Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Cum să îl vindeci pe copilul tău de invidie

Cum să îl vindeci pe copilul tău de invidie

Să fii părinte este de departe unul dintre cele mai grele job-uri din lume. Și, dincolo de satisfacțiile și momentele de fericire pe care ți le oferă copilul tău, există și momente ori provocări pe care trebuie să le depășești cu succes.

De exemplu, știi ce măsuri trebuie să iei dacă observi că micuțul tău este invidios pe colegii sau prietenii lui?

În mod sigur trebuie să faci ceva, pentru că în timp acest lucru se poate agrava și poate determina apariția unui lung șir de frustrări și neîmpliniri în cazul copilului tău.

Ca părinte, ai o mare responsabilitate să îl faci să înțeleagă valoarea lucrurilor și să îi înlături tendința de a face în permanență comparații.

Înainte de a-l face pe copilul tău să scape de invidie și gelozie, asigură-te cu tu însuți nu ai astfel de trăiri în viața de zi cu zi. Dacă le ai, încearcă să scapi de ele pentru că doar așa îl vei putea ajuta și pe cel mic să se vindece de invidie.

Iată câteva moduri prin care îl poți determina pe cel mic să nu mai fie invidios!

Transformă totul în ambiție

Ajută-l să scape de energiile negative, deschizându-i noi orizonturi. Fă-l pe micuțul tău să viseze, să își stabilească singur niște obiective pozitive. Poți începe cu notele și calificativele de la școală. Dacă cel mic este supărat că colegul său este mai apreciat și ia calificative sau note mai bune, atunci ajută-l și încurajează-l să învețe mai bine. În momentul în care începe să învețe mai mult, atunci va dispărea instant preocuparea față de notele pe care le-a luat colegul său. Acum, atenția lui este orientată în direcția corectă!

Citește și:   Învață-ți copiii ce să facă în caz de cutremur

Ascultă-l cu atenție

Invidia și gelozia în cazul copiilor pot avea rădăcini foarte adânci și aceste trăiri pot fi greu de înțeles. Întreabă-l pur și simplu pe copilul tău de ce este invidios pe colegi sau prieteni și ascultă-l cu mare atenție.  Arată-i că îi înțelegi perfect supărarea. Sunt situații în care copilul nu are încredere în el sau nu este conștient de calitățile pe care le are, ceea ce l-ar putea determina să devină invidios pe copiii din anturajul său.

Citește-i poveștile clasice

Copilul tău te va surprinde la un moment dat cu multe lucruri pe care le-a învățat din povești. Poveștile clasice pentru copii sunt pline de învățăminte, așa că profită din plin de perioada din viața copilului tău când ascultă toate poveștile pe care i le citești. Povestea de seară trebuie să devina o rutină pentru tine și copilul tău. Ia-i micuțului tău carți de povești din care poate învăța despre bunătate, despre cât de important este să își ajute semenii și cum să aibă mereu cele mai bune intenții. Aceste povețe îl vor ajuta să înțeleagă că nu face un lucru bun fiind invidios pe colegii lui.

Folosește puterea exemplului

Un alt mod prin care poți să îi imprimi copilului sentimente pozitive despre cei din jur este prin a-i oferi exemple de comportament pe care le apreciezi. De exemplu, daca vezi că micuțul este preocupat de lucrurile materiale, atunci laudă când ai ocazia un alt copil sau o persoană pentru umorul șău sau pentru politețe, în așa fel încât copilul tău să realizeze care sunt valorile cu adevărat importante și care atrag atenția.

Citește și:   Cum sa-mi educ copilul? Studiu de caz, de psiholog dr. Aurelia Moraru

Invață-l să împartă

Dacă vezi că micuțul tău nu se înțelege bine cu unul sau mai mulți colegi, atunci este foarte important să îl înveți cât de important este să împartă și să își arate afecțiunea față de semenii săi. Acest lucru îl va ajuta pe copilul tău să nu se mai simtă nesigur atunci când se află în compania altor copii. În scurt timp vei observa ca micuțul tău va începe să caute și să se bucure de compania celorlalți copii.

Iubește-ți copilul!

În mod sigur îți iubești copilul, dar acest sfat este un mod de a accentua și mai mult faptul că cei mici au nevoie de afecțiune și mai ales, au nevoie să știe ca sunt iubiți de părinții lor.

Când copilul tău este invidios pe un coleg de-al său atunci când acesta a primit un cadou, de exemplu, amintește-i de momentele în care și el a fost recompensat la rândul său când a facut o faptă bună, a luat o notă mare, a fost cuminte etc. Atenție: nu trebui să îi spui pe un ton din care să înțeleagă că îi reproșezi, ci trebuie să îi explici cu răbdare și multă dragoste. Implicarea ta directă este foarte importantă pentru copilul tău.

Lasa un comentariu