Unul din trei copii folosesc tabletele şi telefoanele mobile înainte să vorbească. Dependenţa de tehnologie în rândul copiilor poate afecta în mod negativ somnul şi obiceiurile alimentare ale celui mic. Specialiştii în psihologia copilului au descoperit o serie de obiceiuri de-a dreptul uluitoare pe care le capătă copiii dependenţi de tehnologie şi care pentru părinţi pot deveni indicii clare că micuţii lor au această problemă.
Ca şi în cazul altor dependenţe şi aceasta se caracterizează printr-o perioadă de sevraj, dar şi prin comportamente deviante pe care copilul nu le-a avut înainte. Tot experții le recomandă părinţilor să le impună celor mici o “detoxifiere digitală”.
Dependenţa digitală nu este recunoscută de medicină, dar cu toate acestea este un real pericol pentru copii. Dependenţa de tehnologie poate avea efecte pe termen lung asupra relaţiilor, educaţiei şi sănătăţii psihice ale copilului. Dependenţa poate influenţa în mod negativ fiecare sector al vieţii celui mic. De asemenea, trebuie să iei de urgenţă măsuri, dacă cel mic este dependent de tehnologie şi urmează să intre la şcoală. Gadgeturile pe care nu le lasă din mână îi pot influenţa rezultatele şcolare încă din primele zile ale clasei I!
Iată câteva semne la care nu te-ai fi gândit că ar indica faptul că micuţul tău este dependent de tehnologie.
Stările schimbătoare. Trecerea bruscă de la furie la frustrare, atunci când expiră timpul de stat în faţa calculatorului sau atunci când nu funcţionează un gadget ori internetul este dovada clară că micuţul tău este dependent de tehnologie şi trebuie să iei de urgenţă măsuri. El nu concepe viaţa fară tehnologie şi orice fel de desprindere forţată de aceasta îi provoacă o stare de iritare.
Timpul petrecut pe internet afectează activităţile zilnice, precum pregătirile pentru şcoală, temele, orele de masă şi somn şi relaxarea. Atunci când micuţul tău ar face orice fel de sacrificii pentru a sta cât mai mult în faţa calculatorului, e evident că vorbim de o dependenţă periculoasă pentru că aceasta poate influenţa atât rezultatele şcolare, cât şi starea de sănătate.
Stări de anxietate. Vorbim aici de dureri de stomac şi dureri de cap, dar şi de ieşiri nervoase de comportament, cum ar fi mușcatul unghiilor sau atunci când copilul se trage singur de păr.
Obsesia pentru tehnologie îl face pe orice copil să vorbească tot timpul despre ce se întâmplă în lumea virtuală şi este de fiecare dată distras de la orice face atunci când este vorba de internet, tablete, calculatoare.
Problemele de concentrare la şcoală sau în timp ce îşi face temele pot fi provocate tot de dependenţa de tehnologie. Atunci când pasiunea se transformă în dependenţă, copilul nu va mai putea fi atent la ceea ce face la şcoală pentru că se gândeşte mereu la noul joc pe care l-a descoperit pe internet.
Lipsa de interes pentru alte activităţi. Atunci când singura modalitate de distracție este cu tableta în mână şi cel mic refuză să se implice în alte activităţi atunci vorbim de dependenţă. Din păcate aceasta poate avea consecinţe grave asupra vieţii sociale a celui mic care se va izola de prieteni şi colegi, în acest fel.
Când cel mic începe să mintă pentru a mai câştigă timp de petrecut în faţă calculatorului, problema este deja extrem de gravă. Fiecare părinte care se confruntă cu aşa ceva trebuie să ia de urgenţă măsuri pentru a-l vindeca pe cel mic de această dependență.
Problemele de somn sunt şi ele legate de aceasta dependență. Atât atunci când nu poate să adoarmă, cât şi atunci când este tot timpul adormit sunt semne că suferă de dependenţa de tehnologie.
Fiecare părinte care descoperă că micuţul său este dependent de tehnologie ar trebui să ia măsuri pentru că altfel toate aceste probleme se pot agrava. Prin educaţie şi prin a-i influenţa să ia decizii bune şi sănătoase toate aceste lucruri care îi dăunează pot fi evitate sau corectate.