Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Cum poți primi alocație europeană pentru copii

Cum poți primi alocație europeană pentru copii

Dacă muncești legal într-unul din statele Uniunii Europene și ai copii în întreținere, poți beneficia de alocație europeană pentru creșterea copiilor.
Pentru copiii născuți în acea țară este ceva mai simplu, poți primi chiar alocația care se dă și copiilor naționalilor de acolo. Dacă primești deja alocație din România, lucrurile pot sta diferit.
În general, în Europa minorii care însoțesc părinții pot primi alocația prevăzută și pentru localnici dar situațiile și condițiile pot să difere:

  • în unele țări poți păstra alocația din România și vei primi o sumă în completare, în alte state trebuie să renunți la alocația primită din țară, să aduci o dovadă pentru asta și abia apoi poți aplica.
  • unii români tind să înregistreze domiciliul copiilor în străinătate pentru a primi anumite drepturi dar ei locuiesc și învață de fapt în România. Atenție că ți se pot cere acte de școlarizare (exemplu Austria) și dacă ești descoperit la un control, vei fi dat în judecată și pus să plătești din urmă bani grei. La fel și părinții care iau alocații din două state europene concomitent.
  • unele țări permit să primești alocație și pentru copiii pe care i-ai lăsat acasă, dar trebuie să fii sigur că nu comiți o ilegalitate. Se pot completa în România două formulare la Agenția Județeană pentru Prestații Sociale (AJPS) : formularul E411 – cererea de informații privind dreptul la prestațiile familiale în statul de resedință al familiei și E401 – atestat privind componența familiei în vederea acordării prestațiilor familiale. Acestea vă vor ajuta să primiți legal alocații în condițiile stabilite de instituțiile competente. Aceste formulare pot fi cerute și de către angajatorii din străinătate sau de unitățile care se ocupă acolo cu acordarea alocației pentru copii.
  • și dacă doar unul dintre părinți lucrează legal într-o țară europeană, poate beneficia de alocație pentru copil de acolo, se va acorda întotdeauna valoarea cea mai mare.
  • nu în toate țările există o alocație fixă, de exemplu în Italia depinde de veniturile familiei: în cazul familiilor care au venituri sub 1000 euro, alocația poate atinge 250 de euro lunar, iar dacă veniturile familiale cresc, depășind suma de 2.500 de euro lunar, alocația va scădea la 40 de euro. În alte țări alocația se acordă în funcție de vârsta și numărul copiilor (exemplu în Germania)
  • pentru părinți liber-profesioniști : dacă lucrezi ca și privat, de exemplu avocații, medicii sau asistenții medicali sau ai o mică firmă, s-ar putea să nu beneficiezi de alocație pentru copii, cum este cazul Italiei.
  • dacă nu ați cunoscut drepturile, în unele țări se poate aplica și pentru plata retroactivă a alocației (exemplu Belgia)