Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Folosește recompensele pentru modelarea comportamentului copilului

Folosește recompensele pentru modelarea comportamentului copilului

Folosirea recompenselor poate fi un instrument eficient pentru a-i motiva pe copii să se comporte cum dorești sau cum este adecvat în anumite situații. Iată câteva sfaturi pentru a folosi recompensele în mod eficient:

  1. Fă-le relevante pentru copil: recompensele ar trebui să fie relevante pentru copil și să fie ceva ce îi place și îi interesează. Dacă are 4 ani și îi plac mașinuțele, poți să îl recompensezi cu o mașinuță mică la finalul unei vizite la bunici în care s-a comportat frumos. Nu are nici un rost să-i cumperi o carte de povești, un tricou de fotbal sau altceva care ți se pare ție folositor dar nu prezintă interes pentru copil. Cu siguranță nu putem să recompensăm copilul cu ceva care îi poate face rău.
  2. Fă-le imediate: recompensele ar trebui să fie acordate imediat după ce copilul a îndeplinit cerința pentru a-l motiva să o repete în viitor. Copiii mici nu percep timpul ca și noi, adulții. De aceea trebuie să îi recompensezi imediat. Cu cât vârsta este mai mare, atunci poți să te gândești și la recompense pe care le dai după o perioadă mai mare de timp sau după ce comportamentul dorit se repetă de mai multe ori. De exemplu îi vei cumpăra telefonul mult dorit de copil doar după ce termină trimestrul cu note peste 8.
  3. Fă-le progresive: începe cu recompense mici și crește gradat dificultatea cerințelor pentru a-l motiva pe copil să continue să progreseze.
  4. Fă-le variate: folosește o varietate de recompense pentru a menține interesul copilului și a evita plictiseala.
  5. Fă-le consistent: aplică recompensele în mod consistent pentru a-l încuraja pe copil să se comporte în mod pozitiv. Și mai ales fă-le exact cum ai promis și când ai promis. Un copil care este mințit sau vede că părintele amână să-și împlinească promisiunea și să primească recompensa dorită, nuu va mai asculta și metoda cu recompensele nu va mai prinde la el.
  6. Fă-le cu măsură: Evitați să oferiți prea multe recompense, acest lucru poate duce la creșterea așteptărilor copilului și la pierderea eficacității recompenselor.
Citește și:   Legătura dintre curăţenia din cameră şi dezvoltarea copilului

Și încă un sfat: este important să ții cont de personalitatea și preferințele copilului tău, astfel încât recompensele să fie personalizate și relevante pentru el și să fie oferite într-un mod pozitiv. Nu toți copiii vor fi fericiți cu recompense materiale, unii își doresc poate mai multă atenție de la părinți, o ieșire cu prietenii, să fie lăudați și afirmați în public etc. Poți eventual să încerci mai multe tipuri de recompense și să vezi care funcționează mai bine.

Lasa un comentariu