Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

De ce îşi roade unghiile și cum îl scapi de acest obicei

De ce îşi roade unghiile și cum îl scapi de acest obicei

Motivele pentru care copiii îşi rod unghiile sunt numeroase: plictiseală, curiozitate, imitaţie, stresul. Rosul unghiilor este unul dintre cele mai comune obiceiuri nervoase care se poate păstra şi până în adolescenţă.

Atunci când copiii îşi rod unghiile fără să conştientizeze acest lucru, dar şi fără să se rănească în vreun fel, ori are tendinţa să îşi roadă unghiile când se află într-o situaţie imprevizibilă, este posibil să fie modul lor de a face faţă stresului şi în acest caz părinţii nu ar trebui să fie îngrijoraţi.

De obicei, copiii vor renunţa singuri la acest obicei, dar dacă obiceiul persistă şi devine deranjant, există câteva căi simple prin care îl poţi ajuta să renunţe să îşi mai roadă unghiile.

Ajută-l să scape de anxietate. Dacă ştii ce ar putea să îl facă pe copilul tău să devină anxios, fă în aşa fel încât să îl ajuţi să scape de temeri. Vorbeşte cu cel mic despre ceea ce îl deranjează şi îi acumulează frica pentru că în acest fel îl ajuţi să se elibereze de tot ceea ce îi este teamă.

Citește și:   După 2 ani de închisoare copiii nu mă mai acceptă

Nu trece cu vederea peste acest obicei sau nu-l pedepsi: La fel ca multe obiceiuri nervoase, roaderea unghiilor este un obicei inconştient. Dacă copilul tău nu îşi dă seama că îşi roade unghiile este inutil să îl pedepseşti sau să negi acest obicei al său. Poţi să îi impui nişte limite rezonabile, cum ar fi să îi spui că în public nu e civilizat să îşi roadă unghiile, dar în niciun caz nu trata această problemă nervos. Dacă îl forţezi să renunţe la acest obicei, nu faci altceva decât să îi acumulezi stresul.

Vorbiţi despre acest obicei. Stai de vorbă cu cel mic despre acest obicei şi despre modalităţile prin care ar putea scapa de el.

Ajută-l să îşi dea seama când îşi roade unghiile. Încurajează-l pe copil să realizeze când îşi roade unghiile. Stabiliţi un limbaj secret prin care să-i aminteşti că îşi roade unghiile, atunci când el uită.

Oferă-i o alternativă. Găseşte un alt obicei care nu face parte din categoria obiceiurilor nervoase, pe care cel mic ar putea să îl facă abia înainte de culcare sau înainte să plece la şcoală.

Citește și:   "Cu parintii la scoala"-ghid pentru parinti

Asigură-te că are cum să îşi consume energia. Copilul ar trebui să aibă o mulţime de alternative prin care să îşi poată elibera tensiunea şi energia negativă. Unii copii se orientează spre activităţi artistice sau confecţionează tot felul de obiecte pentu a-şi păstra mâinile ocupate şi pentru a se relaxa în acelaşi timp.

Aminteşte-i copilului că este greu să renunţi la obiceiuri. Asigura-te că cel mic are parte de afecţiune şi atenţie atunci când încearcă să scape de rosul unghiilor.

Când rosul unghiilor devine motiv de îngrijorare: Există situaţii în care rosul unghiilor este un semn al anxietăţii excesive. Consultă medicul, dacă acest obicei îl provoacă răni la nivelul degetelor şi dacă cel mic mai are şi alte comportamente îngrijorătoare, ori dacă nu doarme bine. De asemenea, este îngrijorător dacă obceiul apare brusc şi escaladează rapid.

Lasa un comentariu