#Headu #Montessori #Jocurieducative #Jocuricopii #UnicornulVesel
Am un băiețel de 2 ani și deja am început să mă interesez de oferta de grădinițe din oraș. Mai ales am căutat ceva care folosește metoda Montessori, deoarece știu de mai mult timp că poate ajuta copilul să se dezvolte armonios pe mai multe planuri: intelectual, social, emoțional etc.
Din păcate în orășelul nostru nu avem opțiunea aceasta, este o grădiniță doar într-un oraș apropiat, la peste 50km, și nu cred că vreau să fac ore pe zi în mașină cu el. Așa că m-am informat și am decis să aplic eu acasă principiile Montessori, cât mai mult posibil, și să-l dau la o grădiniță normală.
Am citit mult despre această metodă și de curând m-am înscris pe mai multe grupuri de părinți pe rețelele de socializare, persoane care au același interes ca și mine, să aplice metodele Montessori acasă pentru copiii lor.
Zilele trecute am avut o discuție amplă cu mai multe mămici despre jucăriile și jocurile pe care le putem cumpăra celor mici. Există, cu siguranță, multe oferte și locuri de unde le putem achiziționa, la calități și prețuri diverse, dar pe mine mă interesează ceva cu care să amenajez camera lui în stil Montessori, centrată pe copil și pe nevoile lui de la această vârstă, iar jucăriile să mă ajute să îl educ prin această metodă, prin joacă și interacțiune.
Iată ce mi-au recomandat mămicile:
1. Jucării pentru lucrul cu mânuțele – de manipulat, sortat, construit. Acestea pot să dezvolte abilitățile vizuale, tactile și coordonarea copilului.
”Al meu are multe jucării interactive pentru bebeluși, mi-a scris Ema, dar am observat că acum la un an și jumătate nu mai este așa atras de ele. Iar în educația Montessori trebuie să observi mult ce îi place, ce interese are și să stimulezi acele tendințe. I-am luat de curând niște cuburi mari și un joc de stivuit inele colorate. A fost o provocare să găsesc cuburi care sunt suficient de mari ca să nu-l pun în pericol dacă le bagă în gură, dar și să fie ușor de construit cu ele. Am mai încercat ceva din plastic, tip lego, scria în descrierea produsului că sunt pentru bebeluși, dar nu aș recomanda. Trebuia să le îmbini una în alta, să le potrivești, ca să construiești, ori copiii foarte mici nu au încă dexteritatea necesară, nu le pot folosi la vârsta asta.”
2. Cărți diverse și cartonașe pentru dezvoltarea limbajului, în special a vocabularului
Un sfat interesant mi s-a părut cel al Raisei T. din Cluj:
”Am cumpărat multe cărticele cartonate și povestioare simple cu imagini. Eu am un băiețel de 4 ani și o bebelină de aproape 1 an. Dar am învățat că în Montessori nu contează cantitatea și nici să fie cât mai colorate, ci funcționalitatea lor: ce îi înveți cu ele. Pot fi animale, culori, obiecte, numere, litere, chiar și cuvinte într-o limbă străină pe cei mai mărișori. Este bine să cumperi de pe un site sau magazin care e specializat pe metoda Montessori ca să fii sigură că chiar te vor ajuta. Eu așa am descoperit Headu, gama Montessori de pe unicornulvesel.ro. Am cumpărat mai multe seturi de cărți de la ei dar și cartonașe pe diverse subiecte și câteva puzzl-uri simple. Sunt de calitate, nu s-au rupt chiar dacă piticii mei trag de ele, le duc și la gură. Recomand.”
3. Jocuri pentru dezvoltarea creativității – amenajarea unor zone de artă pentru cei mici
”Bună, mămici. Și eu folosesc , multe jocuri și materiale de la Headu, gama Montessori. Și acasă cu fetița mea dar și la lucru, sunt instructor la un after-school. Mi se par foarte creative seturile lor: unul cu figuri magnetice din care copiii pot construi ceea ce-și doresc, mai multe seturi de craft cu diverse materiale și modele de executat, o căsuță în care ei pot aranja obiectele, un chit de desen cu o tăbliță specială pe care cei mici învață să deseneze animale. E foarte simplu să fac activități de artă sau spații pentru artă cu aceste seturi. Folosesc mult pentru a le stimula creativitatea și jocul cu planșe și forme Inventeaza Propria Poveste- copiilor le place să-și creeze poveștile lor în imagini. L-am folosit și la cei mai mari care văd eu că au probleme să povestească ori să scrie compuneri. Funcționează!” Dina P.
4. Jocuri de rol – prin care copiii sunt încurajați să participe activ la procesul de învățare, să-și dezvolte independența și creativitatea.
Personal credeam că sunt utile doar la vârste mai mari, dar zilele trecute băiețelul meu a luat o curea a tatălui său, și-a pus-o după gât și imita medicul consultând cu stetoscopul. De asemenea se juca jos cu o mașinuță escavator și încerca să-i pună câte ceva în cuvă, așa cum a văzut afară în spatele blocului. Deci pot să imite, să pretindă și să joace diverse jocuri de roluri la orice vârstă.
Iată câteva dintre jocurile și jucăriile recomandate de mămici.
Mai multe exemple de jocuri și jucării educative Montessori puteți găsi aici:
https://www.facebook.com/unicornulvesel.ro
https://www.instagram.com/unicornulvesel.ro/
Lasa un comentariu