Când copiii mei erau preșcolari le plăcea să facă lucru manual, să se joace cu acuarele, ștampile, să coloreze și să se distreze. Le-am cumpărat câteva ștampile din comerț, destul de scumpe, dar după un timp s-au plictisit de ele și voiau altceva. Așa că a trebuit să găsesc alte soluții creative cu care să le satisfac deschiderea lor către nou și către metode diferite.
Iată câteva rețete de ștampile confecționate în casă:
Ștampile din legume- ideea unor ștampile din ceva de mâncare i-a încântat la culme. Poți folosi cartofi, morcovi, țelină, orice legumă. Doar le tai și ștampila e gata. Le înmoaie în acuarele și pot face adevărate ”capodopere”. De exemplu cu o simplă jumătate de ceapă se pot face trandafiri reușiți iar din tulpinile unei țeline, flori minunate.
Dacă doriți modele mai elaborate puteți, cu un cuțitaș subțire sau un cuter, să le sculptați în legume. Cel mai simplu mi se pare de folosit pentru asta cartoful, dar puteți încerca și alte legume cu o consistență tare.
Ștampile din fructe – și fructele pot deveni ștampile. Trebuiesc doar tăiate în jumătate și înmuiate în acuarele.
Ștampile pe radieră- mult mai multe detalii și chiar ștampile cu mesaje, litere, nume poți crea tăind la suprafața unei radiere. Nu uita că imaginile trebuie să fie în oglindă.Le poți desena mai întâi cu un creion pe suprafața radierei apoi decupează cu un cuter.
Ștampile din natură- frunze, flori, tulpini de plante, crenguțe, pietre cu un design mai deosebit, orice poate să devină o ștampilă creativă.
Ștampile din carton decupat- poți tăia formele dintr-un carton mai gros sau din foile gumate Moosgummi pe care le găsești ușor la librărie. Pentru a fi mânuite mai ușor de către copii, le poți lipi pe capace de la suc, pe o cutie de plastic, pe un cub din lemn etc. Dacă nu ai așa de multă imaginație să confecționezi chestii ca acestea, poți chiar cumpăra figurine Moosegummi simple, pe care le găsești într-o multitudine de forme și mărimi, în piculețe, la magazinele de materiale de artă sau în librării. Sunt foarte ieftine.
Ștampile din materiale refolosibile- suportul de carton de la rolele de hârtie igienică se poate transforma în ștampile originale, tăindu-l puțin la capete sau îndoindu-l sub formă de inimioară. Niște clame de birou piulițe, resturi de material lipite pe ceva tare pot crea ștampile foarte utile.
Ștampile pe role- o bucată de plasă de plastic, un decupaj din foi gumate sau o sfoară lipite pe o rolă de vopsit, o rolă de scoch sau pe un sucitor pot ajuta copii tăi să facă desene originale.
Ștampile din orice-nu vă opriți imaginația, puteți face o ștampilă din orice; și chiar trimite copiii să aducă un obiect cu care pot ștampila.