Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Copiii cu parinti plecati in strainatate

Copiii cu parinti plecati in strainatate

S-a vorbit mult despre aceasta categorie de copii, considerata ca fiind in situatie de risc, o categorie defavorizata si vulnerabila.

Trebuie de la inceput facuta o observatie: exista, de fapt, doua grupuri: copii care au avut sansa sa fie lasati in grija unor persoane responsabile, constiente de sarcinile care le revin si copii aproape abandonati, lasati in grija unor persoane incapabile sa faca fata situatiei.

Iata cazul copilului A.C. Este lasat in grija bunicii, o persoana responsabila, afectuoasa, care isi dedica tot timpul ingrijirii nepotului. Acesta beneficiaza de conditii de viata si invatare optime, este bine educat, are o comportare civilizata si rezultate scolare bune. Cu siguranta, ii lipseste mama. Vorbeste cu ea aproape zilnic, cu toate acestea, daca este intrebat ce isi doreste cel mai mult, raspunsul lui este intotdeauna acelasi: sa vina mama. Decizia acesteia de a munci in strainatate a fost o decizie buna, altfel, familia monoparentala nu i-ar fi putut oferi copilului un trai decent. Chiar daca mama nu este in permanenta langa el, incearca sa vina cat mai des si pastreaza o stransa legatura cu copilul. Acesta este un caz fericit. Trebuie stiut ca exista si astfel de cazuri , chiar daca nu foarte multe.

Din pacate exista si celalalt grup, al copiilor lasati acasa in grija unor persoane care, fie nu sunt interesate, fie nu au autoritatea necesara, pentru a suplini lipsa parintilor.

Iata cateva din consecintele care deriva din despartirea temporara a familiei:

– copilul se simte abandonat, parasit, dorul de parinti il face sa se insingureze, sa se izoleze;
– devine irascibil, convins fiind ca i s-a facut o mare nedreptae;
– isi neglijeaza pregatirea pentru scoala;
– poate intra in grupuri periculoase;
– simte nevoia sa le arate colegilor ca nu le este inferior si incearca sa epateze prin diverse gesturi, mai ales daca parintii ii trimit bani;
– situatia este si mai grava daca traverseaza adolescenta, la problemele varstei adaugandu-se si problemele departarii de parinti;
– au fost cazuri extreme cand copiii au fugit de la persoanele in grija carora au fost lasati;
– lipsa afectivitatii parentale poate avea consecinte pe termen lung, poate influenta dezvoltarea normala a copilului, atat in privinta dezvoltarii fizice, cat si celei psihice;
– pot ajunge sa fie supusi unor abuzuri din partea adultilor;
– risc de consum de droguri;
– lipsa posibilitatii de a se consulta cu cineva in luarea unor decizii importante;
– copiii pot ajunge sa aiba comportamente deviante sau neconcordante cu varsta de copil;
– de multe ori s-a intamplat ca familia sa se destrame, de aici decurgand o alta serie de efecte negative asuora copilului.
– unii parinti se marginesc sa trimita bani din cand in cand, considerand ca in acest fel si-au indeplinut statutul de parinte;
– se intampla ca familia la care ramane copilul sa fie interesata doar de avantajele materiale pe care le are de pe urma acestuia, lasand libertate totala copilului;
-exista cazuri si mai grave, cand acesti copii sunt parasiti total.

Citește și:   In ce tip de familie ma incadrez?

In ultimul timp problema copiilor cu parintii plecati pentru a munci in strainatate a intrat in atentia forurilor responsabile si a opiniei publice. Scoala, institutiile pentru protectia drepturilor copilui au inceput sa-si faca simtita prezenta.
Astfel exista parteneriate intre scoli si alte institutii care au ca scop sustinerea din toate punctele de vedere a acestor copii. In alte unitati de invatamant s-au organizat dupa terminarea cursurilor, programe de pregatire a lectiilor. Li se ofera asistenta psiho-pedagogica ori de cate ori este nevoie. Acolo unde exista psihologi, acestia ii consilieaza daca este cazul.
Familiile care au in grija astfel de copii trebuie sa stie ca pot apela oricand la consilierul scolar, pot beneficia de servicii de consiliere si orientare si centre de zi.

S-au realizat si se realizeaza campanii de constientizare pentru parinti, dezvoltarea serviciilor de consiliere pentru persoanele care au grija de copii, extinderea retelei de consilieri scolari si a programelor de tip „scoala dupa scoala”.
Conform ultimelor date de la ANPDC, în România sunt 82.464 de copii ai caror parinti sunt plecati la munca în strainatate. 24.406 provin din familii în care ambii parinti sunt plecati, 47.154 din familii în care este plecat doar un membru, iar în 8.904 cazuri, singurul sustinator legal este plecat. 2.500 de copii sunt în sistemul de protectie sociala.

Citește și:   5 sfaturi practice pentru părinții care au copii în vacanță

Cu toate acestea trebuie sa recunoastem calipsa parintilor nu poate fi suplinita de nimeni si nimic. Ei sunt cei care pot face cu adevarat un copil fericit.

Lasa un comentariu


5 comentarii

 1. Mama mea este plecata in Spania dar nu imi trimite bani sau ma suna…Acest lucru m-a schimbat intr-o persoana fara sentimente care nu mai zambeste nici la cele mai bune glume…Care a devenit o persoana rea…Sunt in grija bunicii mele.Tata imi da bani des vine la mine mereu si ma iubeste incearca sa petreaca cat mai mult timp cu mine…El lucreaza calatoreste mult.Este despartit de mama dar nici pana acum nu are o relatie…Insa mama da!:)
 2. mesaj pt Cristina
  Draga Cristina,
  Te-a binecuvantat Domnul Iisus cu macar un parinte sa fie alaturi de tine si sa te iubeasca.La randul tau cand vei fi mamica sa nu uiti niciodata cat de pretioasa este prezenta mamei in relatia cu copilul.Eu am fost crescuta de matusa mea pt ca mama era prea ocupata sa faca bani pentru noi,zice ea ,insa tot timpul m-am simtit abandonata si fara iubire din partea ei iar acum sunt si eu mamica si sunt binecuvanta cu un sot extraordinar care munceste si face bani pentru toata familia iar eu stau acasa cu copii si ma bucur de ei in fiecare zi;imi petrec tot timpul cu copii mei si in fiecare zi vreau mai mult de la ei;baietelul meu are trei ani si stie sa citeasca si sa numere…este extraordinar sa aduni roadele muncii mai ales cand vine vorba de copiii nostri.Sa stii ca Domnul Iisus este cel care are cea mai mare iubire;du-te la El si roaga-l sa te aline si sa te iubeasca si o sa vezi rezultatele rugaciunii tale.
  Cu drag,Simona
 3. parerea mea e ca ar trebui ca un copil intr-o asemenea situatie sa primeasca consultatii gratuite la un psiholog.A NU SE CONFUNDA PSIHOLOGUL CU PSIHIATRU.eu am ramas de la vrasta de 15 ani fara mama…pot spune asa pt ca ea a plecat sa munceasca in italia.am tot respectul pentru ea pentru ca ma suna mereu si ma sustine financiar…dar faptul ca mi am petrecut adolescenta fara mama m-a marcat,mai ales din punct de vedere emotional…m am izollat de prieteni..am incercat sa petrec tot timpul cu tata si fratele..oarecum sa o inlocuiesc pe mama,fapt care a dus la o maturitate rapida…dar cred ca ar fi foarte bine sa merg si acum la un psiholog
 4. parerea mea e ca ar trebui ca un copil intr-o asemenea situatie sa primeasca consultatii gratuite la un psiholog.A NU SE CONFUNDA PSIHOLOGUL CU PSIHIATRU.eu am ramas de la vrasta de 15 ani fara mama…pot spune asa pt ca ea a plecat sa munceasca in italia.am tot respectul pentru ea pentru ca ma suna mereu si ma sustine financiar…dar faptul ca mi am petrecut adolescenta fara mama m-a marcat,mai ales din punct de vedere emotional…m am izollat de prieteni..am incercat sa petrec tot timpul cu tata si fratele..oarecum sa o inlocuiesc pe mama,fapt care a dus la o maturitate rapida…dar cred ca ar fi foarte bine sa merg si acum la un psiholog
 5. Tragedia cea mai mare pentru acesti copii este cand nu au ce manca si unde locui si o persoana care sa-i supravegheze.Eu nu am fost in situatia sa am parintii dar plecati , dar de la 14 ani am plecat la scoala in oras si mi-am avut grija singura. Tatal meu desi era cu noi in casa nu-l preocupa soarta copiilor. Dar am invatat sa ma descurc pentru absolut orice.Trebuie sa-si gasesti oameni in jurul tau care sa te sprijine. Sa inveti este singura solutie pentru un copil. Parintele poate sta langa tine dar daca nu are resurse mentale si materiale tot ca si fara. Sa nu va fie frica sa va maturizati. Maturizarea te ajuta sa depasesti situatii dificile. Credeti ca cei care sunt bogati sunt fericiti. Acesti copii bogati sunt tristi pentru ca daca au totul ei nu creeaza nimic.Cativa folosesc aceste avantaje, restul raman mediocri si depresivi.Folositi orice prilej de a va depasiti conditia.