Modurile în care părinții corectează comportamentul copiilor lor sunt diverse și reprezintă întotdeauna un subiect care naște o mulțime de controverse. De la unele interdicții impuse celor mici până la pauzele pentru calmare în care alege să nu-i mai vorbeasca celui mici, fiecare părinte are propria metodă în care crede.
Nu există o anumită metodă prin care comportamentul copilului poate fi îndreptat. Părinții trebuie să descopere o mulțime de lucruri despre ei și copiii lor când aplică aceste metode. Indiferent de modul în care aleg să își educe copiii, adulții trebuie să fie conștienți de implicațiile emoționale pe care le poate avea metoda de corecție folosită și de impactul asupra relației pe care o are cu cel mic, în prezent, dar și pe viitor.
Când pedepsele și pauzele au efecte inverse
Mulți părinți consideră metoda pauzelor pentru calmare ca fiind foarte bună, dar sfârșesc prin a fi frustrați de rezultate. În această pauză, în care refuză să le mai vorbească copiilor și unii chiar îi trimit în camerele lor, interzicându-le să iasă fără aprobare sau pâna expiră pedeapsa, reacțiile celor mici sunt inverse decât cele pe care le-ar aștepta părinții. Copiii lovesc, dărâmă ce le iese în cale, plâng.
Pauzele în care copilului nu i se mai vorbește nu vor aduce nicio schimbare în bine în comportament, ci doar revoltă. Izolarea, frica și pedeapsa nu îl vor transforma într-un copil empatic și cu încredere în el!
Înainte de a-i cere celui mic să se schimbe, părinții ar trebui să facă o analiza sinceră a metodelor pe care le folosesc pentru a-i corecta pe copii.
- Dacă ești nervos și țipi la cel mic atunci când îl trimiți în camera lui, el va reacționa pentru a se apăra și nu va asculta ce îi spui;
- Să ameninți un copil este inutil. Copiii învață să tolereze amenințările și să continue să se poarte necorespunzător;
- Dacă îl pedepsești pentru că plânge, nu îl vei face să se oprească. Copilul va continua să plângă pentru că va considera că nu este auzit și înțeles;
O abordare mai bună
Există mulți părinți care își dau seama că metodele pe care le aplică pentru a-și educa copiii nu sunt cele mai bune. S-a dovedit că cea mai bună metodă descoperită până acum este fixarea unor limite pentru copil.
Limitele îl vor ajuta pe copil să învețe din experiență, să înțeleagă ceea ce are de făcut și să știe că datoria lui este să respecte aceste bariere impuse de cei mari.
Stabilește o amendă dacă limitele sunt încălcate
Copiii învață cel mai bine atunci când văd conexiunea între greșeala și modul în care poate fi reparată. Ei învață în acest fel să fie responsabili pentru acțiunile lor și să suporte amenda, chiar dacă nu le convine acest lucru.
Pauza, doar pentru a sta de vorba
Dacă l-ai trimis în camera lui și ți-ai impus să nu mai vorbești cu el câteva ore sau zile…nu te aștepta la minuni. Copilul nu își va îndrepta comportamentul în acest fel. Te-ar ajuta însă dacă ai folosi aceasta pauză pentru a sta de vorbă cu el și ai încerca să afli ce nemulțumiri are și ce determină comportamentul lui. Îl poți întreba chiar pe el ce părere are despre felul în care se comportă, dacă este mulțumit de urmări și despre cum și dacă plănuiește să se îndrepte.