Conflictul între generaţii porneşte în multe cazuri şi de la stilul vestimentar preferat şi adoptat de cel mai tânăr membru al familiei. Dacă şi fiica ta nu suportă să îi faci observaţii legate de lungimea fustei pe care o poartă sau fiul tău pare că nici nu îți observă indignarea când poartă jeanşii aceia rupţi, atunci poate îţi foloseşte să afli care sunt compromisurile pe care trebuie să le faci, la ce să te aștepți şi cum să impui nişte limite în privinţa vestimentaţiei copilului tău.
Stabileşte nişte bariere clare
Dacă nu vrei ca fiica ta să poarte fuste exagerat de scurte, pantalonii prea mulaţi, iar băiatul să nu mai iasă din casă cu jeanşii care nu sunt pe gustul tău, spune clar lucrul acesta! Copiii trebuie să ştie care sunt consecințele alegerilor lor vestimentare. Nu doar că s-ar putea alege cu o pedeapsă din partea ta dacă încalcă regulile, dar nici profesorii sau alţi adulţi s-ar putea să nu îi privească cu ochi buni tocmai din cauza unei ţinute nepotrivite.
Respectă regulile şcolii
Dacă şcoala are un anumit dress code sau chiar o uniformă impusă, ai grijă ca şi copilul tău să respecte aceste reguli. Este în primul rând o dovadă de respect faţă de profesori şi de colegii de clasă care nu se abat de la reguli.
Uniforma şcolară mai are un rol. Aceasta îi poate ajuta pe părinţi să le impună copiilor propriile reguli vestimentare. Sunt mulţi părinţi care apreciază iniţiativele şcolilor de a impune uniforme şcolare. În primul rând dispare dilema “eu cu ce mă îmbrac la şcoală” şi în acelaşi timp şi diferenţele sociale într-o clasă nu mai sunt atât de vizibile.
Uniforma şcolară nu înseamnă o ţinută plictisitoare. Lasă-l pe cel mic să îşi imprime propria personalitate alegând accesorii, eşarfe colorate, şosete cu imprimeuri haioase.
Puterea exemplului
Mulți părinţi întâmpină dificultăţi atunci când trebuie să vorbească cu copiii lor despre un stil vestimentar potrivit, însă alţii se bazează din plin pe puterea exemplului. Dacă tu nu te îmbraci extravagant, exagerat şi strident, cel mai probabil nici copilul tău nu va face asta.
Gusturile, chiar şi cele vestimentare, se formează de când copilul este mic şi se păstrează pe măsură ce aceasta creşte, dacă are în jurul lui exemplele potrivite.
Vorbiţi despre haine
Este foarte important să vorbeşti cu copilul tău despre tot, chiar şi despre stilul vestimentar. Va fi mult mai uşor să îl ghidezi atunci când vei şti exact ce gândeşte, ce intenţionează sau pe cine are drept model.
La fel de important este să mergeţi la cumpărături împreună.
Lasă-i impresia că alegerile îi aparţin şi încearcă să vii mereu cu sfaturi de stil şi argumentele potrivite.