lăsa nici pe tine să uiţi acest lucru.

Sensibilitate dusă la extrem

În această perioadă vei observa cum copilul tău izbucneşte în plâns din orice. Pubertatea este vârsta la care foarte mulţi hormoni îşi fac simţită prezenţa în corp, aşadar pregăteşte-te să vezi multe lacrimi.

Citește și:   Din ce își ia adolescentul tău valoarea?

Stări contradictorii

Atunci când îi ceri să facă ceva, acest lucru nu se întâmplă. Motivul? Uneori poate să nu existe un motiv anume, alteori poţi să iei în calcul oricare dintre tipurile de comportamente enumerate mai sus.

Prea multă agitaţie

Dacă toată ziua a stat în casă şi a plâns fără motiv, nu te mira dacă seara îşi doreşte să iasă la dans cu prietenii. Adolescenţii sunt imprevizibili!

Comportament defensiv

Aceşti ani de şcoală sunt printre cei mai grei. Nu îl lasă pe copilul tău să cedeze şi să se dea învins din cauza unor copii care trec prin aceleaşi stări emoţionale ca şi el.

Tot mai multe…mofturi

Vei observa că acum copilul tău va începe să aibă câte o părere despre orice: haine, muzică, mâncare, fete sau băieţi, iar acesta este un alt moment ce se va transforma pentru părinţi într-o adevărată provocare.

Lasa un comentariu