Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Inițiază-ți copiii în antreprenoriat

Inițiază-ți copiii în antreprenoriat

În clasă la fiica mea sunt mulți copii ai căror părinți sunt oameni de afaceri. Îi recunoști de la o poștă, le place să aducă jucării, tablete, telefoane ultimul răcnet la școală ca să se laude, după ore sunt la magazinul de fast-food din apropiere, s-au separat și îi diprețuiesc pe copiii care nu au bani ca ei. Învățătoarea a vrut să facă cu toți elevii o activitate legată de antreprenoriat și a avut o surpriză- copiii aceia (clasa a IVa) au fost întrebați cum se fac banii dintr-o afacere și iată care au fost câteva dintre răspunsurile lor:

-Tata se duce dimineață la birou și vine seara. Așa face bani.

-Te duci la bancă și scoți, e simplu.

-Îți cumperi o mașină sau o casă și, când nu îți mai place, o vinzi.

– Dacă ai multe carduri atunci ai mai mulți bani.

-Dacă ești mai șmecher ca alții atunci știi cum să faci bani.

-Iei mulți bani de la bancă o dată și îi dai câte puțin înapoi în fiecare lună.

-Angajezi niște oameni, îi pui să muncească și iei tu toți banii.

Dincolo de amuzamentul situației, realitatea amară este că mulți copii provin chiar din familii de oameni de afaceri, se bucură de o mulțime de avantaje, dar cresc fără să aibă idei practice despre antreprenoriat. Ei nu vor fi altceva decât ”copii de bani gata” și nu au șanse când vor crește să preia, să dezvolte afacerea familiei sau să-și creeze ceva propriu.

Cum ai putea să-ți înveți copiii despre antreprenoriat:

  • Cumpără-i și încurajează-l să joace jocuri de simulare sau de strategie cu subiecte legate de afaceri. Acestea pot fi jocuri de societate pe care să le jucați cu el în timpul liber (gen Monopoly, Rețeaua Energetică, Catan) sau există multe jocuri online tip business în care jucătorii învață să administreze resurse, să cumpere, să vândă, să investească etc. Este drept că multe sunt în limba engleză, dar acesta nu mai este un impediment la copii de astăzi, ei joacă oricum tot felul de jocuri și nu au mare avantaj dacă aleg doar din cele cu mașini, Barbie, sport, război etc. Exemple de jocuri de acest tip: seriile Big Farm, Farm Frenzy, Amelie‘s Cafe, Antique Shop, Burger Kingdom, Delivery Kingdom, Fix-it-up, Go-Go Gourmet, Green City etc. Multe se pot descărca gratuit.
  • Explică-i în timpul cât ieși cu el la un restaurant/ cofetărie/ hotel cum funcționează, cum se obține profit acolo. Dă-i exemple practice ca să înțeleagă rațiunile din spatele deciziilor de afaceri, de exemplu: Vezi, dacă ar fi acolo numai o singură casă de vânzare, oamenii ar trebui să stea mult la rând și nu ar fi mulțumiți de servicii. Pe mine m-a atras oferta lor că pot plăti 3 pizza și una gratis pentru că suntem 4 persoane. Dacă observi bine în jur, majoritatea meselor sunt pline, au 3-4 persoane, probabil de aceea și vin așa de multe familii împreună aici. Este o ofertă bună. 
  • Dacă au nevoie de ceva să cumpere pentru clasa lor, nu le dați pur și simplu bani pentru asta, ci ajutați copiii, împreună cu ceilalți părinți, să organizeze un eveniment de strângere de fonduri pentru asta – să facă prăjituri și să vândă, să umfle baloane și să le comercializeze în părc, să aducă din jucăriile lor care sunt bune și să facă un magazin, să facă un mic spectacol cu intrare etc. La fiul meu în clasă învățătoarea le-a propus ca timp de o săptămână să spele vasele acasă și i-a sfătuit pe părinți să îi ”plătească” 20 ron pentru asta și cu banii obținuți au mers la grădina zoologică. E un mod eficient de a-i învăța valoarea banilor câștigați.
  • Ia-l în vizită la tine la lucru sau la firme care acceptă asta (prieteni, membri ai familiei) și explică-i cum conduci o afacere, cum investești, cum tratezi clienții, cum faci profit. Dacă sunt mai mari pot chiar merge într-un internship pe timpul vacanței în domeniul în care se pregătesc. În anumite orașe există scurte cursuri și activități de antreprenoriat pentru copii, chiar tabere de vară cu acest subiect la care cei mici pot participa.
  • Lasă-l să experimenteze singur o afacere un prieten are un lanț de cofetării. El își ia pe rând cei 3 copii ai săi la lucru și îi pune alături de angajați în diverse activități ca: să așeze marfa pe raft, să vândă la casă, prepară cafea, curăță mesele, introduc date pe computer la contabilitate etc. Dacă nu ai o afacere, poți să îi dai o sumă mică de bani să o investească și să facă mai mulți: să vândă limonadă la o petrecere a familei sau în vecini, să vândă prăjituri făcute de el, să cumpere mici accesorii și să confecționeze felicitări, brățări pe care să le vândă etc. Poate folosi banii din profitul lui să își cumpere o jucărie pe care și-o dorește mult, să meargă într-o tabără, etc și în acest mod va fi mai motivat.

  • Formează-le capacitatea de planificare- planificarea este foarte importantă în orice afacere, în toate fazele ei. Fratele meu are o farmacie deschisă dar nu le dă niciodată bani de buzunar băieților săi și nici nu le cumpără lucruri scumpe. A început de când aveau ei 8-9 ani să le spună să facă un plan, o schiță, un desen care să explice cum ar investi ei 50lei să obțină cele mai bune rezultate, profitul cel mai bun pentru ei. Când au mai crescut a mărit suma la 100lei. Spre mirarea mea copiii nu spuneau că vor să își cumpere jucării, jocuri pentru playstation sau dulciuri ci enciclopedii, să meargă la muzee, să achiziționeze un instrument sau un program cu care să învețe ceva nou. Și el le dădea banii sau le spunea să mai lucreze la plan, le explica ce dezavantaje sau avantaje vede. Li s-a format treptat mentalitatea că trebuie să cheltuie pe ceva profitabil, util pentru ei și viitorul lor. Săptămâna trecută Paul, care are acum 13 ani, a venit cu o schiță amănunțită și a făcut tatălui său o adevărată propunere de afaceri- să meargă în Marea Britanie la o tabără de 3 săptămâni de limbă engleză în loc să investească tot anul în meditații la acest obiect. Conținea un calcul amănunțit cu prețuri și suma care s-ar fi economisit, diverse adrese de companii care organizau aceste tabere, rezultatele preconizate la final etc. Bineînțeles că investiția cerută de 1200 eur i s-a aprobat pe loc. Cu siguranță acești copii vor avea formată o gândire strategică, vor înțelege perfect ideea de profit, investiție, resurse, vor fi buni în orice afacere.
Citește și:   Caracteristicile adolescentilor deprimati

  • Învață-l să economisească – copiii mei aveau toți când erau mici câte un borcan în cameră. Păstrau din banii de buzunar ce le rămânea, sau când îi trimiteam la cumpărături îi lăsam să ia restul. Când strângeau mai mulți își luau o jucărie sau ceva ce doreau ei mai mult. De multe ori când îmi cereau ceva care nu le era absolut necesar, le spuneam că nu le cumpăr dar pot economisi pentru asta.
  • Încurajează-i talentele – de multe ori o afacere bună vine dintr-un talent sau hobby dezvoltate de inițiatorul lor (design interior, organizare de petreceri, vânzare produse create manual, produse bio, cursuri pentru copii, gătit etc). Identifică din timp la ce este bun copilul tău și investește în abilitățile lui care ar putea să-i aducă succes ca antreprenor, mai târziu. De exemplu când eram copil mie îmi plăcea mult să scriu, să desenez, să ajut oamenii. Părinții m-au dat să studiez contabilitate și economie crezând că astfel de slujbe sunt mai potrivite să fac bani sau să conduc afacerea familiei. Dar mi-am urmat talentele, lucrez în asistență socială, deci nu am tangență foarte mult cu afacerile, și îmi folosesc abilitățile creative în design web și scriind articole ca și freelancer în timpul liber. Probabil m-ar fi ajutat mai mult dacă aș fi fost încurajată mai mult și lăsată să studiez ceva în domeniu. 

Lasa un comentariu