Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Copilul meu se plictisește repede de jucăriile lui…

Copilul meu se plictisește repede de jucăriile lui…

Probabil asta este o problemă des întâlnită, dar mi-a plăcut cum o mămică a vorbit despre ea pe un grup de discuții pentru părinți:

”Am un băiețel de 8 ani și am o problemă cu el de 2-3 ani. Orice joc sau jucărie i-aș cumpăra, este încântat la început, ca să o abandoneze după numai câteva ore, în cel mai fericit caz zile, și să nu se mai joace cu ele niciodată. Îmi spune că s-a plictisit de ele. La fel se întâmplă și cu cele pe care le primește de ziua lui, Crăciun etc. În schimb vrea altele mereu, tot ce vede la alți copii, la TV, pe internet sau în reviste. Îmi e și teamă să-l iau cu mine la un magazin că aproape întotdeauna găsește acolo ceva care să îi placă la jucării și știu că dau banii degeaba. Și face și scandal mare dacă nu-i cumpăr. 
Eu și soțul am încercat mai multe metode, să îi dezvățăm de asta: nu i-am mai cumpărat nimic o perioadă, îi luăm din jucării și le ascundem și i le dăm mai târziu, încercăm să ne jucăm cu el cu jocurile sau unele dintre jucării ca să-l încurajăm să se întoarcă la ele. Nu pot spune că am găsit ceva ce funcționează. Voi cum procedați?” Corina Vasii

Desigur nu există metode universale, care să meargă la toți copiii, dar iată câteva idei utile de a preveni acest fenomen de ”plictiseală” și dorința de a avea noi jucării:

  • nu le cumpăra jucării scumpe – dacă observați tendința de a se plictisi, alege ceva mai ieftin pentru că oricum se vor plictisi repede de ele. La fel și în cazul jucăriilor sau jocurilor care pot fi folosite doar la o anumită vârstă. Copiii cresc repede, nu are rost să investești în ceva foarte scump de care se va folosi numai câteva luni. Alege o variantă mai ieftină.
  • încurajează-le creativitatea în joaca lor – în loc de jucării sofisticate, încurajează-i să se joace cu ceva mai puțin convențional- cutii, sticle goale, resturi de lemn, textile, materiale refolosibile, obiecte din casă sau din natură cu care pot improviza jocuri și scenarii. La mulți copii creativitatea nu vine natural, trebuie tu ca părinte să îi deschizi pofta pentru asta, să îi dai ocazia să experimenteze diverse materiale, locuri, moduri de joacă etc. Strânge ambalaje goale și alte resturi de prin casă și fă cu ei câte un mic proiect creativ; du-l în parc fără jucării cu el; ieșiți în natură un weekend și lăsați acasă tableta, jocurile și jucăriile lui preferate.
  • redu achiziționarea de noi jucării doar la anumite perioade/ ocazii- nu ceda tuturor cererilor și mofturilor copiilor pentru că, știind că pot primi oricând alte jucării, asta le încurajează și le alimentează ”plictiseala” lor de cele vechi sau pot chiar deveni distructivi, stricându-le pe ale lor pentru a primi altele în loc.
  •  învață-i să facă economii sau alte lucruri pentru jucării noi sau scumpe– învață-i pe copiii mai mari să economisească mai mult timp pentru a cumpăra ceea ce își doresc. La fel poți condiționa achiziționarea unor anumite jucării sau jocuri: să le păstreze pe cele pe care le au deja, să le așeze în ordine, să facă mici treburi sau comisioane în casă etc. Sau le poți transforma în recompense pentru anumite comportamente îndreptate sau rezultate școlare deosebite. Unii specialiști consideră condiționarea ceva negativ, dar, din experiență, copiii care obțin totul de-a gata fără să facă nici un efort în schimb nu învață valoarea lucrurilor niciodată și cresc răsfățați, mereu cer altceva și mai mult.
  • nu-i minți – am auzit unii părinți motivând în magazin: ”nu pot să îți cumpăr asta pentru că nu am bani”. Copilul vede că ai bani de alimente, produse casnice, de igienă etc. El nu face diferența dintre o necesitate zilnică și ceva ce este o dorință. Pentru el jucăriile sunt cele mai importante. De ce să ai bani pentru ceva și nu pentru ceea ce-și dorește el? Încearcă să îi explici înainte de a merge la magazin că ai o listă de cumpărături, că nu intenționați să cumpărați jucării, că poate merge numai dacă respectă asta. Explică-i mai bine că nu-i cumperi pentru că mai are jucării similare, că le-a stricat pe cele vechi, că poate primi doar o jucărie  pe lună etc.
  • ajută-l să-și organizeze bine jucăriile- când jucăriile sunt puse în dulapuri și cutii închise sau prea puțin accesibile copiilor, ei pot să uite chiar ce au acolo, le vor folosi doar pe cele de la suprafață, nu se vor mai juca cu toate. La fel dacă au prea multe jucării, mulțimea lor îi va copleși. Nu vor ști ce să aleagă, timpul de joacă cu una dintre ele va deveni din ce în ce mai scurt, vor fi dezordonați și chiar atenția și concentrarea lor vor avea de suferit. Învață-i să le așeze în ordine, să ia doar câteva jucării să se joace și nu să le împrăștie pe toate o dată.
  • dezvață-i să se compare cu alții- greșeala multor părinți este că achiziționează jucării sau echipamente de joacă doar pentru a nu fi mai prejos decât vecinii, prietenii, colegii lor sau ai copiilor. Sau pentru că asta au văzut într-o reclamă recentă, e ultima modă, cea mai performantă etc… Este de la sine înțeles că și copii lor vor fi la fel, vor dori mereu să fie în ton cu ce văd sau cu ce au alții. În adolescență presiunea grupurilor va prima și totul poate deveni deosebit de costisitor.