Câţi părinţi n-au auzit atunci când au mers la şcoală să vorbească cu învăţătorul sau profesorii: “Copilul dumneavoastră este capabil, dar păcat că e leneş”.
Unii copii sunt extrem de greu de motivate şi chiar dacă părinţii sau profesorii le recunosc abilităţile, acestora nu le pasă deloc despre ceea ce spun alţii despre ei.
Acest comportament al copilului este o provocare pentru orice părinte, pentru că este foarte greu să găsească ceva ce l-ar putea inspira pe cel mic. Iată ce ar trebui să faci şi cum ai putea să motivezi un astfel de copil.
Investighează dacă nu are probleme de sănătate
În timp ce unii copii sunt instinctiv mai activ decât alţii, alţii nu sunt leneşi în mod natural. Dacă suspectezi că există anumite probleme de sănătate care provoca lenea celui mic, cel mai bine ar fi să mergi cu el la un medic pediatru pentru nişte investigaţii.
Recompensează-l pentru performanţele mici şi pe termen scurt
Încearcă să nu îl critici, ci încearcă să găseşti acel lucru care îl face să lupte pentru a atinge succesul, apoi ajută-l în această direcţie atât cât poţi.
Laudă-l
Chiar dacă copilul nu atinge toate rezultatele pe care ţi le-ai dori, nu nega restul. Felicită-l şi încurajează-l pentru orice performanţă şi laudă-l pentru orice lucru bun pe care l-a făcut bine sau l-a dus la bun sfârşit. Foloseşte acele cuvinte încât să pui în evidenţă efortul pe care l-a făcut pentru a obţine rezultatele respective. În felul acesta şi el îşi va conştientiza meritele.
Atitudinea pozitivă este importantă
Părinţii sunt cei care dau tonul pentru educaţie şi alegerile în ceea ce priveşte stilul de viaţă. Aşadar, dacă îi vei insufla sentimentul că, de exemplu, şcoala este folositoare cel mic îţi va urmă cel mai probabil exemplul şi îţi va împărtăşi părerea. Dacă, din contră, te va auzi criticând sistemul de învăţământ îi va fi mai uşor să îşi justifice acţiunile negative cu privire la şcoală.
Încurajează-i pasiunile
Dacă vei descoperi ceva ce îl pasionează cu adevărat pe cel mic, învăţarea va fi floare la ureche. Poate va fi nevoie să discuţi şi cu profesorii celui mic pentru că în calitate de observatori s-ar putea să îţi ofere nişte idei preţioase cu privire la pasiunile copilului tău.
Reevaluează-ţi aşteptările
Dacă te lupţi de mult timp cu un copil demotivat, încearcă să o aceepti în cele din urmă. E posibil că micuţul să ascundă un suflet de artist, de poet visător care nu e nevoie să se manifeste foarte zgomotos, ci poate aduce bucurie în vieţile celor din jur şi într-un mod mai tăcut.
Ca părinte, va trebui să aloci timp special în care să îl motivezi pe cel mic, găsind cele mai bune formule pentru a face asta.