Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Cum să îmi ajut fiica? Se crede cea mai urâtă din lume… (P)

Cum să îmi ajut fiica? Se crede cea mai urâtă din lume… (P)

Nu este un caz izolat, de aceea vreau să redau un pasaj din mesajul unei mamici îngrijorate postat pe o pagina de psihologie:

”Fiica mea a împlinit de curând 12 ani. Se joacă încă cu păpușile. Dar de câteva săptămâni a devenit foarte izolată și închisă în ea, nu mai vrea să iasă nicăieri, decât la școală. Refuză să mai meargă și la cursurile de dans care îi plăceau foarte mult. De mai multe ori am încercat să discut cu ea și a negat că ar avea vreo problemă. Dar am observat că acum folosește tot felul de programe să își editeze pozele pe Facebook și chiar și-a blocat profilul ei de câteva ori. Se pare că fiica mea mai mare a avut mai mult succes și a aflat ce se întâmplă cu ea.
– Crede că e cea mai urâtă din lume, mamă! Zice că toate colegele ei sunt frumoase, dar ea are coșuri și nasul mare, picioare strâmbe și că nu se mai poate uita în oglindă. Niște vecini de la bloc au râs pe seama ei. Nu mai vrea să iasă din casă și mi-a zis că vrea să dispară de pe pământ.
Ce să fac? Cum să îmi ajut fiica? Cum să îi vorbesc? Cum să îi explic cât de multe calități are și s-o ajut să aibă mai multă stimă de sine? Mi-e teamă să nu se agraveze starea ei pe măsură ce crește.”

Ca și în situația de mai sus relatată de mama adolescentei, există foarte multe cazuri. Mulți părinți ignoră aceste semne, dar nu și acesta- a observat foarte bine semnele unei situații de criză, unei stime scăzute de sine.

Citește și:   Mamă de două ori deși e într-un scaun cu rotile

Iată ce spun specialiștii despre adolescente și stima de sine:

– 11 ani este vârsta de la care fetele din România încep să folosească filtre și programe de editare ale pozelor pentru postările pe care le fac în social media
– 74% dintre fetele cu încredere de sine scăzută folosesc aplicații de editare foto pentru a schimba felul în care arată în poze, iar mai mult de jumătate dintre fete folosesc filtre pentru a le face „să arate mai bine”
– 76% dintre fete compară felul în care arată în fotografii cu pozele prietenilor apropiați și mai mult de jumătate dintre fete se raportează la influenceri și la celebrități din perspectiva felului în care arată în poze, dar și a numărului de like-uri și comentarii.
– faptul că își compară fotografiile cu ale altor persoane, are un efect negativ, 62% dintre fetele cu încredere de sine scăzută folosesc filtre deoarece nu consideră că arată la fel de bine fără aplicarea acestora.
– 6 din 10 sunt atât de îngrijorate de felul în care arată încât aleg să nu participe la activități de viață obișnuite – sport, înot, școală, petreceri;
– 5 din 10 fete nu mai țin cont de mesele regulate atunci când își pierd încrederea în propriul corp;
– 63% dintre fete resimt o presiune prea mare pentru felul în care ar trebui să arate;
– 8 din 10 fete și femei din România nu își dau seama de frumusețea lor naturală.
– 76% dintre fetele care au o încredere scăzută în propriul corp stau cel puțin două ore pe zi pe rețelele de socializare
Sursă statistici Programul Dove- Ai încredere în tine. 

Citește și:   De ce mint copiii

Nu ești singură!

Eu dacă aș fi mama unui adolescent aș fi alarmată de astfel de statistici. Iar dacă deja observi apariția unor probleme sau a unei încrederi scăzute, află că nu ești singură și că poți acum primi ajutor pentru a-i putea ajuta.
Începând din 2004, Dove implementează la nivel global programul educațional Dove – Ai încredere în tine, un program care își propune să crească și să consolideze încrederea în sine a copiilor și adolescenților. Cu ajutorul partenerilor săi World Vision și Wellbeing Institute au ajuns până acum la peste 20 000 de adolescenți. Au foarte multe resurse utile pentru tineri dar și pentru profesori sau părinți.

Iată ce materiale și subiecte pot accesa părintii:
Materiale pentru părinți: https://bit.ly/Dove-AiIncredereInTine_AniDeScoalaRO
Resursele pentru părinți includ și o serie de articole utile pe site-ul Dove.com, despre:
– Importanța relațiilor de familie și de prietenie pentru tineri,
https://www.dove.com/ro/incredereintine/help-for-parents/family- friends-and-relationships.html
– Dezvoltarea stimei de sine,
https://www.dove.com/ro/incredereintine/help-for-parents/talking-about-appearance.html
– Combaterea bullying-ului,
https://www.dove.com/ro/incredereintine/help-for-parents/teasing-and-bullying.html

Training gratuit pentru părinți

Pe lângă materialele existente, Dove te invită la un training online gratuit, susținut de Domnica Petrovai, psiholog clinician și psihoterapeut, care va avea loc la  20 octombrie, ora 19:00.

Vei învăța despre:
– Importanța încrederii în sine pentru copii, cum afectează lipsa încrederii în sine viața de zi cu zi a copiilor
– Cum putem să le oferim incredere copiilor, în calitate de părinți, pe baza resurselor puse la dispoziție de Programul Dove – Ai incredere în tine
– Dove susține părinții să le vorbească copiilor lor despre încrederea în sine și acasă,  motiv pentru care pune la dispoziția tuturor celor interesați un training deschis și gratuit.