Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Ești plătit să stai cu copiii acasă

Ești plătit să stai cu copiii acasă

Ca și în anul școlar trecut, pandemia a adus o situație nouă și anume cea în care copiii sunt nevoiți să stea acasă anumite perioade de timp  (în carantină sau să facă ore online). Când aceștia sunt de vârstă mică, sau un handicap, se pune problema din nou a supravegherii lor. Acolo unde locul de muncă al părinților nu permite munca la domiciliu sau online, unul dintre părinți poate beneficia de zile libere, plătite de stat.

Actul normativ care prevede aceasta este Ordonanța de Urgență privind acordarea unor zile libere plătite părinților și altor categorii de persoane în contextul răspândirii coronavirusului Sars-CoV-2, publicată la inceputul lunii.

Ordonanța de urgență prevede următoarele:

  • Se acordă zile libere unuia dintre părinți pentru supravegherea copiilor cu vârsta de până la 12 ani și cu vârsta de până la 26 de ani dacă aceștia sunt cu dizabilități, înscriși în cadrul unei unități de învățământ sau de educație timpurie antepreșcolară.
  • Prevederile se aplică pe perioada stării de alertă, pe toată perioada cursurilor anului școlar 2021 – 2022, fără a se include vacanțele
  • Zile libere se acordă și altor reprezentanți legali ai copiilor aflați în această situație (persoane care au în adopție, plasament sau alt tip de îngrijire copiii).
  • zilele libere se acordă în situația limitării sau suspendării activităților didactice care presupun prezența efectivă a copiilor în unitățile de învățământ și unitățile de educație timpurie antepreșcolară, unde aceștia sunt înscriși
  • Categoriile de angajați care NU au dreptul la zile libere sunt: salariații din sistemul de ordine publică, din apărare și din sistemul medical. Aceștia vor primi un spor la salariu – suma care li s-ar fi cuvenit dacă rămâneau acasă prin zile libere plătite. Cu acești bani pot să angajeze o bonă sau să plătească un serviciu de îngrijire/ supraveghere a copiilor pe perioada respectivă.
Citește și:   De ce bebelușul meu plânge?

Indemnizațiile oferite pentru fiecare zi liberă acordată sunt în valoare de  75% din salariul de bază al persoanei, corespunzător unui zile lucrătoare, dar nu mai mult de 150 de lei, din care statul va cere impozit și contribuții.
Indemnizația se acordă doar condiționat, doar unul dintre părinți are dreptul să primească aceste zile libere plătite, nu ambii. Celălalt părinte trebuie să fie activ – fie salariat în câmpul muncii, fie un PFA activ. Dacă unul dintre soți este în concediu de creștere a copilului, de exemplu, ceălălalt nu poate solicita zile libere plătite.

Cum se pot accesa acești bani?

Persoanele fizice care se încadrează în criteriile de mai sus, dau o declarație pe propria răspundere că sunt încorporate în prevederile legii, sub sancțiunea falsului în declarații, că sunt singurul părinte care beneficiază de aceste drepturi. Aceste documente se depun la angajator împreună cu o copie a certificatului de naștere al copilului.
Angajatorul mai completează vreo trei formulare pe care le depune electronic la agențiile pentru ocuparea forței de muncă, de unde se încorporează efectiv indemnizația. În prima etapă angajatorul face plata indemnizațiilor și a taxelor și ulterior recuperează 75% din salariul brut pentru părinții sau persoanele care au solicitat libere pentru a sta cu copiii acasă.

Citește și:   Ascultă vocea interioară a copilului tău!

Poți citi întreaga Ordonanță de Urgență aici