Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Moduri creative în care îl poți învăța pe copil despre bani

Moduri creative în care îl poți învăța pe copil despre bani

Discuţiile despre bani sunt de multe ori complicate pentru adulţi, aşa că nu e de mirare de ce, cei mai mulţi părinţi au dificultăţi în a-i învăţa pe copii totul despre bani. Studiile arată că copiii au capacitatea de a se ocupa de finanţele lor, abia atunci când intră în câmpul muncii.

Cu toate aceastea este recomandat ca părinţii să le dezvolte celor mici abilităţile de a-şi gestiona banii încă de la o vârstă fragedă. Dacă atunci când copilul are 6 ani, părinţii reuşesc să abordeze temele legate de bani într-un mod natural, atunci nu vor fi probleme din acest punct de vedere nici pe măsură ce copilul creşte.

Dar atunci când copiii sunt mici, părinţilor li se recomandă să abordeze problemele financiare complicate cu puţină creativitate.

Dacă nu reuşeşti să găseşti cea mai ingenioasă abordare, inspiră-te din următoarele strategii pe care le-au aplicat alți părinţi atunci când au dorit să îşi înveţe copiii despre bani.

Lasă-l să îşi câştige banii

Opiniile diferă cu privire la recompensa pe care o primeşte copilul: unii părinţi spun că nu consideră normal că micuţul să îşi câştige banii pentru că face anumite trebuiri casnice, în timp ce alţii consideră că ar avea un motiv bun pentru a îi da copilului o sumă de bani.

Dacă nu vrei să îi dai bani pentru a face anumite lucruri în casă, poţi încerca să îl recompensezi pentru altceva. De exemplu, într-o săptămâna micuţul poate primi câte o bulină pentru fiecare lucru bun pe care îl face: are iniţiativă, este ascultător, nu îi deranjează pe cei din casă când nu este cazul, păstrează ordinea şi motivele pot fi numeroase. Spune-i de la bun început cât valorează o bulină, iar la sfârşitul săptămânii oferă-i suma de bani care îi revine pentru fiecare bulină pe care a câştigat-o.

Citește și:   Implicaţiile agresivităţii părinţilor în dezvoltarea personalităţii copiilor

Indiferent de metoda pe care o alegi pentru a-i oferi o recompensă, copilul trebuie să înveţe despre cum se câştigă banii, ce înseamnă să ai un venit şi cum să faci economie.

Ajută alţi copii

În multe familii există acest obicei de a oferi o donaţie în bani organizaţiilor pentru copii, un motiv extraordinar de a-l învăţa pe cel mic despre diferenţa între „nevoie” şi „dorinţa”. Cu această ocazie realizează cât de norocos este şi va aprecia mult mai mult ceea ce are.

De asemenea, implică-l pe cel mic de fiecare dată când intenţionezi să faci o donaţie. Faceţi împreună un plan şi povesteşte-i despre cazurile celor pe care te gândeşti să îi ajuţi.

Învaţă-l să cumpere atent

De asemenea, copiii trebuie să înveţe să interpreteze reclamele şi oferetele tentante care sunt la tot pasul, dar care pot fi doar capcane.

Copiii se lasă foarte uşor influenţaţi de reclame sau de ceea ce văd la alţi copii, aşa că nu ar fi de mirare să îţi spună că doreşte să îşi cheltuiască toate economiile pe o anume jucărie pe care a văzut-o într-o reclamă.

Citește și:   Ajută-i să-și dezvolte imaginația și creativitatea

Încearcă să îl convingi cu argumente dacă consideri că o reclamă promite mult mai mult decât este produsul respectiv în realitate. Dacă nu reuşeşti, atunci lasă-l să îşi cumpere produsul şi să se convingă singur. Ar putea fi pentru el o lecţie foarte bună!

Implică toată familia

Asigura-te că întreagă familie are aceeaşi părere despre cum să îl înveţi pe copil despre bani şi finanţe. Părinţii ar trebui să facă împreună un plan în legătură cu educaţia financiară a copilului lor şi să se asigure că toţi adulţii din familie sunt la curent cu el.

Învaţă-l să economisească

Este foarte important să îl înveţi pe cel mic importanța de a face economii. Oferă-i trei pușculițe: una pentru banii de cheltuială, alta pentru bani pe care îi donează şi alta pentru economii.

Atunci când îşi doreşte ceva, pune-l să facă ecomomii câteva săptămâni pentru a cumpăra ce şi-a propus şi nu sări să îi oferi tu banii.

Lasa un comentariu