Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Învață-ți copiii ce să facă în caz de cutremur

Învață-ți copiii ce să facă în caz de cutremur

În România au loc multe mișcări seismice și, din păcate, multe răniri se întâmplă deoarece oamenii nu cunosc îndeajuns cum să acționeze în astfel de situații. Educația copiilor despre ce să facă în caz de cutremure se face doar în marile orașe sau nu se face deloc.
Doar cu o simplă discuție cu juniorii tăi îți poți da seama dacă ei știu sau nu ceva despre acest subiect. Se poate să fii prin preajmă când se întâmplă, sau pot fi pe stradă, la școală, în alte locuri și atunci trebuie să se descurce singuri.

Lucruri pe care ar trebui să le știe:

 • Oriunde se află pe timpul cutremurului, să nu se panicheze, să nu alerge, să asculte adulții care sunt cu ei sau în preajmă.
 • Dacă este cutremur și sunt acasă- arată-le practic unde sunt locurile mai sigure din casă și acestea pot fi sub o masă sau birou mai solide, pe hol, în colțul camerelor, lângă stâlpii de rezistență. O altă soluție bună este să se culce lângă o canapea sau o piesă mare și fixă de mobilier, pentru că acolo va rămâne un spațiu vital în caz de prăbușirea tavanului sau clădirii. Vechea metodă românească în care trebuia să te așezi sub tocul ușii nu este o idee bună, ușile de acum nu mai sunt așa de solide ca înainte și riscă să fie răniți. Trebuie să stea departe de ferestre, oglinzi, lustre sau obiecte care pot cădea, departe de bucătărie, sobe, biblioteci, aparate electrice. Foarte multe răniri pe timpul cutremurelor sunt produse de obiecte care cad. Să-și acopere fața și capul cu o pătură sau cu o pernă. În nici un caz să nu alege afară pe scări sau în lift deoarece acestea sunt primele care cedează iar etajele superioare sunt mai sigure decât cele de jos. Deoarece cutremurele mai mari pot produce fisurarea țevilor, desprinderea cablurilor electrice, nu trebuie să aprindă lumina, aragazul sau lumânări până nu știu cu siguranță că totul este în regulă. Învață-ți copiii mai mari cum să închidă conductele principale de apă și cum să oprească electricitatea în casă. Dacă simt miros de gaz și nu au cum să iasă afară, să deschidă ferestrele și să-și acopere nasul și gura cu un prosop, cu o haină ceva.
 • Pentru a nu se răni de la geamuri sau obiecte sparte, să-și pună imediat o pereche de încălțăminte.
 • Fă o trusă de prim ajutor și urgențe în casă și arată-le cum o pot folosi. Trebuie să conțină: o rolă de fașă, plasturi, soluție dezinfectantă, analgezice, săpun, șervețele umede, un bidon cu apă îmbuteliată, pahar de plastic, biscuiți uscați, câteva conserve și un cuțit de desfăcut, lanternă cu baterii, un fluier cu care își pot semnaliza poziția, o pătură groasă. Dacă sunt blocate căile de acces, sfătuiți-i să nu încerce singuri să răzbată printre dărâmături, mai bine să rămână pe loc și să aștepte ajutorul.
 • La școală- să intre sub bancă și să-și acopere capul cu brațele sau cu ghiozdanul. Să plece de lângă geamuri, dulapuri cu cărți, tablă. Să nu iasă pe scări sau afară din clădire decât dacă sunt îndrumați de un învățător/profesor.
 • În autobuz- să stea liniștiți pe scaun până la oprirea acestuia. Să rămână în interior până la oprirea cutremurului, dacă șoferul sau adulții de acolo nu le spun altceva.
 • Într-un loc public– să meargă într-o zonă mai sigură departe de ferestre, clădiri, tencuieli, stâlpi de electricitate sau de telefon. Se pot adăposti lângă o mașină, în partea laterală, pentru că poate forma un unghi sigur. Își pot acoperi capul cu ghiozdanul pentru a se feri de obiecte care cad. Să se ferească de aglomerație, oameni panicați, să meargă calm și să nu alerge.
 • În natură- este de obicei sigur să se afle într-un parc, într-o grădină, pe un teren de sport, departe de clădiri, stâlpi și alte construcții periculoase pe timpul cutremurelor. Trebuie însă să nu se adăpostească sub copaci foarte groși sau care arată bătrâni deoarece se pot frânge. Învățați-i, de asemenea, să fugă imediat din zonă dacă au loc căderi de pietre sau alunecări de teren.
 • Dacă părinții sau frații, alți membri ai familiei sunt cu ei în casă, să aștepte terminarea cutremurului și să îi strige pentru a-i localiza și a fi siguri că toți sunt bine.
 • Învață-i pe cine pot contacta dacă sunt răniți sau blocați undeva (familie, salvare, pompieri), cum pot verifica dacă sunt răniți. Dar este bine să nu folosească telefonul decât dacă este urgent, pentru că liniile de telefon se pot bloca după cutremur.
 • Dacă se crează îmbulzeală, sunt duși în alt loc ori s-au pierdut de voi, trebuie să cunoască niște reguli simple pentru a fi ușor găsiți și în acest sens citiți articolul M-am pierdut de mama .
 • După cutremur de obicei sunt și replici așa că să nu rămână în clădiri nesigure sau lângă obiecte care se pot dărâma. Să părăsească de urgență clădirea și zona dacă sunt incendii.

Lasa un comentariu