Nu contează câți ani are copilul tău, dacă este băiat sau fată. Cu siguranță subiectul răpirii sau abuzului copiilor nu este străin pentru tine, mai ales în aceste zile când cazul fetelor din Caracal este atât de mediatizat. Săptămâna trecută la Sibiu un atacator a fost neutralizat de trecători și Poliție încercând să agreseze pe stradă un copil de 7 ani. La orice vârstă copii pot fi vulnerabili și cineva poate profita de vulnerabilitatea lor. Dar niște informații simple ca acestea le pot salva viața.
Iată câteva tehnici simple pe care le poate învăța orice puști ori puștoaică de 5 ani:
1. Evită străinii – aceasta trebuie să fie un sfat universal, pentru orice adulți care ar putea aborda copilul tău. Repetă-le des aceste lucruri: nu discuți cu persoane necunoscute, fie ele și de același sex, nu te duci cu ei chiar dacă îți fac promisiuni sau folosesc numele părinților tăi, ori alte motive, nu te urci în mașina lor, nu iei de la ei mâncare, dulciuri sau băuturi, nu deschizi nimănui ușa cât părinții nu sunt acasă.
2. Strigă după ajutor – învață-ți copiiii că dacă se simt atacați sau obligați să facă ceva ori să meargă cu un străin, să strige cât pot ei de tare și imediat după ajutor. Nu e deajuns să țipe sau să plângă doar, pentru că oamenii ar putea crede că e doar un copil cu toane care se află cu părinții săi. Să spună explicit: Ajutor! Vrea să mă ia! Nu e tatăl meu! Nu e mama mea! Ajutați-mă! Chemați Poliția! Mă fură! Omul acesta mă atinge!
3. Metoda agățării de piciorul agresorului – este foarte utilă anti-răpire, chiar și la copii foarte mici. Dacă un copil este tras spre agresor, învață-l să se trântească imediat la picioarele agresorului și să-și prindă strâns brațele de un picior al acestuia și eventual să încolăcească și picioarele în jurul celuilalt picior, ca în video de mai jos. Metoda asta va face ca agresorul să piardă controlul asupra copilului și nici nu va putea să se deplaseze, va putea chiar să-și piardă echilibrul. Cu siguranță trecătorii vor observa că cel mic face ceva nefiresc, le va atrage atenția. Aflat jos, copilul să strige tare după ajutor ca în metoda de mai sus.
Copiii se mai pot agăța strâns cu mâinile de un obiect fix din preajma lor dacă nu ajung la piciorul agresorului (un stâlp, o bicicletă, o balustradă, piciorul unui pat) sau chiar de piciorul unui alt trecător căruia i se va atrage astfel atenția.
4. Metoda peștelui alunecos – utilă atunci când agresorul apucă copilul din spate și îi acoperă gura sau îl strânge în zona gâtului.
Este evident că în acest caz nu va putea striga după ajutor. Ce trebuie să facă este doar să se lase în jos mișcându-și mâinile și picioarele ca un pește. Video de mai jos este un bun exemplu. Nu puterea copilului ci mai mult forța de gravitație va acționa în acest caz. Ajunși jos să se întoarcă spre agresor cu fața și să-l lovească cu picioarele, iar în același timp să strige după ajutor.
O tehnică asemănătoare este cea a ”înotului”– când observă că agresorul vine spre el, vrea să-l atace, să-l apuce, copilul trebuie nu să-l împingă sau să încerce să-l lovească cu mâinile ci să-și miște brațele repede lateral ca la înot. Asta va preveni să fie apucat prea ușor în zona pieptului, gâtului și-i va da răgaz să strige după ajutor.
5. Mușcă și lovește- un adult nu va muri din cauza unei mușcături sau lovituri de copil, dar poate temporar pierde controlul asupra lui și poate da copilului ocazia să strige după ajutor ori chiar să fugă. Învață-ți copilul să-l muște sau să-l zgârâie de mâinile, brațele cu care îl apucă, de față sau alte zone la care poate ajunge.
Să lovească agresorul cu pumnii sau picioarele în locurile sensibile : în ochi, în zona organelor sexuale (bărbați), în gamba piciorului, la gât sub bărbie, în coșul pieptului. Dacă este ținut de mâini, îl poate lovi cu capul în nas, bărbie, gură.
Trebuie să profite de orice slăbire a forței adversarului și să fugă.
6. În caz de răpire cu mașina- poți sfătui copilul să încerce să se opună la două situații: fii sigur că nu ești urcat în mașina necunoscutului și fii sigur că nu te coboară din mașină (în cazul acesta putând fi transportat într-un loc în care poate fi închis, abuzat etc).
Pentru a reuși asta poate la fel să se apuce cu mâinile strâns de o bară, un copac, un obiect din jur pentru a opri să fie tras în mașină. De asemenea, când agresorul deschide ușa mașinii, copilul se poate prinde în spațiul dintre ușă și mașină, ca în video de mai jos, iar dacă geamul este deschis se poate prinde de marginea geamului. Poate folosi acea ocazie cât agresorul nu îl va putea trage ușor, pentru a striga după ajutor.
Dacă se află sau a fost deja băgat într-o mașină pe scaunul de lângă șofer, poate băga un braț prin volan și să-l blocheze, asta provocând viteză redusă sau o direcție nefirească, atrăgând atenția altor persoane. Poate să opună în acest mod rezistență și la coborâre, cu o mână prinsă de volan, în timp ce lovește agresorul cu picioarele. În toate aceste cazuri să strige și după ajutor.
Dacă e pus pe bancheta din spate și are mâinile libere, poate să-i bage agresorului degetele în ochi, să strige și să facă semne altor conducători auto prin geamurile laterale sau prin cel din spate. Când agresorul oprește și deschide portiera să coboare, este o fereastră bună pentru copil să deschidă portiera opusă și să fugă.
UTILE INORMATII, CRED CA AR TREBUI O DATA PE SAPTAMANA, POSTUL NATIONAL DE TV SA FACA O EMISIUNE DEDICATA SCADERII VULNERABILITATII POPULATIEI LA TOT FELUL DE PERICOLE
-rapiri de copii
-furturi asupra batranilor pe strada sau in casa
-furturi de bunuri in mijl de transport in comun
-agresiuni in familie intre membrii acesteia
-agresiuni in scoli
etc
Mesajul prin TV ajunge cred mai repede, nu toti au calculator si nu toti stiu sa-l foloseasca, ca dovada ultimele triste intamplari cu fete si fetite omorate.